Home Svet Zaradi požara v nočnem klubu že 43 mrtvih, 100 še v bolnišnični oskrbi

Zaradi požara v nočnem klubu že 43 mrtvih, 100 še v bolnišnični oskrbi

0
Zaradi požara v nočnem klubu že 43 mrtvih, 100 še v bolnišnični oskrbi
V spomin žrtvam požara (foto: STA)

Zaradi tragedije, ki se je zgodila zadnji petek v oktobru, je po protestih odstopil romunski premier Victor Ponta. Bukarešta žaluje, saj se je število mrtvih, ki so umrli za posledicami opeklin, povzpelo že na 43.

Za posledicami opeklin, ki so jih dobili v tragediji konec minulega tedna, je ta teden umrlo še 11 ljudi, več 10 pa jih je še vedno v kritičnem stanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Že pred tem je v bolnišnicah v Bukarešti umrlo 7 poškodovancev, romunski in italijanski državljan pa na Nizozemskem, kamor so ju v petek odpeljali na zdravljenje, je na sobotni novinarski konferenci povedal začasni romunski premier Sorin Campeanu.

V bolnišnicah še okoli sto mladih ljudi
Ostalih 6 poškodovancev, ki jih zdravijo na Nizozemskem, je še vedno v zelo resnem zdravstvenem stanju. Skupaj je v bolnišnicah še okoli 100 večinoma mladih ljudi, med njimi jih je več 10 v kritičnem stanju.

“Prihodnjih šest dni bo z vidika zdravljenja poškodovanih najhujših. Sprejeli bomo vsakršno pomoč, vsako ekipo zdravnikov iz tujine,” je v soboto dejal romunski minister za zdravje Nicolae Banicioiu.

Krivi so bili pomanjkljivi varnostni ukrepi
Prvi izsledki preiskave so pokazali številne pomanjkljivosti pri varnostnih ukrepih v nočnem klubu. Med drugim so bila odprta ena sama vrata, klub nima zasilnih izhodov, za zvočno izolacijo pa so uporabili vnetljive materiale.

Potem ko je policija zaradi domnevne povzročitve smrti in hude telesne poškodbe zaradi malomarnosti priprla tri solastnike kluba, so v soboto priprli tudi župana okrožja, kjer se je zgodil požar, Cristiana Popescuja Piedona. Očitajo mu zlorabo položaja.

STA, V. V.