[Video] V Sibiriji odkrili veliko grobišče Wagnerjevih plačancev

Datum:

V sibirski regiji Irkutsk so odkrili grobove številnih mrtvih plačancev iz ruske enote Wagner, tako trdi poročilo, ki ga je objavila neodvisna tiskovna hiša People of Baikal, navaja The Moscow Times. Vsak grob je bil pokrit z zelenimi smrekovimi vejami in dvema vencema: enega v barvah ruske trobojnice, drugega v barvah emblema Wager z napisom: “Kri. Čast. Domovina. Pogum. PMC Wagner.”

                   

Čeprav ni nobenih uradnih podatkov o številu umrlih Wagnerjevih borcev, se domneva, da jih je na fronti umrlo na tisoče, največ pa v okolici mesta Bakhmut, kjer so bile Wagnerjeve čete najbolj opažene. Obstoj več drugih posebnih Wagnerjevih pokopališč je prišel na dan od začetka ukrajinske vojne.

Novinarji tiskovne hiše People of Baikal so pred kratkim obiskali mesto v Irkutsku. Ker je zemlja v Irkutsku še zmrznjena, naj bi delavci zakurili ogenj, da bi odmrznili zemljo, in jame pokrili s kovinskimi ploščami, da zadržijo več toplote, iz katere se dviga dim. V poročilu so zapisali, da je bilo najmanj 43 od 53 mrtvih obsojencev, starih od 20 do 62 let, med ubitimi plačanci pa so bili morilci in kriminalci, obsojeni zaradi tatvin in kaznivih dejanj, povezanih z mamili. Nekateri so bili ubiti v spopadih v Bakhmutu, kot poroča People of Baikal, v središču večmesečne bitke za izčrpavanje v vzhodni Ukrajini.

Niti bližnji sorodniki niso vedeli za smrt umrlih
Novinarji so za grobišče prvič izvedeli marca, ko so ga na družabnih omrežjih objavili sorodniki obsojenega kriminalca iz Republike Burjatije, ki se je pridružil Wagnerju in je bil ubit v Ukrajini. Po smrti vojaka se je Wagner ponudil, da ga pokoplje na grobu v Irkutsku, vendar so njegovi sorodniki to zavrnili. Za mrtve plačance so celo šele zdaj izvedeli njihovi sorodniki. Pokopališče Bakinskaya, na katerem so grobovi Wagnerjevih borcev, je v začetku tega meseca obiskal Wagnerjev ustanovitelj Jevgenij Prigožin in se zavezal, da ga bo spremenil v “spomin za prihodnje generacije”. Eden od sorodnikov vojaka, pokopanega na pokopališču v Irkutsku, je stopil v stik z Wagnerjem, potem ko je izvedel za smrt vojaka od novinarjev People of Baikal. Po sorodnikovih besedah je predstavnik Wagnerja dejal, da so poskušali vzpostaviti stik z družino, vendar niso prejeli odgovora in so se odločili, da bodo vojaka pokopali sami, piše The Moscow Times.

Ruska vlada prikriva število mrtvih
Vlada si prizadeva prikriti svoje vojaške izgube, zato naj bi jih bilo vedno več, zadnja uradna številka mrtvih v ukrajinski vojni je bila najavljena septembra, ko je obrambni minister Sergej Šojgu dejal, da je bilo ubitih 5937 vojakov. Kljub temu neodvisni raziskovalci, ki spremljajo objave v družabnih omrežjih, medijska poročila in nove grobove po Rusiji, ocenjujejo, da je resnično število smrtnih žrtev v Ukrajini verjetno višje od 41.000 ljudi. Ameriški dokumenti, ki so prišli v javnost v začetku tega meseca, kažejo, da Washington verjame, da je bilo v Ukrajini ubitih do 43.000 ruskih vojakov.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...