Zakaj Violeta Tomić in Miha Kordiš v Venezueli ne bosta več mogla piti piva

Datum:

Po strašni deflaciji valute, splošnem pomanjkanju in praznih trgovinah je Venezuelce sedaj pretresla še novica, da se zaradi omejitev socialistične vlade zapira podjetje, ki je zadolženo za kar 80 odstotkov vse dobave piva v državi. 

Venezuela je država, ki jo Združena levica Luke Mesca Slovencem ponuja za zgled. Leta 2014 sta Venezuelo obiskala tudi dva poslanca Združene levice – Violeta Tomić in Miha Kordiš. Poslanca sta bila nad državo, ki vse bolj gospodarsko nazaduje, navdušena. Toda če bi Venezuelo obiskala danes in bi si hotela privoščiti pivo, bi imela velike težave. Poglejmo podrobneje, zakaj.

Foto: epa
Foto: epa

Alimentos Polar je podjetje, ki v Venezueli pokriva kar 80 odstotkov vsega trga s pivom. Več mesecev so želeli pridobiti ameriške dolarje, s katerimi bi lahko na mednarodnem trgu nakupili sestavine za proizvodnjo piva, a jim je vlada dostop do denarja zavrnila, zaradi česar so morali popolnoma ustaviti proizvodnjo.

Venezuelska socialistična vlada namreč popolnoma nadzoruje dostop do dolarjev, s katerimi podjetja lahko poslujejo v tujini. Predsednik Nicolas Maduro je pred časom sprejel zakon, ki določa, da lahko podjetja in posamezniki do tuje valute dostopajo zgolj preko vlade. Venezuelska valuta je namreč zaradi devalvacije vredna tako malo, da je poslovanje z njo preko meja praktično nemogoče.

Prazne police venezuelskih trgovin (Foto: epa)
Prazne police venezuelskih trgovin (Foto: epa)

Podjetje Alimentos Polar proizvaja tudi nekatere brezalkoholne pijače in vrste hrane, Maduro pa je že zagrozil, da bo podjetje, v kolikor bodo proizvodnjo ustavili, popolnoma prevzel. To je namreč označil za kriminal ter dejal, da bodo morali pivo izdelovati iz domačega, venezuelskega ječmena, čeprav je podnebje v Venezueli za gojenje ječmena popolnoma neugodno.

Ogrožena mnoga delovna mesta
Izvršni direktor podjetja Lorenzo Mendoza je Madura označil za razrednega sovražnika, nanj pa je naslovil tudi odprto pismo, v katerem predsednika ponovno poziva, naj zagotovi dostop do denarja za podjetje. Zaradi zaprtja podjetja bo morda odpuščenih kar 300.000 delavcev, ogrožena pa je oskrba s pivom po državi.

Pivo se tako pridružuje drugim artiklom, kot so zdravila, kontracepcija, hrana, mleko, detergenti in nekatere druge pijače, do katerih Venezuelci nimajo dostopa ali pa morajo zanje stati v vrsti več kot šest ur, piše spletni portal Breitbart.

M. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Jenull nevarno situacijo z migranti izkoristil za norčevanje iz mladih deklet

Čeprav je celo policija potrdila novico o tem, da...

Humanitarec, ki je kolesaril proti Janševi vladi, danes vidno razočaran …

Da je vedno več tistih, ki so razočarani nad...

Ko se zakulisna politična moč seli iz Murgel na ljubljanski Magistrat in …

Sobotni maratonski kongres Socialnih demokratov (beri nekdanjih komunistov) v...