Zakaj inšpekcija ne ustavi gradnje Jankovićeve kanalizacije?

Datum:

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ponovno pozvala župana občine Ljubljane, naj pridobi potrebna dovoljenja za nadaljevanje gradnje zloglasnega kanala C0. Njen poziv je utemeljen na dejstvih, ki jih je prvotno predstavila opozicija v ljubljanskem mestnem svetu in nato na protestih, ki so se odvili v centru Ljubljane. Ti so, da sporni projekt poteka skozi vodonosno območje in bi zaradi tega lahko ogrožal pitno vodo. Zadeva bi bolj kot pozornost Pirc Musarjeve, ki pri tej zadevi nima pristojnosti, potrebovala pozornost inšpekcijskih služb, ki gradnje ne preprečijo, pa bi jo morale. 

                   

“Verjamem, da vam nikakor ni vseeno za zdravje ljudi, za katero ste kot župan soodgovorni, zato vas vnovič pozivam, da začasno prekinete gradnjo kanala C0, končate postopek za pridobitev presoje vplivov na okolje ter odgovorno in pregledno v dialogu s splošno in strokovno javnostjo sprejmete najboljšo možno odločitev, ki bo rešila kanalizacijske potrebe ob kar največjem upoštevanju previdnostnega načela za upravljanje z vodonosnim območjem mesta Ljubljane,” je zapisala predsednica države.

Iz urada predsednice države so še sporočili, da gre za projekt velikega javnega pomena, ki pa poteka po vodovarstvenem območju, iz katerega prebivalci prestolnice pijejo čisto pitno vodo. Nadaljevala je, da je v Sloveniji voda ustavno zaščitena kategorija. “Skrb za zagotavljanje in ohranjanje čiste pitne vode mora biti temeljnega in odločilnega pomena,” je dodala.

Ljubljanskega župana je pozvala k čimprejšnji pridobitvi neodvisno izvedene presoje vplivov na okolje in okoljevarstvenega soglasja. Svoje besede je podkrepila s sklepom Agencije RS za okolje, ki je župana napotilo k pridobitvi ustreznih dovoljenj, k temu pa je kasneje župana pozvalo še nekdanje ministrstvo za okolje in prostor, poroča STA. Izrazila je dvom oz. da se poraja vprašanje, ali so bili postopki vodeni z zadostno odgovornostjo in ali je postopek upošteval previdnostno načelo. Ta zahteva, da je uvajanje novih tehnologij, proizvodnih postopkov in proizvodov ali drugih posegov v okolje dopustno le, če ni pričakovati nepredvidljivih škodljivih učinkov glede okolja in zdravja ljudi. Več o katastrofičnih scenarijih, do katerih bi lahko prišlo zaradi neodgovorne gradnje, lahko preberete TUKAJ.

Zoran Jankovič na nezakonit način hoče zgraditi kanal C0 na vodovarstvenem območju. (Foto: bralec Nove24TV)
Med gradnjo kanalizacije skozi zajetje pitne vode C0. (Foto: Nova24TV)

Politične in uradniške razsežnosti
Levici, njenim podanikom v sferi nevladnih organizacij in medijem se je očitno veliko lažje boriti za čisto pitno vodo, ko niso na oblasti. Ko so, potrebujejo mesece, preden se odzovejo, tudi v tovrstnih črno-belih naravovarstvenih problemih. Gre pač za oblast in nevarni projekti zmanjšujejo priljubljenost njihove politične opcije. Inšpekcijske tega izgovora ne morejo imeti, zato je njihova neaktivnost še toliko bolj šokantna.

Pred časom smo tako pisali o odgovoru Inšpektorata RS za naravne vire in prostor, ki je na pobudo Aleša Mrzela odgovoril z besedami, parafraziramo, da pobude niso obvezujoče za inšpektorat, temveč da se ta sam odloča o uvedbi inšpekcijskih postopkov. “Seznanjamo vas, da je predmet inšpekcijskega postopka nadzor nad izvajanjem oziroma spoštovanjem zakonov in drugih predpisov z namenom varovanja javne koristi. Pri tem velja načelo oficialnosti, kar pomeni, da se inšpekcijski postopki začnejo po uradni dolžnosti. Opozorila ali prijave vlagateljev so informacije oziroma pobude kot morebitna podlaga za uvedbo postopka po uradni dolžnosti,” so zapisali v inšpektoratu. Pod dokument se je podpisal gradbeni inšpektor Goran Golubić. Več o tem smo pisali v članku: Gradbeni inšpektor med vrsticami: Kanal C0 bomo inšpicirali, ko se nam bo “zahotelo”

Ker sporni gradbeni projekt še vedno teče, smo se obrnili na gradbeno inšpekcijo, ali tokrat, po pobudi predsednice države, vendarle nameravajo posredovati.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobova pokojninska reforma: manjše pokojnine in delali bomo dlje

Danes bo potekalo prvo srečanje, kjer bodo socialni partnerji...

Na zdravnike se vrši pritisk, da pri tem morajo sodelovati…

Novomeški škof Andrej Saje se je kot predsednik slovenske...

Dve tretjini Američanov nezadovoljnih z gospodarskim stanjem države

Po anketi, ki jo je naročila medijska hiša CBS,...

Janković bi “spreminjal pravila igre” za Magnifica

Potem ko študentski pohod na Rožnik in koncert Magnifica...