Vinjete z letnico 2017 bodo kovinsko oranžne barve

Datum:

Vinjete z letnico 2017, ki bodo naprodaj od 1. decembra letos, bodo kovinsko oranžne barve in so trenutno v tisku, so sporočili z Darsa. Spremembe posameznih vrst vinjet ali njihovo ročnosti niso predvidene, prav tako ne bo sprememb na področju cestninskih razredov, v katere se uvrščajo vinjetna vozila.

Obstoječe vinjete z letnico 2016, ki so kovinsko zelene barve, ostajajo v veljavi do preteka njihove veljavnosti; letne tako na primer do 31. januarja 2017.

Vinjete so obvezne za vožnjo po slovenskih avtocestah in hitrih cestah od 1. julija 2008, ko so bile, tedaj še polletne, obarvane zeleno. Za leto 2009, ko je bilo prvič mogoče kupiti tudi celoletne vinjete, so bile oranžne barve.

Letne, mesečne in tedenske vinjete
Čeprav se ciklus barv sedaj ponavlja, jih kovinski pridih zelo jasno razlikuje od barv iz prejšnjih let, pojasnjujejo na Darsu. Od 1. decembra bo tako v prodaji devet različnih vrst vinjet kovinsko oranžne barve: letne, mesečne in tedenske vinjete za osebna vozila (cestninski razred 2A) in kombinirana vozila (2B) ter letne, polletne in tedenske vinjete za motorna kolesa (cestninski razred 1).

Za letno vinjeto za osebna vozila bo treba tudi v prihodnje odšteti 110 evrov, za mesečno 30 ter za tedensko 15 evrov. Za kombinirana vozila bo letna vinjeta še naprej stala 220 evrov, mesečna 60 ter tedenska 30 evrov. Za motorna kolesa cena letne vinjete ostaja nespremenjena pri 55 evrih, za mesečno bo treba odšteti 30 evrov ter za tedensko 7,5 evra.

Prodaja vinjet raste
Dars je danes postregel tudi s podatki o prodaji vinjet v letnico 2016 do konca julija. Njihova prodaja se je izboljšala pri vseh devetih vrstah vinjet.

Letnih vinjet za osebna vozila so prodali 770.144 oz. štiri odstotke več kot v primerljivem obdobju leto prej, medtem ko je bila prodaja letnih vinjet za kombinirana vozila večja za šest odstotkov, prodali so jih 46.935. Prodaja mesečnih vinjet za osebna vozila se je povečala za osem odstotkov na 773.538, medtem ko se je prodaja mesečnih vinjet za kombinirana vozila povečala za 17 odstotkov na 28.638.

Prodaja tedenskih vinjet za osebna vozila se je do konca julija povečala za sedem odstotkov na 2.467.081, medtem ko se je prodaja tedenskih vinjet za kombinirana vozila povečala za 14 odstotkov na 146.320. Nekaj manj kot 30.000 je bilo prodanih tudi tedenskih vinjet za motorna kolesa, kar je 16 odstotkov več.

(Foto: STA)
(Foto: STA)

Kako uspešen je nadzor nad uporabo vinjet?
Nadzor nad obvezno uporabo vinjet na slovenskih avtocestah in hitrih cestah opravljajo cestninski nadzorniki Darsa. V prvih sedmih mesecih letos so izdali skupno 31.609 plačilnih nalogov zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet, kar je v povprečju nekaj več kot 1000 vsak teden. Število izdanih plačilnih nalogov je bilo v primerjavi z enakim lanskim obdobjem, ko so jih izdali 27.670, večje za 21 odstotkov.

Goljufanje se ne izplača
Višina predpisane globe je od 300 do 800 evrov, pri čemer cestninski nadzorniki na mestu prekrška v skladu z zakonom izdajo najnižjo, torej 300 evrov. Globe sicer niso prihodek Darsa, ampak se v celoti stekajo v državni proračun.

Cestninski nadzorniki Darsa so v osmih letih, odkar je na slovenskih avtocestah obvezna vinjeta, izdali nekaj manj kot 394.000 plačilnih nalogov. Če bi vsak izkoristil “polovičko”, torej 150 evrov, to v osmih letih znese približno 59 milijonov evrov, kar je približno skupni strošek vseh gradbenih del ter elektrostrojne opreme predora Markovec na hitri cesti med Koprom in Izolo.

J.F., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...