Zakaj osrednji mediji nikoli niso problematizirali počitnikovanj Milana Kučana s “tranzicijskimi krvniki” na Jadranu?

Datum:

Protivladni spletni portal Necenzurirano.si je včeraj problematiziral dejstvo, da je predsednik vlade Janez Janša pred leti z zdravstvenimi lobisti igral golf na otoku v Indijskem oceanu. Nekritično so škodoželjen članek poobjavili tudi na spletnem portalu 24ur.com in iskali povezave z zaslužki lobistov v času vlad Janeza Janše, ob tem pa očitno namerno spregledali, da so ti isti lobisti v času levih vlad služili še več. V tokratni zgodbi na Novi24TV predstavljamo drugo plat medalje, ki pa je v osrednjih levičarskih medijih začuda ne boste zasledili; kako je vplivni šef Foruma21 in nekdanji predsednik države Milan Kučan dopustoval na Hrvaškem. Prebrali boste lahko, da se je v preteklosti na Hvaru sestajal z nekdanjim padlim pivovarskim baronom Boškom Šrotom in predsednikom uprave BTC Jožetom Mermalom. V našem mediju smo leta 2018 razkrili, da se je na otoku Rab Milan Kučan sestal z bančnico, predsednico likdvidirane Probanke Romano Pajenk. Mermal in Pajenkova sta bila tudi člana Kučanovega tranzicijskega društva Forum 21. 

                   

Medij Necenzurirano je delil fotografijo predsednika stranke SDS Janeza Janše iz leta 2003, kjer sta se na sliki znašla poslovneža Božo Dimnik in Andrej Marčič. Ti so se udeležili golf turnirja na otoku Mauricius. Na podlagi tega so sklenili, da so podjetja v lasti Dimnika in Marčiča največ davkoplačevalskega denarja pobrala v prvi, drugi in sedanji Janševi vladi. Hitro je postalo jasno tudi, da gre očitno znova za povsem politično zrežirano zadevo, saj sta poslanki LMŠ Jerca Korče in Levice Violeta Tomič napovedali, da bo ustanovljena parlamentarna komisija, ki se bo ukvarjala z vsebino enega samega članka.

Oba, Dimnik in Marčič, sta znana poslovna igralca v Sloveniji.  Iz podatkov na spletni aplikaciji Erar smo hitro ugotovili, da oba zelo dobro poslujeta z državo v vseh vladah od leta 2003 naprej. Še več, izstopajo zaslužki v vseh treh levosredinskih vladah, ki so jih vodili Alenka Bratušek, Miro Cerar in Marjan Šarec. Dominantni slovenski mediji so pozabili, da se je z vplivnimi osebami slovenskega gospodarstva in bančništva v hrvaških poletnih letoviščih velikokrat sestajal tudi prvi predsednik slovenske države in vodja Foruma 21 Milan Kučan.

Milan Kučan ujet v družbi Jožeta Mermala na Hvaru leta 2010. (Foto: Posnetek zaslona-Finance, Bobo)

Zakaj se ne problematizira srečanj Milana Kučana z Boškom Šrotom, Jožetom Mermalom in Romano Pajenk?

V preteklosti je medij Finance poročal o počitnikovanju Milana Kučana s padlim pivovarskim baronom Boškom Šrotom leta 2007 na Paklenih otokih na Hvaru. Kučanov urad je takrat najprej zanikal informacijo, nato pa jo potrdil. Vir s Financ je zaupal, da je okoli 20. junija 2007 videl Kučana in Šrota v marini v Palmižani. Srečanje je bilo videti zelo prijateljsko in ni bilo opaziti nobenih sporov. Njune poti so se prekrižale, ko se je Šrot vračal od Jadranske pivovare, ki je bila v lasti Laščanov, Kučan pa je jadral po Jadranu. Kasneje se je njun odnos ohladil ob pričevanju Šrota na sodišču v zadevi Istrabenz.

Pod prisego je Šrot dne 23. aprila 2013 povedal, da so se na pobudo Kučana sestajali on, nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar in sedanji ljubljanski župan Zoran Janković zaradi lastniškega obvladovanja Mercatorja. Kučan je znan po tem, da je širil idejo o nacionalnem interesu ter da morajo vsa pomembna slovenska podjetja ostati v slovenski lasti. V resnici pa je šlo le za branjenje in ohranjanje dolgoletnega tranzicijskega omrežja, ki je imel svoje korenine že v nekdanjem režimu.

Boško Šrot je pod prisego povedal, da so se na pobudo Milana Kučana sestajali on, Zoran Janković in Igor Bavčar o lastniški strukturi Mercatorja. (Foto: STA)

Leta 2010 so ga fotografi ujeli z njegovim “košarkarskim” prijateljem, predsednikom uprave in delnim lastnikom BTC Jožetom Mermalom. Enako so ga spet fotografi ujeli na otoku Hvar. Na fotografiji z Mermalom je Kučan bil počitniško sproščen, z modernimi sončnimi očali, oblečen v poletno športno majico. Zanimivo, da je Kučan javno leta 2002 obsodil Mermalov menedžerski prevzem, kasneje pa ga je sprejel v Forum 21, so pisale Finance.

Kot so še zapisali, je Kučan na sliki podoben kakšnemu upokojenemu ameriškemu bogatunu na križarjenju, ki žari od zadovoljstva od užitkov razkošnega življenja. Mermalovo poslovno omrežje pa je prek družbe Luka Lucija in družbe JonatanMars prevzelo še eno utrdbo tranzicijskega omrežja, Marino Portorož, letošnjega maja. V dokaz, da so celotno zadevo nakupa Marina Portorož izpeljali ljudje blizu poslovnega kroga Jožeta Mermala, je bilo imenovanje Luke Prebila za direktorja Marine, dolgoletnega zaposlenega na višjih položajih družbe BTC. Pred kratkim pa je avtor članka razkril na Twitterju, da bo novi predsednik Marine postal Miha Zupanc, še eden nekdanji višji uslužbenec BTC-ja.

V našem mediju smo razkrili, da se je Kučan leta 2018 na otoku Rab sestal z razvpito bančnico tranzicijskega omrežja, predsednico in delno lastnico sedaj likvidirane Probanke Romano Pajenk. Ta je bila poleg Factor banke ena ključnih finančnih institucij za financiranje poslovnega kroga, ki je pripadal blizu Milanu Kučanu. Pajenkova se je najverjetneje na nekdanjega predsednika države obrnila, da bi ji pomagal pri njenih sodnih postopkih, v katerih se je znašla. Slovenski davkoplačevalci ne bodo nikoli pozabili, da so morali ob likvidaciji Probanke in Factor banke nameniti 400 milijonov evrov.

Romana Pajenk in Milan Kučan. (Fotomontaža: Demokracija)

Vsak ima pravico problematizirati, kdo se s kom sestaja po letoviščih na svetu. Po ogledu člankov iz preteklosti nismo zasledili, da bi kateri od dominantnih medijev v državi problematiziral srečanja Kučana s Šrotom, Mermalom ali Pajenkovo. Se je pa še enkrat izkazalo, da “javni, neodvisni, pluralni” osrednji mediji v lasti tranzicijskih tajkunov ( Martin Odlazek, Stojan Petrič, Uroš Hakl) branijo omrežje, ki je odgovorno za krajo več milijard evrov davkoplačevalskega premoženja v preteklosti.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...