Furs postavljen na laž; občutljivi podatki “romali” h Golobovim komisijam

Datum:

Finančna uprava RS zanika namigovanja o pošiljanju podatkov osebam brez pravne obravnave in “posebnih dogovorih”, a jih je poslanka Mojca Šetinc Pašek v svojih navedbah na novinarski konferenci postavila na laž. Priznala je, da je Furs preiskovalni komisiji poslal obilico obsežne dokumentacije, ki presega akt o preiskavi, kar bi lahko pomenilo potencialno zlorabo podatkov.

Pošiljanje obsežne dokumentacije, dostop do zaupnih podatkov in dokumentov – gre za domnevno hudo zlorabo, ki je bila razkrita na portalu Požareport. Po pričakovanjih je Furs vse zanikal, a ga je poslanka Mojca Šetinc Pašek na nedavni novinarski konferenci postavila na laž. Furs je namreč pošiljal obsežno dokumentacijo, ki je presegala akt o preiskavi. Dokumentov ni bilo moč “vrniti”, določen čas pa so lahko do njega dostopale tudi nepooblaščene osebe.

Furs posreduje podatke le upravičencem in v obsegu, kot to določajo predpisi. Zato zavračamo namigovanja, da pošiljamo podatke osebam brez pravne podlage ali v drugačnem obsegu, kot to določajo predpisi. Zavračamo tudi namigovanja o “posebnih dogovorih” posameznikov z GD FURS,” se je na navedbe Bojana Požarja odzval Furs na portalu X. Njihov odgovor je bil pričakovan, a je njihovo izjavo v svojih navedbah Šetinc Paškova posredno demantirala.

Foto: zajem zaslona

Furs je pošiljal gradivo, ki je presegal akt o preiskavi
Ta je namreč na novinarski konferenci v ponedeljek izpostavila možnost morebitnih zlorab na podlagi primera preiskovalne komisije, ki jo je do lanskega novembra tudi sama vodila. Priznala je, da je prav od Fursa komisija prejela “obilico podatkov in oblico gradiva v zvezi z enim od podjetij, ki sicer niso čisto preiskovanci te preiskovalne komisije, so se pa znašli v preiskavi, in sicer podatke, ki so pravzaprav presegali tako okvir kot sam akt preiskovalne preiskave”. Ko je ugotovila, za kaj gre, je predlagala, da se dokumentacija vrne Fursu, a ugotovila, da kopije v vsakem primeru ostanejo v državnem zboru. Izpostavila je možnost zlorabe podatkov. Navedbe Fursa več kot očitno ne držijo, nanje smo naslovili vprašanja, odgovore objavimo, ko jih prejmemo.

Kot smo poročali, je Portal Požareport objavil odmevno vest z naslovom Watergate Golobove Svobode, v katerem je zapisal, da je Mojca Pašek Šetinc povedala, da je generalna sekretarka Gibanja Svoboda Vesna Vuković prek komisije o financiranju strank nezakonito dostopala do cele vrste tajnih ali zaupnih Fursovih podatkov o točno določenih ljudeh in podjetjih. S tem so govorice o zlorabah bile prvič tudi uradno potrjene. Ni pa brskala samo po podatkih Fursa, temveč tudi policije in Urada za preprečevanje pranja denarja. Portal še pove, da je bila preiskovalna komisija za pridobivanje podatkov s Fursa za precej let nazaj dogovorjena z direktorjem Petrom Grumom (kadrom Gibanja Svoboda), s čimer omenjena komisija DZ presegla in zlorabila pooblastila.

Foto: Bobo

Prek Urada za preprečevanje pranja denarja naj bi Vukovićeva v nekaj urah po transakciji uspela dobiti tajni podatek, da je prodajalec famozne sodne stavbe na Litijski ulici Sebastjan Vežnaver del denarja od kupnine vrnil kot “vračilo posojila”. Do tega strogo zaupnega podatka je po drugih virih praktično nemogoče priti zakonito, objavil pa ga je njen “nekdanji” portal Necenzurirano.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Svet se pripravlja na globalni spopad, Golob pa nabira šparglje in zajtrkuje

Neposredni napad Irana na Izrael je povsem in za...

Utrinki z nedeljskih srečanj podpornikov stranke SDS

Včeraj je potekalo srečanje članov in podpornikov Posavske in...