fbpx

Pozor, zima bo ponoči pokazala zobe – v notranjosti obilno sneženje

Reke bodo še naraščale (foto: Arso).

Po deževni noči nas čaka še snežena noč. V noči na sredo se nam bo namreč približal sredozemski ciklon in povzročil močno burjo, v notranjosti pa predvidoma tudi obilno sneženje. Zapade lahko do četrt metra snega.

Ponoči bo oblačno s padavinami. Meja sneženja se bo v notranjosti Slovenije večinoma spustila do nižin. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja, pišejo na spletni strani Agencije RS za okolje.

V sredo dopoldne bodo padavine postopno ponehale, veter se bo polegel. Sredi dneva in popoldne bo v vzhodnih krajih deloma jasno, drugod bo še oblačno. Predvsem v zahodni Sloveniji bodo spet občasne padavine. Na Gorenjskem bo snežilo, drugod po nižinah pa večinoma deževalo.

Najnižje jutranje temperature bodo okoli 0, na Primorskem okoli 6, najvišje dnevne na Gorenjskem malo nad 0, drugod od 3 do 7, ob morju 9 stopinj Celzija.

Zvečer in ponoči lahko najmočnejši sunki burje na Primorskem presežejo hitrost 100 kilometrov na uro. Do jutri zjutraj bo ponekod na Gorenjskem, Notranjskem in Kočevskem zapadlo okoli četrt metra snega. V visokogorju se bo povečala nevarnost snežnih plazov.

Poplave
Reka Krka se v srednjem in spodnjem toku razliva na območjih pogostih poplav, danes in jutri bo še postopoma naraščala in lahko poplavi tudi v širšem obsegu.

Reka Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju na območjih vsakoletnih poplav. Obseg poplavljenih površin se bo danes in jutri predvidoma ohranjal.

V manjšem obsegu se razlivata tudi reki Dravinja in Sotla. Pretok Dravinje je v spodnjem toku že ustaljen, reka Sotla pa bo tekom dneva še postopno naraščala. Danes popoldne in v noči na sredo lahko narastejo tudi druge reke in vodotoki v jugovzhodni in vzhodni Sloveniji ter se pri tem razlijejo na izpostavljenih območjih.

Četrtek oddih
V četrtek se bo od zahoda postopno jasnilo, le na vzhodu bo še več oblačnosti. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla.

V petek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo in povečini suho vreme.

Vremenske nevščenosti
Deževje je sicer ponoči po državi povzročilo nekaj težav. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je v ponedeljek zvečer in ponoči meteorna voda zalila nekaj kleti v občinah Sevnica, Krško, Ljubljana in Rače-Fram. V kraju Zavrh nad Dobrovo pa je 20 kvadratnih metrov velik plaz ogrožal stanovanjsko hišo.

B. O.