[VIDEO]: Bankster Mesarič – ustanovni član Foruma 21 in levičar – napravil 100 milijonsko bančno luknjo, organi pregona pa ga niti ne preiskujejo

Datum:

Zaslišanje upokojenega banksterja Črtomira Mesariča pred Logarjevo preiskovalno komisijo, ki se ukvarja z ugotavljanjem odgovornosti za nastanek slovenske bančne luknje, še vedno močno odmeva. Včeraj je poslanec SDS Anže Logar na svojem Facebook profilu znova objavil videoposnetek povzetka Mesaričevega zaslišanja, na katerem je nekdanji direktor NLB-jeve črnogorske hčerinske družbe Montenegrobank med drugim odkrito priznal, da je ustanovni član zloglasnega Kučanovega Foruma 21 in da ja zapriseženi levičar, ki se ne namerava spremeniti do konca življenja. Čeprav je večkrat potrdil, da je sodeloval v spornih NLB-jevih poslih, zlasti v Črni Gori, torej posredno priznal tudi soodgovornost za nastanek slovenske bančne luknje, se je ob tem večkrat tudi pohvalil, da ga slovenski organi pregona ne preiskujejo. Niti po dobrih dveh tednih od njegovega zloglasnega pričevanja se očitno zadeva ni spremenila, saj se pristojne institucije še niso zganile.

Naj spomnimo. Tretjega julija je preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji zaslišala dva nekdanja vplivna finančnika, ki sta vodila izpostavi NLB v tujini. Jurij Detiček je bil od leta 1998 na čelu dunajske Adria banke, Črtomir Mesarič pa je med leti 2005 in 2011 vodil NLB-jevo črnogorsko hčerinsko družbo Montenegrobank. Mesarič je bil sicer tudi nekdanji predsednik uprave NKBM. V največjo državno banko je vstopil 1. marca leta 2006, v času, ko je NLB vodil Marjan Kramar.

Mesarič se je sicer na zaslišanju sprenevedal, da je globina bančne luknje močno precenjena in da bi moral ekonomist Veljko Bole pojasniti študijo, v kateri je prišel do določenih ocen glede predimenzioniranosti bančne luknje. Kljub negativnemu poslovanju, večkratnemu podaljševanju slabih kreditov, nikoli vrnjenih kreditih in nasedlim naložbam v obliki nedokončanih gradenj ter mnogim opozorilom s strani matične družbe v Ljubljani in centralne banke v Črni gori je Mesarič vseskozi zatrjeval, da je Montenegrobanka v času njegovega vodenja poslovala odlično. “Javni podatki kažejo na uspešnost banke,” je dejal in našteval nekatere uspešne evropske banke v tistem času, med katerimi naj bi bila tudi Montenegrobanka, v nekem trenutku po njegovih besedah celo najboljša.

Zakaj so neznanci vlomili v luksuzno stanovanje Mesariča v Budvi?
Letos aprila so sicer mediji poročali, da so Mesariču vlomili v njegovo prestižno stanovanje v Budvi na črnogorski rivieri in iz sefa ukradli sto tisoč evrov gotovine ter več drugih dragocenosti. Hitro so se pojavila ugibanja, ali denar res izvira iz odpravnine, kot je policistom zatrdil Mesarič. Namreč; nepremičninske projekte, za katerimi so se skrivali vplivni posamezniki, blizu črnogorski politični eliti, je z desetinami milijonov evrov kreditirala tudi NLB. Pozneje so se številni od njih zaustavili, za njimi pa so ostali nedokončani in prazni objekti.

Takrat se je v lokalnih medijih pojavilo veliko informacij o škodljivih poslih in odtekanju denarja na zasebne račune. NLB Montenegrobanka je zaradi teh poslov utrpela visoke izgube, slaba posojila in s tem breme odpisov pa je NLB morala prenesti v Ljubljano. Sumi se, da je s sporni posli na nezakonit način obogatel tudi Mesarič, ki pa je to na zaslišanju pred Logarjevo komisijo seveda gladko zanikal.

Mesarič se ne spomni, kdo ga je pripeljal v NLB
Izkazalo se je tudi, da je Mesarič v sefu hranil uro z osebnim posvetilom nekdanjega črnogorskega predsednika vlade. V zvezi z vprašanji v povezavi z uro in gotovino v sefu je Mesarič dr. Logarju arogantno odgovoril, da “ni vaša stvar, zakaj sem dobil uro. To je stvar črnogorskega predsednika vlade”. Po Mesaričevih besedah uro danes hranijo na sodišču, kjer je zanjo dovolj varno. Glede 100.000 evrov, za katere Mesarič ni eksplicitno povedal, od kod izvirajo, pa je dr. Logar pripomnil, da povprečen Slovenec v sefu najbrž ne hrani toliko denarja, Mesarič pa je na to odgovoril, da on pač ni povprečen Slovenec.

Glede na to, da je Mesarič eden od ustanovnih članov Foruma 21, je dr. Logarja zanimalo tudi, ali mu je to dejstvo pomagalo pri zasedanju funkcij v slovenskem bančnem sistemu. Upokojeni bankster je v svojem slogu odgovoril, da to ni poslovno vprašanje, temveč vprašanje političnega prepričanja. Namreč, ponosno je zatrjeval, da je že vse življenje levičar in da bo tako tudi ostalo, kljub temu pa, da gre pri tem za osebno prepričanje, ki ne vpliva na delo. Kdo ga je pripeljal v NLB, ni znal povedati, menda pa to ni bil Niko Kavčič, ker naj Mesarič, kot je dejal, “ni bil dovolj visoko”.

L. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanja Svobode za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...