Volitve v Bolgariji: Zmaga nove protikorupcijske stranke

Datum:

V tretjih volitvah letošnjega leta je v nedeljo po prvih uradnih rezultatih zmagala nova stranka »Nadaljujemo spremembo«.

                   

Prvi uradni rezultati splošnih volitev, ki so potekale v nedeljo v Bolgariji – tretje v manj kot letu dni – so ta ponedeljek potrdili zmago pred dvema mesecema ustanovljene nove protikorupcijske stranke »Nadaljujemo spremembo« (PP), ki je pridobila 25,97 % glasov, ko je bilo preštetih okoli 43 % oddanih glasovnic. Sledi ji z 21,42 odstotka stranka GERB nekdanjega premierja Bojka Borisova, ki je Bolgariji vladala zadnjih 12 let.

Stranko PP sta ustanovila dva diplomanta harvardske univerze: Kiril Petkov in Asen Vasilev, ministra sedanje vlade, ki opravljata to funkcijo od aprila. Nova stranka želi odpraviti sedanjo krizo vlade, ki jo povzroča nezmožnost stranke GERB pri sestavitvi koalicijske vlade. Zaradi neuspeha bolgarskih strank za dosego koalicije so morali volivci najrevnejše države Evropske unije že tretjič v tem letu na volitve.

Vsekakor do zaključka štetja glasov ni jasno, ali bo Bolgarija lahko za seboj pustila politično paralizo, v kateri je danes. Tako kot na dveh prejšnjih volitvah tudi delni rezultati teh volitev kažejo na zelo atomiziran parlament.

Na tretjem mestu je Gibanje za pravice in svobodo, zaveznica GERB s 13,79 % glasov, sledi protestna stranka Obstaja takšen narod (ITN) z 10,8 %. Če se potrdi trend glasovanja že preštetih glasovnic, bo v parlament vstopilo sedem političnih strank, ki doslej niso dosegle parlamentarnega praga.

Nekateri analitiki menijo, da bo zmagovalna stranka lahko sklenila koalicijo s podporo ITN, Demokratične Bolgarije in socialistov.

Nedeljske volitve so potekale ob veliki apatiji prebivalstva. Kampanja in volitve sta potekali tudi v najhujšem trenutku pandemije covida-19 v Bolgariji, ki je država v Evropski uniji z najnižjim odstotkom cepljenega prebivalstva (okoli 20 %). Bolgarski zdravstveni sistem je zaradi visokega števila okuženih in hospiraliziranih na robu kolapsa.

Na prejšnjih dveh splošnih volitvah, ki so jih izvedli aprila in julija, je zmagal nekdanji konservativni premier Borisov, ki je bil pred tem na oblasti 12 let. Nezadostna prednost teh dveh zaporednih zmag in zavrnitev preostalih strank za oblikovanje vlade z nekdanjim predsednikom sta Bolgare primorali, da so šli znova na volitve.

Jože Jan, Demokracija

Sorodno

Zadnji prispevki

Brat bolj slavnega dirkača formule 1 razkril: Sem homoseksualec

Nekdanji dirkač formule 1 in brat legendarnega dirkača Michaela...

Strelec v napadu na Trumpa ubil eno osebo, dve ranil

Guverner ameriške zvezne države Pensilvanija Josh Shapiro je v...

Vsi ravenski maturanti opravili zrelostni izpit

Šolanje s 100-odstotnim uspehom je zaključila že 76. generacija...