Viktor Orban ob rahljanju ukrepov zaradi pandemije: “Vsem bomo dali priložnost, da se opravičijo za neutemeljene obtožbe na račun Madžarske”

Datum:

“Vedno smo delali v demokratičnem okviru in se bomo vrnili k običajnemu delovanju parlamenta, ko se bomo odrekli posebnim pooblastilom. Nato bomo vsem dali priložnost, da se opravičijo za neutemeljene obtožbe na račun Madžarske,” je dejal tamkajšnji predsednik vlade Viktor Orban, ko je napovedal, da bi lahko posebna pooblastila, ki mu jih je v času pandemije koronavirusa odobril tamkajšnji parlament, opustili že proti koncu maja. 

                   

Madžarski parlament je konec marca s tem, ko je sprejel zakonodajo o izrednih razmerah, Viktorju Orbanu dal izredna pooblastila, s pomočjo katerih lahko v državi vlada z odloki, kar pa so mnogi kritizirali. Veliko kritik je prišlo še zlasti iz Bruslja, nekaj pa tudi s strani domače opozicije. Orban je v tem času sicer sprejel preko 100 dekretov. Obenem pravi, da bo do opustitve t. i. izrednih pooblastil verjetno sprejel še dve, morda tri tovrstne odločitve, poroča rtvslo

“Poseben pravni red, vzpostavljen na Madžarskem, je vladi in njenemu vodji omogočil hitro sprejemanje resnih in težkih odločitev glede epidemije,” je Orban dejal v izjavi za medije na novinarski konferenci, ki sta jo pripravila skupaj s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem v srbski prestolnici. Ob tej priložnosti je izpostavil dejstvo, da je bil odziv Madžarske na pandemijo novega virusa “izjemen”. “Vedno smo delali v demokratičnem okviru in se bomo vrnili na običajno delovanje parlamenta, ko se bomo odrekli posebnim pooblastilom,” je bil jasen Orban. “Nato bomo vsem dali priložnost, da se opravičijo za neutemeljene obtožbe na račun Madžarske,” je še pristavil madžarski predsednik vlade.

Foto: epa

Pri naših vzhodnih sosedih, kjer živi okoli deset milijonov ljudi, je bilo doslej potrjenih preko 3400 okužb z novim virusom. Poleg tega je umrlo 442 oseb, obolelih za covidom-19. Ukrepe, namenjene zajezitvi pandemije, so pričeli v mnogih evropskih državah opuščati že ob začetku maja. Strožji ukrepi so zaenkrat v veljavi le še v Budimpešti.

Viktor Orban je prepričan, da je madžarska ustava pomembnejša od prava EU

Madžarski premier je pretekli četrtek za nek madžarski radio dejal, da njegova država verjetno ne bo upoštevala razsodbo Sodišča Evropske unije. Po tej razsodbi, bi lahko zadrževanje prosilcev za azil v taboriščih na obmejnem območju Madžarske, pomenilo kršitev zakonodaje EU. Premier je prepričan, da želi Sodišče Evropske unije članice prisiliti, da sprejemajo ilegalne migrante. “Ampak nas ne bodo ukanili,” je bil odločen. Ob tem je poudaril, da je državna ustava bolj pomembna od evropskega prava.

Težko si predstavljam, da ima kdorkoli izmed nas čas za fantaziranje glede namer drugih držav. V teh časih se mi zdi to precej razkošno. Z vsem spoštovanjem, nimam časa za to! Lahko se pogovarjam o čemerkoli, ko bo konec te epidemije,” pa je nedavno zapisal Orban v svojem pismu Generalnemu sekretarju Evropske ljudske stranke (ELS) Antoniju Lópezu-Istúrizu Whiteu.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...

Argentina: mesečna inflacija je najnižja v dveh letih in pol

Mesečna inflacija je v Argentini padla na 4,2 odstotka....