Z novo nuklearko je cena finske električne energije padla v negativno območje

Datum:

Medtem ko pri nas državna sekretarka Tina Seršen, diplomantka FDV iz mednarodnih odnosov, bije bitko z jedrsko energijo (nekateri bi rekli tudi z zdravo pametjo) pa po svetu ni treba daleč za empirične dokaze, da jedrska energija deluje in da je edini možen način, da res postanemo ogljično nevtralni. Zadnji tak primer je iz Finske, kjer so pred kratkim v omrežje priklopili novo nuklearno elektrarno. Posledice so bile predvidljive – nižje cene električne energije. 

                   

Cena finske električne energije je v sredo padla v negativno območje, pri čemer naj bi tržna napoved ostala tam ves dan, preden bi se proti večeru povzpela. To je zgodovinski trenutek, je ob tem dejal Jukka Ruusunen, izvršni direktor omrežnega operaterja Fingrid.

“Povprečna dnevna cena je zdaj rahlo, a kljub temu na negativni strani. Da, zgodovinska je,” je povedal za časnik Yle. Običajno se negativne cene električne energije ponoči pojavljajo za krajša obdobja, novost srednjega padca cen je njegova dolžina.

Preobilica električne energije zaradi kombinacije jedrske in hidro energije
“Proizvodnja je visoka, poraba je nizka in zdaj smo v situaciji, ko ni lahko prilagoditi proizvodnje,” je dejal Ruusunen. Hidroelektrična energija je običajno vir v omrežju, ki ga je mogoče prilagoditi, če je povpraševanje premajhno, toda letos je na Finskem in v vseh nordijskih državah talilne vode v izobilju. “Med spomladanskimi poplavami je pogosto tovrstna prisilna proizvodnja, ker proizvodnje ni mogoče upočasniti. Zaradi velike količine vode ima hidroelektrarna spomladi pogosto slabo regulacijsko sposobnost,” je opozoril Ruusunen.

Poleg tega jedrski reaktorji – vključno z ogromnim novim Olkiluoto 3, ki je bil pravkar vključen v omrežje – delujejo, vetrna in sončna energija pa nenehno dodajata svoj manjši del. “Preteklo zimo so se ljudje lahko pogovarjali le o tem, kje dobiti več elektrike. Zdaj močno razmišljamo, kako omejiti proizvodnjo. Šli smo iz ene skrajnosti v drugo,” je Ruusunen povedal za Yle.

Finska električna prihodnost je svetla
Za proizvajalce električne energije je položaj težak, saj cena zlahka pade pod proizvodne stroške. “Operaterji na Finskem in okoliških območjih zdaj spremljajo razmere. Če vodne energije ni mogoče regulirati, bo verjetno naslednja jedrska energija. Proizvodnja, ki pri teh cenah ni dobičkonosna, se običajno odstrani s trga. Proizvajalci jedrske energije so že napovedali zmanjšanje proizvodnje,” je dejal Ruusunen.

Za odjemalce električne energije po promptnih cenah cena pod ničlo pomeni res dostopno ceno, tudi po stroških prenosa. Akcijo lanskega zimskega spodbujanja potrošnikov k varčevanju z elektriko lahko zdaj začasno ukinjajo.

“Zdaj je dovolj električne energije in je skoraj brez emisij. Tako se lahko dobro počutite pri uporabi elektrike,” je poudaril Ruusunen. Finska zdaj hitro napreduje v smeri samooskrbe. Ruusunen je to izjavil kot pomembno za naložbe v zeleni prehod. “Imamo zelo dobre možnosti, da to nadgradimo z industrijskimi naložbami za zeleni prehod. Finska je resnično konkurenčna; emisije so blizu ničle in vse deluje dobro. Obeti so videti odlični,” je dejal.

Preizkušeni recept
Recept za zeleni prehod je torej jasen: vključitev vseh mogočih virov energije in temelji na jedrski in hidro energiji, manjša pomoč pa s strani obnovljivih virov energije. Pri nas smo stvar zaradi večine vladne nomenklature, ki je sestavljena iz preprodajalcev kitajske industrije obnovljivih virov energije, zastavili tako, da OVE povsem nadomestijo jedrsko energijo, kar je seveda fizično nemogoče, saj sonce vedno ne sije, veter vedno ne piha, omrežje pa predvsem zahteva stalno in neprekinjeno napetost, drugače pač prihaja do mrkov in kompenzacij termoelektrarnami (se pravi kurjenjem premoga), kar je na lastnih plečih ugotovila “zeleno napredna Nemčija (cena električne energije je tam visoka, električni mrki pogosti, onesnaženje z ogljikovim dioksidom pa vsak dan višje v primerjavi z “nuklearno” Francijo).

Če torej v tem mandatu ne bomo začeli graditi nuklearke oz. bomo gradnjo načrtno zavlačevali s FDV-jevskimi demagogi, bo za energetsko revščino neposredno odgovorna trenutna koalicija.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu Bogoviču,...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

V luči poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se...