Začenjajo se paraolimpijske igre v Riu

Datum:

Potem ko so v Riu de Janeiru pred dobrima dvema tednoma ugasnili olimpijski ogenj, bodo zdaj prižgali še paraolimpijskega. Po tradiciji velikih športnih tekmovanj se bodo na olimpijskih prizoriščih zdaj merili še najboljši športniki invalidi na svetu. Paraolimpijske igre se bodo začele z večernim slavnostnim odprtjem ob 23. uri po slovenskem času.

                   

Paraolimpijske igre v Braziliji bodo potekale od 7. do 18. septembra, čeprav bo po slovenskem času prvi dan postregel le s kakšno uro slavnostnega odprtja na stadionu Maracana. Zaradi težjega logističnega zalogaja pri prevozih športnikov invalidov bodo slovesnost začeli prej kot olimpijsko (ob 18. uri po lokalnem času), trajala pa bo približno tri ure.

V četrtek se bo nato začelo zares. Že prvi tekmovalni dan od enajstih bosta na tekmovališčih dva slovenska udeleženca iger, plavalec Darko Đurić in strelec Franc Pinter.

Kakšna je slovenska zasedba?
Slovenska zasedba v Riu 2016 je sicer manjša kot na nekaterih prejšnjih igrah, tudi zato, ker tokrat ni predstavnikov ekipnih športov. Poleg Đurića in Pinterja ima Slovenija še šest aktivnih udeležencev. Najmočnejša je strelska ekipa, v kateri so še Veselka Pevec, Franček Gorazd Tiršek in Damjan Pavlin, po enega udeleženca pa imajo Slovenci še v kajaku z Dejanom Fabčičem, atletiki s slepim maratoncem Sandijem Novakom in kolesarstvu z ročnim kolesarjem Primožem Jeraličem.

Na večerni oziroma nočni slovesnosti bo slovensko zastavo nosil Tiršek, edini slovenski dobitnik medalje na prejšnjih igrah v Londonu, na stadionu pa ne bo Đurića, ki ga že naslednji dan zjutraj čaka nastop v eni od njegovih dveh najmočnejših disciplin, 100 metrov prosto.

J.F., STA

Sorodno

Zadnji prispevki