Vrhovni sodnik preganja novinarje: Tudi to je nevaren pritisk na novinarsko svobodo

Datum:

Zgodba prikazuje najbolj bizarne in hkrati nevarne pritiske na novinarje, ki se dogajajo pri nas. Tisti, ki odkrivajo afere so pogosto deležni diskreditacij, groženj, ovadb, tožb. Tako se je zgodilo tudi z uredniki Jožetom Biščakom, Borisom Tomašičem, Bojanom Požarjem in Marjanco Scheicher, ki so si s poročanjem, da sin dveh visokih sodnih funkcionarjev v šoli grozi z nožem, prislužili krivo ovadbo. Primer pa bo, ob aktivni asistenci državnega tožilstva, zagotovo zašel celo v evropske anale.

Spomnimo, da smo dregnili v osje gnezdo, ko smo poročali, da je sin vrhovnega sodnika in aktualnega podpredsednika vrhovnega sodišča Miodraga Đorđevića in Tine Brecelj, vodje službe za odnose z javnostmi na vrhovnem sodišču, v času objave spornega članka pa celo političarke, v šolo hodil z nožem in grozil, da bo vse pobil, tudi ravnatelja. Požar imena mladoletne osebe ni objavil, vrhovni sodnik pa ga je kazensko ovadil zaradi kršitve tajnosti postopka, ker so pisali o njegovem sinu, čeprav nikjer ni omenjen kakšen “inšpekcijski postopek”. Prav tako je ime dosledno prikrito in zaščiteno.

Vsakomur je lahko jasno, celo prava neuki stranki, kaj šele vrhovnemu sodniku, da gre za klasično krivo ovadbo, za katero stojijo določeni izraziti osebni interesi ali bolje rečeno maščevanje za vse objavljene članke o Đorđeviču (kandidaturo za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu). Ovadba prav tako služi za nadaljnje pritiske na Požarja, da ne bi poročal o takratnem dogajanju na ljubljanski Osnovni šoli Poljane.

Vrhovni sodnik ni zanikal, da je njegov sin grozil z nožem
Đorđevič Požarju ni mogel očitati neresničnih navedb ali žaljivih obdolžitev, ker so pismo, da učenec grozi in ustrahuje otroke, anonimno napisali starši. Očitno pa ga je želel na vsak način ovaditi, zato se je odločil za ovadbo kaznivega dejanja kršitve tajnosti postopka, kot ga opredeljuje 287. člen kazenskega zakonika.

Đorđević vložil lažno ovadbo
Verjetno pa tudi ni nobenega dvoma, da je objava imen vpletenih staršev, če gre za visoke javne funkcionarje, kot sta Miodrag Đorđević in Tina Brecelj, v javnem interesu. To pa ju ni zaustavilo, da sta vložila evidentno krivo kazensko ovadbo, ki jo potem predvidljivo pograbi še državno tožilstvo in nadaljuje pregon novinarja – vse to seveda na stroške davkoplačevalcev. Včeraj pa je Bojan Požar kratko in jedrnato podal zagovor na Okrajnem sodišču.

Anita Gužvič

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...