Za najbolj ogrožene Ciglerjevo ministrstvo zagotavlja prehrambne izdelke

Datum:

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti – MDDSZ v okviru pomoči najbolj ogroženim izvaja Operativni program za hrano in/ali osnovno materialno pomoč. V letošnjem letu je ministrstvo tretjič dobavilo prehrambne izdelke za socialno in materialno najbolj ogrožene ljudi, in sicer v višini 1.243 ton. V polnem teku pa je tudi dobava iz dodatnih sredstev v okviru odziva Evropske unije na pandemijo covida-19.

Program se sofinancira iz Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim in se izvaja od leta 2014 naprej z namenom zagotoviti pomoč materialno in socialno najbolj ogroženim osebam v Sloveniji v obliki prehrambnih izdelkov (moka, testenine, riž, mleko, olje, konzervirana zelenjava – fižol in pelati) ter z izvajanjem različnih spremljevalnih ukrepov, ki spodbujajo socialno vključevanje materialno in socialno najbolj ogroženih oseb.

Ministrstvo je v okviru programa najbolj ogroženim tretjič v tem letu dobavilo prehrambne izdelke za socialno in materialno najbolj ogrožene ljudi, in sicer v višini 1.243 ton. V letošnjem letu je ministrstvo tako dobavilo za več kot 2,3 milijona evrov prehrambnih izdelkov, in sicer:

  • 457.744 kilogramov pšenične bele moke TIP 500,
  • 292.119,50 kilogramov jajčnih testenin (kratke in dolge testenine (špageti) v enakem deležu),
  • 208.096 kilogramov brušenega dolgozrnatega riža,
  • 1.409.448 litrov UVT mleka, standardiziranega polnega mleka s 3,5 odstotka mm,
  • 397.516 litrov jedilnega rafiniranega sončničnega olja,
  • 195.603,20 kilogramov konzervirane zelenjave – fižola,
  • 143.879,20 kilogramov konzervirane zelenjave – pelatov.

Prehrambne izdelke sta partnerski organizaciji Slovenska karitas in Rdeči križ Slovenije že dostavili na razdelilna mesta. Podrobnejše informacije o terminih razdeljevanja paketov s hrano in upravičenosti do izdelkov ponujajo območna združenja obeh partnerskih organizacij.

Na voljo so še dodatna sredstva
V okviru odziva Evropske unije na pandemijo covida-19 je ministrstvo lani Evropsko komisijo zaprosilo za dodatna sredstva za izvajanje programa v višini 8,9 milijona evrov, od katerih bo 7,7 milijona namenjenih za nakup prehrambnih izdelkov za najbolj ogrožene. Prehrambni izdelki iz dodatnih sredstev so na voljo v letošnjem letu ter bodo še na voljo v letih 2022 in 2023. Tudi dobava iz dodatnih sredstev je v teku, do sredine decembra 2021 bodo tako dobavitelji v skladišča Rdečega križa Slovenije in Slovenske karitas dobavili skupno 348 ton prehrambnih izdelkov, in sicer:

  • 93.131 kilogramov pšenične bele moke TIP 500,
  • 174.048 kilogramov jajčnih testenin (kratke in dolge testenine (špageti) v enakem deležu),
  • 80.870 kilogramov konzervirane zelenjave – graha.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Aktivistični levičarski norci jih v ZDA končno dobivajo po grbi

Študentski "revolucionarji" v ZDA so jih začeli dobivati po...

Fico ni več v smrtni nevarnosti

Slovaški premier Robert Fico ni več v smrtni nevarnosti,...