Vodja oddelka na infekcijski kliniki dr. Jereb: “Sprehajamo se po meji obvladljivosti razmer, zbolevajo povsem zdravi posamezniki!”

Datum:

“Sprehajamo se po meji obvladljivosti razmer,” pravi vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb, ki ocenjuje, da vrha števila bolnikov v bolnišnici, glede na epidemiološko sliko še nismo dosegli. V zadnjih tednih se v UKC Ljubljana in tudi v drugih bolnišnicah gibljejo po robu zmogljivosti zdravstvenega sistema in ponovno poudarja, da nam ne kaže dobro, saj število na novo okuženih ne pada po pričakovanjih. Poudarja, da je osebje zaradi obvladovanja razmer psihofizično izčrpano, medtem ko je le ena redkih dobrih novic ta, da kader v zadnjem času nekoliko manj zboleva. Poudarja, da pred boleznijo covid-19 ni varen nihče, saj zbolevajo tudi mlajši, popolnoma zdravi posamezniki. Na koncu še pozove, da bomo epidemijo premagali le skupaj, s spoštovanjem ukrepov in poudari: “Ključno je da v ukrepe verjamemo in jih tudi dosledno izvajamo.” 

                   

Vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci dejal, da so v nedeljo opravili le 1880 testov v Sloveniji, s katerimi so potrdili 428 okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da je bilo pozitivnih 22,7 odstotka testov. “V soboto pa je bilo opravljenih 3644 testiranj, novih okužb pa je bilo 1106. Delež pozitivnih testov je bil bistveno višji kot v nedeljo, saj je znašal 30,4 odstotka,” pojasnjuje Pravi, da epidemiološka slika še ne vzbuja optimizma, je pa moč ugotoviti, da se stanje v nekaterih regijah le izboljšuje. Epidemiološke razmere so se tako izboljšale na Gorenjskem in v osrednji Sloveniji. “Na žalost pa razmere še vedno ostajajo resne v vzhodnih regijah,” še doda in pove, da se razmere poslabšujejo tudi v obalno-kraški regiji in primorsko-notranjski regiji.

“Žal še vedno ostaja visoko število oseb, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje,” pravi Kacin. Bolnišnično zdravljenje je v nedeljo tako potrebovalo 1298 covidnih bolnikov, kar je 20 več kot dan prej, na intenzivni negi pa jih je bilo deset več kot v soboto, in sicer 205. Iz bolnišnice so v nedeljo v domačo oskrbo odpustili le 36 bolnikov, skupaj čez vikend pa le 95. Več odpustov iz bolnišnice tako pričakujejo danes. V nedeljo je umrlo 51 bolnikov s covidom-19, trije več kot v soboto. Število smrti zaradi covida-19 pa je bilo v nedeljo drugo največje v posameznem dnevu doslej. Več jih je bilo le 23. novembra, ko je umrlo 59 covidnih bolnikov.

“Ne kaže nam dobro”
Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19, je sodeloval tudi vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb. “Pandemija koronavirusa nas je postavila pred dejstvo, da število razpoložljivih postelj v bolnišnicah komaj sledi potrebam okuženih bolnikov, ki zaradi hude ali kritične okužbe dihal potrebujejo bolnišnično obravnavo,” pravi Jereb. Po njegovih besedah pa je prav tako velik problem pomanjkanje usposobljenega zdravstvenega kadra, ki zboleva. “Stanje se v državi z okužbami z novim koronavirusom žal ne umirja, pritisk na bolnišnice in intenzivne oddelke ne popušča,” še poudarja.

Razmere v bolnišnicah so postale resne (Foto: STA)

Pravi, da se v zadnjih tednih gibljejo po robu zmogljivosti njihovega zdravstvenega sistema in ponovno poudarja, da nam ne kaže dobro, saj število na novo okuženih ne pada po pričakovanjih. Preko vikenda so tako ponovno beležili porast sprejema bolnikov na navadne oddelke in tudi na intenzivne oddelke. “Dejansko osebje težko obvladuje razmere in je psihofizično izčrpano,” še poudarja. Negotovost in nepredvidljivost razmer ostaja, kar še dodatno stopnjuje pritisk na njegove sodelavke in sodelavce. “Več kot 250 intenzivnih postelj v 13 slovenskih bolnišnicah zelo verjetno ne moremo pripraviti, zavedati se moramo, da so rezerve glede postelj in osebja praktično že izčrpane,” je še pojasnil Jereb. 

Ob vseh teh podatkih naj ponovno poudarimo, da je za ustavitev širjenja virusa ključno odgovorno obnašanje vsakega posameznika, zato ponavljamo zlata pravila preventive: Nošenje maske, umivanje ter razkuževanje rok, razdalja med posamezniki in prepoved druženja. Prav tako je ključna aplikacija #Ostani zdrav in spoštovanje vseh ostalih predpisov za preprečevanje širjenja epidemije.

“Morda ena redkih zadnjih dobrih novic pa je le ta, da v zadnjih zboleva nekoliko manj zdravstvenega osebja, je pa velik problem v domovih za starejše,” obrazloži Jereb. V UKC Ljubljana se trenutno zdravi na šestih intenzivnih oddelkih, 67 covid bolnikov, do današnjega dne, pa so zdravili kar 235 kritično bolnih, v celotni državi pa že 814. Od teh je 165 bolnikov umrlo, kar priča o 20-odsototni smrtnosti bolnikov, ki so bili zaradi covida-19 zdravljeni na intenzivnem oddelku. “Nihče ni varen, za boleznijo covid-19 zbolevajo tudi mlajši, ki so sicer popolnoma zdravi posamezniki,” še poudarja. “Sprehajamo se po meji obvladljivosti razmer,” pravi in ocenjuje, da vrha števila bolnikov v bolnišnici glede na epidemiološko sliko še nismo dosegli. Zato še enkrat ponovno poudari, da bomo epidemijo premagali samo skupaj s spoštovanjem vseh že sprejetih ukrepov za preprečevanje širitve koronavirusa. “Ključno je da v njih verjamemo in jih tudi dosledno izvajamo,” še doda na koncu.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Sukičeva vrača udarec: Kordiša je označila za kanibala v lastnih vrstah!

Dobrodošli v bizarnem svetu Levice. V svetu, v katerem...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Jedrska renesansa v svetu, Slovenija pa jo sabotira

Jedrska energija se na svetovnem nivoju vrača kot način...

Velika zmaga SDS; vladajoča koalicija doživela poraz

Za nami so evropske volitve, ki so pozitivno prevetrile...