Generalmajor Škerbinc opozarja: varnostne razmere po svetu se slabšajo!

Datum:

“Videti je, da domine padajo vedno hitreje. Ob vojni proti Ukrajini in Izraela proti Hamasu je vedno bolj vroče v Rdečem morju in Adenskem zalivu …” je opozoril vojaški častnik Miha Škerbinc. 

                   

Generalmajor Miha Škerbinc je posvaril, da se varnostne razmere po svetu naglo slabšajo. Ob Ukrajini in Izraelu se zaostruje tudi situacija v Rdečem morju in Adenskem zalivu. Škerbinc: “Samo včeraj so Hutiji izstrelili tri protiladijske rakete in lansirali 18 samomorilskih dronov. Kitajci z novo provokacijo s satelitom nad Tajvanom, J. Koreja premika oklepne enote na 38. paralelo zaradi vedno pogostejšega rožljanja z orožjem “little rocket mana”.”

Kot je še dodal, je Indija uporabila drone proti separatistom v Mjanmarju, v Ekvadorju pa po ulicah divjajo oborožene tolpe in še bil lahko naštevali. Kot že vemo, narašča pritisk tudi na Balkanu. Ena zadnjih novic je, da Srbija ponovno uvaja služenje vojaškega roka (tukaj). In kot smo že pisali, gre za posledico velikih tektonskih premikov v globalni politični areni, svet pa stremi k večpolarnosti. To pomeni, da ZDA počasi izgubljajo popoln primat.

Kitajska, priprave na vojaške vaje v bližini Tajvana, 7. april 2023. (Foto: epa)

Priznan poljski geopolitik Jacek Bartosiak svari, da v zraku visi spopad med velesilami za prevlado. Boj za globalno premoč bi namreč utegnil zanetiti nove vojne po svetu, saj so Rusija, Kitajska, Iran ter drugi globalni igralci siti ameriške konkurence in unipolarnega sveta. Zdi se, da se svet, kot ga poznamo, počasi končuje …

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobovo bežanje od problemov bo državo še kako drago stalo

Ta konec tedna se bo v Švici odvijala mirovna...

Hrvaški 822 milijonov, Sloveniji zadržanje

Evropska komisija je včeraj potrdila petega, doslej največjega hrvaškega...

Kuba: Režimski kršilci človekovih pravic bežijo v ZDA zaradi strahu pred socializmom

Kubanska tožilka, ki je leta 2021 v zgodovinskem protestu...