Zaradi kritik predsednice Grabar-Kitarovićeve odstop podal hrvaški obrambni minister Damir Krstičević. Premier Plenkovič odstopa ne sprejema

Datum:

Hrvaški mediji poročajo, da je zaradi kritik hrvaške predsednice in vrhovne poveljnice vojaške vojske Kolinde Grabar-Kitarović odstop podal hrvaški obrambni minister Damir Krstičević. Grabar-Kitarovićeva meni, da bi lahko hrvaška vojska prej posredovala pri gašenju katastrofalnih požarov pri Splitu. Premier Andrej Plenkovič odstopa ne sprejema, da je odstop absolutno neprimeren pa meni tudi predsednica Grabar – Kitarovićeva, ki se je takoj po napovedanem odstopu popravila in dejala, da je vojska v splošnem dobro opravila svoje delo. 

                   

Na današnjem srečanju s kolegoma iz Avstrije in Slovenije, Alexandrom Van der Bellnom in Borutom Pahorjem, je hrvaška predsednica izjavila, da meni, da bi lahko vojska prej prišla na teren, saj je šlo za požar, za katerega je bila potrebna vsaka roka. Obrambni minister v odstopu Krstičević je tudi sam v ponedeljek prispel v Split, kjer je sodeloval pri gašenju požarov. V ponedeljek je na območje požarov prispelo tudi več sto hrvaških vojakov, ki so predvsem zavarovali vojaško raketno bazo v Žrnovnici nedaleč od Splita.

Na odstopno izjavo Krstičevića je takoj reagirala predsednica Grabar Kitarovićeva, ki ocenjuje, da gre za absolutno neprimerno ravnanje in da je vojska v osnovi dobro opravila svoje delo. “Kot predsednik vlade ne sprejemam odstopa podpredsednika vlade in ministra za obrambo Damirja Krstičevića,” pa je v današnji izjavi povedal hrvaški premier Andrej Plenković.

Foto: printscreen

Hrvaška predsednica Grabar-Kitarovićeva je po požarih zahtevala tudi preiskavo vzrokov požarov in načinov, kako so se združili. Dejala je, da bo lahko ocenila delovanje pristojnih služb med požarom, potem ko bo še danes obiskala območje med Splitom in Omišem, kjer se od nedelje borijo z velikanskim požarom.

Foto: printscreen

Med tem, ko je med prebivalci krajev, ki jih je zajel požar, slišati veliko nezadovoljstva v zvezi z organizacijo gašenja požarov, pa je hrvaški premier Andrej Plenković, ki je obiskal Split, poudaril, da je zadovoljen z medsebojnim sodelovanjem pristojnih državnih, županijskih in mestnih služb pri gašenju požarov.

N. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobovo bežanje od problemov bo državo še kako drago stalo

Ta konec tedna se bo v Švici odvijala mirovna...

Hrvaški 822 milijonov, Sloveniji zadržanje

Evropska komisija je včeraj potrdila petega, doslej največjega hrvaškega...

Kuba: Režimski kršilci človekovih pravic bežijo v ZDA zaradi strahu pred socializmom

Kubanska tožilka, ki je leta 2021 v zgodovinskem protestu...