Vohunski dokumenti: Ali ti res razkrivajo, da Putin boleha za Parkinsonovo boleznijo in rakom?

Datum:

Že nekaj časa je govora o tem, da 70-letnega ruskega predsednika Vladimirja Putina pestijo resne zdravstvene težave. Kot kaže, to drži. Razkriti vohunski dokumenti namreč razkrivajo, da ima Putin zgodnjo fazo Parkinsonove bolezni in trpi za rakom trebušne slinavke.

                   

Govorice o predsednikovem slabem zdravju se širijo že leta in domneva se, da mu vseskozi sledi ekipa zdravnikov, ki skrbno spremlja njegovo zdravje. Nekdanji vodja MI6 Sir Richard Dearlove je dejal, da bo ruski voditelj zaradi zdravstvenih težav primoran oditi do leta 2023.

Parkinsova bolezen je v zgodnji fazi
Putin je bil pred kratkim slikan z domnevnimi sledmi intravenskega zdravljenja na hrbtni strani dlani, poroča Dailystar. Iz elektronskih sporočil, do katerih se je uspel dokopati medij The Sun, je ruski obveščevalni vir blizu Kremlja potrdil, da so Putinu diagnosticirali zgodnjo fazo Parkinsonove bolezni in raka trebušne slinavke. Obstajajo pa tudi govorice, da ima Putin raka na prostati. Kakorkoli, insajder v ruski varnostni službi je zatrdil: “Lahko potrdim, da so mu diagnosticirali zgodnjo fazo Parkinsonove bolezni, vendar že napreduje. To dejstvo bomo na vse mogoče načine zanikali in skrivali.”

Foto: Twitter

Putin je po navedbah insajderja očitno redno polnjen z najrazličnejšimi težkimi steroidi in inovativnimi protibolečinskimi injekcijami, da bi zaustavili širjenje raka trebušne slinavke, ki so mu ga nedavno diagnosticirali. “Ne samo, da mu to povzroča veliko bolečine, Putin ima stanje zabuhlosti obraza in trpi za drugimi stranskimi učinki – vključno za izgubo spomina. V njegovem bližnjem krogu se govori, da ima Putin poleg raka trebušne slinavke, ki se postopoma širi, tudi raka na prostati,” navaja.

Uradno zanikajo, da bi bolehal
Uradniki v Kremlju so vedno zanikali, da je z njihovim voditeljem karkoli narobe. Putin je že dolgo ponosen na svojo podobo “močnega moža”, toda dramatična sprememba izgleda v zadnjih nekaj letih je spodbudila ugibanja, da morda trpi za hudo boleznijo. Njegovi javni nastopi med ukrajinsko vojno so pokazali, da je zadihan, se spotika ob svoje besede ali je videti izčrpan.

Foto: posnetek zaslona The Sun

Med parado v začetku prejšnjega meseca na moskovskem Rdečem trgu, kjer so proslavljali kršitev mednarodnega prava v zvezi s priključitvijo štirih ukrajinskih regij Ukrajine, je bilo videti, da ima Putin opazne bolečine. Bolni avtokrat je imel maničen videz z vnetimi lici in rdečim obrazom. Politični analitik Valerij Solovej trdi, da Putin trpi za številnimi resnimi boleznimi – vključno z rakom, Parkinsonovo boleznijo in shizoafektivno motnjo. Solovej je dejal, da se njegovo zdravje “poslabšuje … dramatično” – in ob tem nakazal, da je tiranovo zdravstveno stanje vplivalo na njegovo presojo glede kaotične vojne.

Potem ko je Rusija obtoževala Ukrajino glede načrtov za uporabo umazane bombe, so prejšnji teden sledile prve vaje strateških jedrskih sil od začetka vojne v Ukrajini. Te je prek video povezave spremljal tudi sam Putin. Ker je ruski predsednik že večkrat zagrozil z uporabo jedrskega orožja, se marsikdo sprašuje, ali je to uresničljivo ali gre zgolj za strašenje. Eden od strokovnjakov za področje vojskovanja in strategije Georgij Egorov je posvaril, da je jedrski napad za Putina “smiseln”, če ima le še nekaj mesecev življenja. Za Novajo Gazeto je povedal: “Putinu je smiselno uporabiti jedrsko orožje v samo eni situaciji – če so govorice o njegovih zdravstvenih težavah resnične – če mu je ostalo še nekaj mesecev življenja – se noče zapisati v zgodovino kot zguba.” Do teh navedb je prišlo potem, ko je eden od videoposnetkov razkril skrivnostno znamenje na Putinovi roki, ko je prejšnji mesec med obiskom taborišča za usposabljanje mobiliziranih Rusov poprijel ruskega vojaka za roko.

Roka ob obisku mobilizirancev je bila zgovorna
Dopisnik Kyiv Posta Jason Jay Smart je zatrdil, da bi videoposnetki, ki so jih objavile ruske vladne novice, lahko razkrivali sledove intravenskega zdravljenja. Moskva je po njegovih besedah objavila dva videoposnetka – enega z vodnim žigom, ki domnevno zakriva Putinovo roko, in drugega, ki rok sploh ne prikazuje. Ruske državne novice so v naglici izbrisale svoj posnetek in s tem le še povečale ugibanja o Putinovem slabem zdravju. Nekdanji dopisnik iz Ukrajine Tom Warner je dejal: “Prenesel sem pet videoposnetkov tega dogodka, objavljenih v Telegramu … in vse natančno pogledal za posnetke s hrbtne strani. “Zdi se, da je to samo čuden kot izbočenih žil. Toda roka in obraz sta v vseh prizorih zabuhla. Dolgoročni steroidi.” Medtem ko so nekateri ob tem ugibali, ali bi bili lahko sledovi na Putinovi roki posledica ugriza, je upokojeni nevrokirurg dejal, da gre za sklerotične žile zaradi uporabe več katetrov pri intravenskem zdravljenju.

Foto: posnetek zaslona The Sun

Poznavalci Kremlja so menda priznali, da se Putinovo zdravje “močno slabša”, domnevajo pa celo, da je na nekaterih dogodkih uporabljal dvojnike. Nedavne fotografije kažejo, da je Putin videti bolj krhek z zabuhlim obrazom, medtem ko kritiki pravijo, da se je med javnimi nastopi držal za rob mize, da bi prikril svoje tresenje. Med pogovorom z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem so posneli ostarelega Putina, kako se je prijel za mizo in se zleknil v znak, kot da trpi za Parkinsonovo boleznijo.

Foto: posnetek zaslona The Sun

Roke ruskega voditelja pa so se močno tresle v videoposnetku, ko je pozdravljal beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka v Kremlju. Drugi posnetki so pokazali, kako se Putin med cerkvenim bogoslužjem grizlja v ustnice in se raztreseno prikimava, kar je še bolj spodbudilo trditve, da avtokrat boleha za smrtno boleznijo. Zdelo se je tudi, da Putin šepa in dela grimase med hojo, kot so opazili med aprilskimi pogovori v Moskvi z generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresom.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Dolenjski Romi kradli po trgovinah; groženj deležen tudi policist

V petek dopoldne je v trgovino v Šentjerneju prišla...

Med vikendom prijetih več kot 360 ilegalcev

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med petkom in...

[Video] Žensko v francoskem safari parku hudo pogrizli volkovi

Iz Francije se je razširila vest, da je ena...

Slovenska “feministična zunanja politika” na preizkusu – se bodo zavzeli za afganistanske ženske

Združeni narodi pripravljajo posebno konferenco posvečeno Afganistanu, na kateri...