Zakaj Delo in Anuška Delić ne bosta objavila imen vseh vpletenih v panamske posle?

Datum:

”Ker smo novinarji, želimo obdelati te zgodbe v nekem kontekstu. Vodil nas je zgolj javni interes pri tem, s kom se bomo ukvarjali. Če smo ugotovili, da obstaja interes, smo se z njim ali z njo ukvarjali in te zgodbe bomo sedaj objavili v naslednjih dneh,’‘ pojasnjuje Delićeva za Odmeve, zakaj ne bodo razkrili imen vseh vpletenih v panamske posle.

 

                   

Izjava, ki je s stališča novinarske stroke več kot šokantna. Niti ljubljenec levice Julien Assange si tovrstnih manipulacij – da bi dokumente objavljal selektivno – ni dovolil, pa bi bila v njegovem primeru selekcija dokumentov morda še razumljiva.

Kaj je torej javni interes?
Glede na dogajanje v Sloveniji bi javni interes, ki ga prodaja Anuška Delić, najlažje definirali s pojmom naši in nenaši. Da tovrstna selekcija presega vse razumne meje, je očitno ugotovil tudi prvi nosilec zgodbe Blaž Zgaga.

Kot je zapisal Bojan Požar, se je prvotno z zgodbo namreč ukvarjal novinar Blaž Zgaga, bolj znan iz afere Patria – gre namreč za novinarja, ki je finskemu novinarju pomagal pri nastajanju filma Resnica o Patrii. Kakorkoli – prav Blaž Zgaga naj bi želel objaviti vsa imena iz panamske zgodbe, toda na Delu tega niso želeli. Prav zato naj bi prišlo do spora, Blaž Zgaga pa je vsaj delno izločen iz zgodbe.

Ali je v dogajanje vpleten tudi lastnik Dela Stojan Petrič – za katerega se je že v preteklosti večkrat govorilo, da je vpleten v sumljive posle prek davčnih oaz –, trenutno še raziskujemo. Že pred časom pa so ga preiskovalci iz Velike Britanije označili za človeka, ki posluje v stilu ruske mafije.

Vprašljiva spornost poslov – gre za ustvarjanje moralne panike
Čeprav se Delićeva čuti odgovorno določati, kaj je javni interes, pa je jasno, da za vsem skupaj stoji ponoven napad na določene posameznike, ki zaradi takšnih in drugačnih razlogov ne spadajo med ”njihove”. ”Gre za ustvarjanje neke moralne panike,” je jasen politični analitik Matevž Tomšič.

”Do sedaj nisem nikjer dobil pojasnila o tem, ali gre pri teh računih za kaj nezakonitega. To je prva stvar, ki jo je treba razčistiti. To, da ima nekdo zgolj podjetje v taki državi, nikakor ni nezakonito. Seveda, če to ni ustanovljeno z nekim namenom izvajati nezakonita dejanja, to pa bi bilo potrebno najprej razčistiti,” opozarja Tomšič. ”Kar se zdaj dogaja, je ustvarjanje neke moralne panike, ki ni upravičena, dokler ni pojasnjeno, kaj je nekdo sploh počel,” je še dodal.

”Glede na prakso in stalna kršenja novinarskega kodeksa ter tesno navezavo med politiko in mediji, posebej pa Delom, sem sumničav. Zdi se mi zelo nenavadno, naj bi ja povedali, kdo je kriv. Pri Delu je tako, da je bila menjava lastnika posledica politične volje stricev iz ozadja, in zato mislim, da ne morejo objavljati tistega, kar hočejo, ampak tisto, kar jim dovolijo ti strici iz ozadja,” je zadevo komentiral analitik Tino Mamić.

Zakaj za vsem stoji Anuška Delić?
Pri vsem tem pa v oči še vedno najbolj bode velika vloga Anuške Delić, novinarke, ki ni nikoli slovela po svoji odličnosti. Kot poroča Požareport, naj bi službo v zadnjem valu odpuščanj na Delu obdržala le zato, ker je bila noseča.

Delićeva je sicer partnerka znanega lobista in solastnika agencije Pristop Francija Zavrla. Prejete dokumente o Panami naj bi mu predala še pred objavo članka v Delu.

Maruša Gorišek

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...