Zakaj je Avstrija raj za ruske vohune

Datum:

Po informacijah, ki jih je bilo moč prebrati v medijih, je Sova o domnevnih ruskih vohunih v Sloveniji dobila obvestilo iz Avstrije. Severna soseda pa naj bi bila sicer polna ruskih vohunov. Države, kot sta Srbija in Madžarska, se pogosto pojavljajo v pogovorih o Rusiji in Putinovih apologetih, toda ko gre za rusko vohunjenje in obveščevalne dejavnosti, je Avstrija skupaj z Belgijo na vrhu, piše finski izvedenec in poznavalec Pekka Kallioniemi.

V petdesetih letih prejšnjega stoletja je Avstrija spremenila svoje zakone, tako da je vohunjenje kaznivo le, če je uperjeno proti Avstriji. Zaradi tega in dejstva, da ima Avstrija več znanih nevladnih in mednarodnih organizacij (na Dunaju je na primer sedež Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, OVSE, in eden od sedežev ZN) je privlačna destinacija za vse vrste vohunjenja, pravi Pekka Kallioniemi.

Ustanovitelj avstrijskega centra za obveščevalne, propagandne in varnostne študije Siegfried Beer je dejal, da je v Avstriji “vohunjenje posel, ki v državo privabi veliko ljudi z veliko denarja in veliko podpore.” Ocenil je, da je v Avstriji približno 7000 vohunov, ki se izdajajo za diplomate.

Siegfried Beer

Avstrija je bila tudi prva evropska država, ki je uvažala sovjetski plin, po letu 1968 pa je postala veliko vozlišče za dobavo plina Italiji, Nemčiji in Franciji. Pred invazijo leta 2022 je 80 odstotkov avstrijskega zemeljskega plina prihajalo iz Rusije. Zaradi tega je bil avstrijski energetski sektor močno prepleten in odvisen od Rusije, konec leta 2021 pa so imela ruska podjetja v Avstriji premoženje v vrednosti 25,5 milijarde dolarjev. Rusija je bila dejansko takoj za Nemčijo druga največja vlagateljica v Avstriji.

Avstrija je bila prva zahodna država, ki je Putinu po priključitvi Krima leta 2014 dovolila obisk. Rusija je vplivala tudi na avstrijsko politiko. Tako kot v Nemčiji se je več visokih avstrijskih politikov in uradnikov pridružilo ruskemu poslovnemu svetu vključno z nekdanjima kanclerjema Wolfgangom Schüsselom in Christianom Kernom. Nekdanja avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl pa še vedno dela za Rosneft in piše kolumne za RT. Poročali smo tudi, da se je celo poročila v Putinovi navzočnosti, več tukaj.

Vladimir Putin na poroki nekdanje avstrijske zunanje ministrice Karin Kneissl (epa)

A je dober odnos z Rusijo zaostril odnose z drugimi državami EU, kar je zmanjšalo zaupanje evropskih partnerjev v avstrijske obveščevalne službe in obrambno ministrstvo. Eden od anonimnih virov je slednje označil za “oddelek GRU”. Posledično sta britanska MI5 in nizozemska obveščevalna agencija močno zmanjšali izmenjavo informacij z avstrijskimi obveščevalnimi službami in obrambnim ministrstvom.

Avstrijski polkovnik trideset let vohunil za Rusijo, častnik pa Rusiji prodajal državne skrivnosti
Leta 2018 je preiskava razkrila, da je avstrijski polkovnik že od 90. let vohunil za Rusijo. BBC je primer opisal kot “sramoto za Avstrijo”. Leta 2020 je bil upokojeni avstrijski vojak zaradi tega obsojen na tri leta zapora. Verjetno najbolj znan primer vohunjenja v Avstriji pa je primer Egista Otta. Ott je nekdanji obveščevalni častnik, ki je osumljen, da je Rusom prodajal državne skrivnosti in zagotavljal obveščevalne podatke o protikremeljskih posameznikih na Zahodu. CIA je sicer avstrijske oblasti na Otta opozorila že leta 2017. Na koncu pa so ga premestili na policijsko akademijo, kjer je zahteval na stotine nezakonitih preiskav pri različnih akterjih, med drugim pri Christu Grozevu iz organizacije Bellingcat. Še en primer vohunjenja – leta 2021 naj bi avstrijski diplomat Johannes Peterlik razkril zaupne dokumente o zastrupitvah Skripalovih. Osumljen je, da je te dokumente dal nekdanjemu avstrijskemu tajnemu agentu, obtoženem vohunjenja v imenu Rusije.

Policija in banke prav tako povezane z Rusijo
Tudi avstrijski bančni sistem je tesno povezan z Rusijo, piše Kallioniemi. Druga največja avstrijska banka Raiffeisen Bank International je leta 2021 ustvarila 35 odstotkov dobička prav v Rusiji. Raiffeisen Bank je še vedno ena redkih evropskih bank, ki v Rusiji posluje kot običajno. Finski izvedenec v svojem zapisu razkrije tudi, da so bile avstrijske policijske sile maja 2022 deležne ostrih kritik, potem ko so s proukrajinskega shoda odstranile demonstrante s prorusko zastavo. Proruski množici so dovolili, da nadaljuje s skandiranjem podpore predsedniku Putinu.

Protest v Avstriji.

Po invaziji na Ukrajino in pokolu v Buči je bil avstrijski kancler Karl Nehammer prvi evropski voditelj, ki je obiskal Putina. Pogovore je opisal kot “zelo neposredne, odprte in ostre”. Po Buči pa je Avstrija dokončno izgnala štiri ruske diplomate.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...