Vladna taktika demoniziranja zdravnikov obrodila sadove. Zdravnike se zmerja z morilci

Datum:

Osnovna politična taktika te vlade je, da za svoje neuspehe krivi zunanje dejavnike in druge družbene deležnike, torej uporablja preizkušeno strategijo t. i. “zunanjega sovražnika”, ki je 46 let s strahom skupaj držal lepljenko SFRJ. Ko je Golob z nepremišljenimi izjavami o podražitvah povzročil kolaps trga s fosilnimi gorivi, je za to okrivil trgovce z neosnovanimi teorijami, da so trgovci sami prekinili dostavo goriv, čeprav so jih imeli dovolj. Takrat je delovalo – ljudje so bili bolj jezni na Petrol, Mol in OMV kot na vlado. In zato je vlada podobno retoriko uporabila pri vseh drugih težavah, s katerimi se je spopadala. Nazadnje tudi pri zdravnikih, ko jih je minister celo obtožil zarote. Očitno pa tudi tokrat deluje. 

Spomnimo, v oddaji Odmevi na RTV Slovenija je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, potem ko je govoril o kriznem stanju v Ljubljani, kjer ljudje zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov stojijo pred ambulantami, izjavil, “da interesne skupine v zdravstvu nalašč ustvarjajo izredne razmere, saj je tako najlažje kritizirati in delovati”. Izjava je tako šokantna in neverjetna, da je zmedla celo voditeljico Tanjo Starič, ki je sicer trdno na strani leve politike, da ga je še enkrat vprašala, ali je res ravnokar rekel to, kar ona misli, da je rekel.

Minister je torej brez vsakega dokaza obtožil zdravniške lobije, da sami inscenirajo trenutno stanje, da bi se potem lažje pogajali. Gre za hude klevete, saj bo zaradi trenutnega stanja marsikdo, ki ne bo dobil pravočasnega zdravljenja, tudi umrl. Loredan zdravnike in politične lobiste dobesedno obtožuje naklepnega slabšanja stanja, ki bo privedlo do smrti bolnikov. Ni treba posebej izpostavljati, kak medijski pogrom bi doživel minister Janševe vlade, če bi na Odmevih odvrgel takšno retorično petardo. Tudi ni treba poudarjati, da bi na zahodu tak politik že drugi dan iskal službo.

Minister je svoje besede na prigovarjanje voditeljice še podrobneje razložil in opisal teorijo zarote, ki se očitno plete v njegovih mislih: “Res pa je, da v bistvu bolj ko napovedujemo reformo zdravstvenega sistema, bolj se oglašata levi in desni pol, bolj se oglašajo vse interesne skupine in zlorabljajo ljudi za to, da se vršijo pritiski, da vse ostane tako, kot je. Ampak mi se že mesece ukvarjamo z reformo urgentnih centrov, z iskanjem rešitev. Z vsemi deležniki se že tri mesece pogovarjamo, vemo, kaj je treba narediti, ampak vse te stvari terjajo sistemske spremembe. Sistemske spremembe pomenijo spremembo zakonodaje, široko javno obravnavo in seveda implementacijo 1. januarja 2024.”

Ministru pa so pomagali tudi mediji – Mateja Kožuh Novak in upokojena zdravnica je napisala pismo, v katerem je povedala, da “za razpad zdravstva krivi zdravniško elito”. Pismo upokojene politkomisarke brez vsakih argumentov, v katerem pavšalno napada zdravnike in jih obtožuje korupcije in elitizma, bi bilo v običajni državi preslišano. V Sloveniji pa ne. Objavili so ga vsi večinski mediji – od Dnevnika, Dela do Odlazkove hobotnice.

Nasilje nad zdravniki je rodila vladna retorika
Očitno, da so besede ministra in vladnih politkomisarjev padle na plodna tla. Po nedavnem napadu na dva zdravstvena delavca Splošne Bolnišnice Celje, ko je razjarjeni pacient mlademu zdravniku razbil nos, so v združenju Mladi zdravniki pokazali izrez komentarjev, ki so jih ljudje pisali pod objavo SBC o incidentu.

Foto: zajem zaslona

Kot so ob objavi komentarjev na njihovi Facebookovi strani zapisali zdravniki, so zgroženi nad komentarji pod objavami o nasilnem dogodku v SB Celje. Kot opozarjajo, mnogi opravičujejo nasilneža, veliko je celo ščuvanja k še več nasilja nad zdravstvenimi delavci! Razumejo stiske pacientov, ki izvirajo iz dolgih čakalnih dob in sistemskih težav slovenskega zdravstva. Zaradi zavajanja nekaterih politikov, “opinion makerjev” in posameznih medijev mnogi ljudje verjamejo, da smo za to krivi zdravstveni delavci. Podobno kot da bi zaradi zamude na pošti napadli poštarja, ki vam je izročil pošiljko. Bojijo pa se se, kam lahko eskalira gnev pacientov, ki ga je v zadnjih tednih vse bolj čutiti v bolnišnicah in ambulantah, na kar so nedavno že opozarjali.

Komentarji so res zavržni in grozljivi: “Mladim morilcem narod plačuje šolanje”, “Ne se igrat, ste beli ubijali v imenu natega in zdaj se delate, da niste nič krivi”, “Nasilje ste začeli vi in zdaj so posledice …”

Zdravniki kot razredni sovražnik
Ne pozabimo, da se je pogrom proti zdravnikom začel že med pandemijo koronavirusne bolezni, ko so politični akterji na levici zdravnike obtožili “kolaboracije” z desno vlado. Gibanje Svoboda je “svoboda” pred protikoronskimi ukrepi. Celotna vlada, ki jo imamo, trenutno počiva na zameri državljanov do prejšnje vlade in stroke, ki jo krivi za globalno pandemijo – da je tako, so krivi tako politiki (bivši “KUL”, Golob) kot mediji, ki so zamero in antiznanstveno ščuvanje podpihovali, kot tudi pravosodje (Vrhovno in Ustavno sodišče, ki je dalo prav skrajnim levičarjem, ki so trdili, da se jim godi krivica). Gnev proti zdravnikom je le posledica. Nova vlada je le še malce prilila olje na ogenj. Le vprašanje časa je, kdaj se bo nekje v Sloveniji zgodilo najhuje.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarska vlada preplavlja Avstralijo z migranti

Dolga leta je Avstralija vejala za državo s pametno...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

Incident: Podporniki Hamasa napadli Ruparja, ki je za evropsko poslanko podprl Zalo Tomašič

Na današnji tiskovni konferenci ljudske iniciative Glas ljudstva in...