Zakaj si “podnebniki” ne zaslužijo enake medijske obravnave kot upokojenci, ki životarijo

Datum:

Potem ko je RTV Slovenija prenašala protest upokojencev, si zdaj podobne obravnave želijo t. i. “Mladi za podnebno pravičnost”, mladinska frakcija skrajne levice, ki zadnje čase povsem jasno priznava, da je boj za okolje postranskega pomena – bolj jih zanima samostalnik “pravičnost” oz. bolje rečeno boj proti kapitalizmu. Zakaj si mladi pravičniki ne zaslužijo prenosa na javnem mediju?

Ko je RTV Slovenija najavila, da bo prenašala protest upokojencev, je med levo srenjo završalo. Čeprav ni bilo med zbranimi prav nobenega sedanjega politika (za razliko od politkolesarskih petkovih protestov iz obdobja 2020–2022, polnih leve opozicije, ki jih je javna televizija sveto pokrivala, tudi če se je zbralo le 5 protestnikov in 20 novinarjev), so prenos označili za političen in poskus rušenja Golobove vlade. Takšne obtožbe so seveda huda žalitev za upokojence, ki danes životarijo, saj so ostali brez božičnice oz. 13 plače, ki bi jo dobili pod Janševo vlado, plačujejo visoke položnice, hkrati pa jim je Golobova vlada ukradla možnost kratkoročne ureditve problematike dolgotrajne oskrbe. Kako kmetu s 400 evrov dohodnine razložiti, da je zanj zmanjkalo, je pa dovolj, da se iz proračuna napajajo “vrhunski” umetniki tipa Zlatan Čordić, Arjan Pregl in Rok Kravanja, ki je od države zahteval zdravljenje proti virusu HPV, ker je za potrebe gledališke predstave postal čisto prava moška prostitutka. Ljudje se počutijo prevarane, ogoljufane, zavedene – marsikdo na shodu je rekel, da je volil za Gibanje Svoboda, Socialne demokrate ali katero od zombiliberalnih strank (SAB, LMŠ), zdaj pa se razočarano odpravlja v Ljubljano povedat, da je zmanjkalo za položnice.

Mladi proti kapitalizmu

Z mladimi za “podnebno pravičnost” je drugače. Ne gre za ogroženo skupino. Gre za preskrbljeno, razvajeno ljubljansko mladino s pametnimi telefoni, ki so vredni vsaj dve povprečni pokojnini – a hkrati za mladino, ki protestira proti temu, da bi bila produkcijska sredstva v zasebni lasti (beri: proti kapitalizmu). Izvor gibanja je še kako kapitalsko obremenjen – tudi Greta Thurnberg, ki danes protestira tudi proti veternicam (pa tudi jedrska energija ji ne diši preveč), je ljubljenka industrije obnovljivih virov energije, ki jo uporablja za uporabnega idiota. Komaj po začetku vojne v Rusiji pa so se pojavili prvi indici, da so podnebni protesti na zahodu tesno povezani z Rusko federacijo, ki bi rada zahod naredila odvisen od svojih energentov.

Izkoriščanje naivnosti mladih

Slovenska frakcija “mladih za podnebno pravičnost” je del globalnega skrajno levega gibanja proti kapitalizmu in našemu (potrošniškemu) načinu življenja. Gre za inflitracijo skrajnih marksistov v možgane naših otrok, ki so s podnebnim alarmizmom dosegli, da je mlade na smrt strah prihodnosti. Podnebne spremembe seveda obstajajo in gotovo je tudi človeška dejavnost (ki je sicer iz revščine potegnila 3 milijarde ljudi) prispevala delež k tem spremembam. A to, kar predlagajo mladi anarhisti, ni rešitev – še posebej če bo po svetu več kot milijarda brezposelnih in še 6 milijard, ki životarijo, to ne bo “pravično”. To bo začetek kaosa, nemirov in izbruhov vojnih žarišč. In prav to si želijo socialisti, ki so glavni promotorji takih idej tako pri nas kot po svetu. Na transparentnih ne pišejo rešitev, ampak: “Smrt kapitalizmu!”

Rešitev ne iščejo

Rešitve so seveda na dlani – pospešena gradnja jedrskih elektrarn ob pomoči hidroelektrarn in (manjši) deleža obnovljivih virov energije (kot sta veter in fotovoltaični paneli). A tega mladi “za podnebno pravičnost” ne želijo, saj nikoli ni šlo za iskanje rešitev, ampak izključno za rušenje prostotržnega, potrošniškega sistema, zaradi katerega smo vsi postali del globalnega srednjega razreda. So proti jedrski energiji. So proti gradnji hidroelektrarn. So celo proti vetrnicam in panelom. Jedrske elektrarne so varne, a ji nočejo, ker rešujejo težave, ki jih potrebujejo za opravičevanje svojega aktivističnega obstoja.

Ruska naveza 

Jasno je, od kod energija za takšne shode. Po začetku ruske invazije na Ukrajino smo izvedeli marsikaj. Recimo, da so belgijske antijedrske aktivistične NVO-je, ki so se udeleževali tudi shodov mladih za podnebno pravičnost, izdatno financirala ruska naftna in plinska podjetja. Izvedeli smo, da je bil nemški klimatski fond financiran s strani Rusov, da bi izsiljeval Poljake skozi mehanizme EU, naj ti čimprej zaprejo svoje rudnike, kar bi EU naredilo še bolj odvisno od ruskih energentov.

Zakaj antikapitalističnega protesta RTV ne sme prenašati?

Gre za protest, ki že v vabilih oznanja, da gre za boj proti kapitalizmu. Se pravi gre za protiustavni protest, ki ni v skladu z Ustavo republike Slovenije, ki ščiti zasebno lastnino. Prav tako ne gre za proteste, ki bi bili ključnega pomena za slovensko družbo, kot upokojenski protesti, kjer velik del populacije oblastnikom pride povedat, da ne morejo več preživeti (drugi, z vlado zlizani mediji njihovega trpljenja pač ne objavljajo). Pri protestih mladih za podnebno pravičnost gre za shod naivne mladine brez idej – ideje jim dajejo drugi. A ideje nimajo rešitev, saj rešitve organizatorji ne želijo, saj ti živijo od tega, da problemi ostanejo.

Gre torej za povsem drugačno obliko protestov kot pri protestu upokojencev, kjer se kažejo prave stiske ljudi. Mladi Ljubljančani niso v stiski – ne protestirajo za višje štipendije, boljše pogoje študija, več dobro plačanih delovnih mest, tudi s strani tujih korporacij. Pravzaprav protestirajo proti vsemu temu. Za to da bi se življenje na zemlji čimprej nihilistično končalo. Gre za grozljivo stanje masovne psihoze, ki ga javni medij nikakor ne sme še dodatno vzpodbujati in promovirati, saj je že sam po sebi dovolj nevaren za civilizacijo, v kateri živimo.

 

Pojasnilo RTV

Na vprašanje o morebitnem prenosu petkovega shoda so na RTV Slovenija za STA zapisali, da je odločitev o prenosu tovrstnih dogodkov “odvisna od programskih in produkcijskih zmožnosti javnega medijskega servisa ter uredniške presoje“. “Ob zadostnih finančnih sredstvih, ki so neposredno povezana z odločitvijo ustanovitelja o višini RTV-prispevka, bi nedvomno lahko zagotovili več prenosov dogodkov, ki so tako ali drugače pomembni in relevantni za prihodnost slovenske družbe,” so dodali.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...