Voditeljica RTV ne more razumeti podtikanj in brc svojih novinarskih kolegov

Datum:

“Ja, stavka na RTV-ju je potrebna. Ker veliko potez vzbuja skrb. Niso pa za to, da se opozarja na zahteve ali stranpoti, dovoljena vsa sredstva. Med najmanj sprejemljivimi so tista, ki lažnivo in hinavsko blatijo sodelavce,” je voditeljica novega informativnega bloka na RTVS Andreja Gregorič zapisala svoje mnenje ter opisala, kakšnih podcenjujočih komentarjev in žaljivk je deležna. V komentarjih so se odzvali tudi nekateri njeni kolegi, ki pa so ji – namesto da bi jo podprli  – raje očitali, da je njen zapis diskreditacija včerajšnjega protesta in vsega, za kar se borijo s kolegi. Očitali so ji tudi, da (o, groza!) daje prav Igorju Pirkoviču. Česa hujšega novinar v javni in “neodvisni” medijski hiši praktično ne more storiti.

                   

Andreja Gregorič je sicer dolgoletna novinarka RTV, ki bo vodila novo informativno oddajo Panorama. V zadnjem času je bila deležna številnih kritik, tudi od kolegov iz iste medijske hiše. “Prikladna iztočnica za posmeh in prezir, plazove žaljivk in zmerljivk, ki se vrstijo že kake štiri mesece. Pogosto so dodane zavajajoče interpretacije in podcenjujoči komentarji. Sem izdajalka, prasica, sem neumna, naivna, pokvarjena … in še kaj in še kakšna. Raje ne bi naštevala še sočnejših označb, ki se mi jih lepi,” je med drugim zapisala v svoji objavi na Facebooku.

Kolektiv novinarjev Panorame je tako deležen kritik, da gre za vodljiv kader, ki bo plasiral zgodbe, všečne določenemu političnemu nazoru – med njimi so namreč tudi študenti. Očitajo jim, da so na plači za nič dela. “Jaz dobivam plačo za nič dela,” je ogorčeno vprašala novinarka. Govori se tudi, da se informativni program deli na levega in desnega. “Nikoli nisem bila ne leva ne desna. In ne bom pustila, da me kdorkoli kamorkoli umešča. To je grdo podtikanje. Nisem po juhi priplavala. Če bo kdaj samo slutnja političnega predznaka, ne bom pristavljala svoje skledice,” je poudarila Gregoričeva in pripomnila, da gotovo ni malo tistih, ki komaj čakajo na to, da projekt morda propade. “Še prispevali bi k temu. Mogoče bi pa lahko uspel in komu to ne ustreza,” je dodala.

“Razumem pomisleke, argumentirane!, z nekaterimi se celo strinjam. Ne morem pa razumeti obrekovanja, podtikanj,” je priznala novinarka, ki je nadaljevala, da ne more razumeti takih brc pod pas na povsem človeški ravni. “Imam svoja stališča, imam svoje mnenje, kar striktno ločujem od svojega dela. In tako bo tudi v prihodnje,” je odločno poudarila. Glede stavke pa je zapisala, da je ta na RTV-ju res potrebna, ker veliko potez vzbuja skrb. “Niso pa za to, da se opozarja na zahteve ali stranpoti, dovoljena vsa sredstva. Med najmanj sprejemljivimi so tista, ki lažnivo in hinavsko blatijo sodelavce,” je še opozorila.

Nekateri sodelavci so se očitno našli v zapisu Gregoričeve, Vanja Kovač je tako med drugim komentirala, da se ji zdi sicer povsem razumljivo, da se je odločila za karierni izziv, “je pa tale zapis diskreditacija včerajšnjega protesta in vsega, za kar se borimo s kolegi. Kot da sanjamo o načrtovani delitvi na leve, desne novinarje, kot da sanjamo o prevzemu televizije s strani SDS opcije, o pritiskih, cenzuri in smo škodoželjno nastrojeni proti mlajšim pogodbenikom brez izkušenj.” Po mnenju Kovačeve so bili v zapisu prikazani v grdi luči, ob tem pa je kolegici še očitala, da za Panoramo mečejo denar skozi okno – še nekaj stavkov nazaj ji je uspeh privoščila. Kovačeva je kolegici tudi očitala, da je njen zapis v sozvočju z zapisi Igorja Pirkoviča: “Daješ mu prav, potrjuješ besede o neki napadalni skupini, SDS-ovci so govorili o feminističnih mudzahedinkah, tvoj zapis je v sozvočju s trditvami vodstva o neki “diktaturi in političnih pritiskih sindikata”, kar je čista laž in relativizacija boja za neodvisno novinarstvo.

Oglasil se je tudi Marko Štor: “Andreja, se ti zdi postavitev Panorame in vzporednega drugega programa, ki bo hote ali nehote konkuriral prvemu, ena izmed takih potez, ki vzbuja skrb? Sploh glede na to, kako diletantsko je bil voden od samega začetka,” jo je cinično vprašal. Eugenja Carl je napisala, da se ji zdi škoda, da so se nekateri, sicer dobri novinarji, prodali za višji plačni razred. To ni karierni napredek, to je oportunizem, je ocenila. “Da o tistih, ki so popolnili uredniški odbor odgovorne urednice info niti ne razpravljam. Imenujem jih pomočniki uničenja TVS,” je še pripomnila.

Kakšnih kolegov, ki bi novinarko v komentarjih podprli, ni bilo zaslediti, je pa Vesna Deržek Sovinek napisala: “Za napade vedno večja skupina ljudi (že dolgo) ne izbira več sredstev. Sama doživljam podobno kot ti. Sreča spremlja pogumne, glavo gor!” Ob tem je bila tudi sama deležna nekakšnega napada s strani Kovačeve in Carlove, ki sta želeli izvedeti, kdo konkretno napada Deržekovo ter zakaj se je včeraj dala izbrisati iz končne špice Dnevnika in Odmevov.

“A da pa jaz prebiram in slišim stvari, o katerih pišem, pa ni vredno upora? Za to ne obstaja kolegialnost? Naj tiho sprejemam, medtem ko se lahko z nekaterimi očitki na moj račun opleta brez vsakršne odgovornosti? Javno? Ne o karierni izbiri, ampak o osebnih diskreditacijah. Lahko sprožam postopke v nedogled, na drugi strani pa gledam, kako se ustvarja konstrukte? Z mojim umeščanjem vanje? To je lahko razumeti kot relativizacijo,” se je še razočarano odzvala Andreja Gregorič na očitke kolegic.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...