Zaskrbljujoče poteze Putinovega režima: Razpustili so Memorialov center za človekove pravice

Datum:

Iz Rusije prihajajo zaskrbljujoče novice. Od sumljive obtožbe na visoko zaporno kazen ruskega zgodovinarja Dmitrijeva, ki je našel več tisoč ostankov žrtev Stalinovih čistk, pa do sumljive smrti Putinovega kritika. Danes pa je moskovsko sodišče odredilo še zaprtje centra za človekove pravice, ki deluje v okviru nevladne organizacije Memorial. Memorial International, ki predstavlja osrednjo strukturo celotne organizacije, so medtem razpustili že v torek, kar je sprožilo ogorčenje mednarodne skupnosti.

                   

Mestno sodišče v Moskvi je odločilo, da “na zahtevo tožilstva razpusti organizacijo za zaščito pravic Memorial in vse njene pridružene enote”, je sporočil sodnik Mihail Kazakov.

Medtem pa zaradi dogajanja že izražajo skrbi tudi voditelji drugih držav. Gitanas Nauseda je dejal, da je  “globoko vznemirjen zaradi zaprtja Memoriala v Rusiji. Ta odločitev je škodljiva za rusko civilno družbo, človekove pravice, zgodovinski spomin in pravičnost. Brisanje spomenika iz Rusije ne bo izbrisalo resnice zgodovine.” Do odločitve so bili med drugim kritični v Evropski uniji, ZDA, Franciji, Nemčiji in Svetu Evrope. V slednjem so jo označili kot črni dan za civilno družbo v Rusiji.

Protesti pred Memorialom
Tožilstvo je sodno zaprtje Memorialovega centra za človekove pravice zahtevalo zaradi kršenja zakonodaje o “tujih agentih” in opravičevanja “terorizma in ekstremizma”. Očita mu netransparentnost pri financiranju. V centru te navedbe zanikajo in zatrjujejo, da gre za politični pregon. Pred sodiščem so se tudi danes zbrali številni podporniki Memoriala, ki nasprotujejo odločitvi.

Dan pred tem so razpustili tudi osrednjo strukturo celotne organizacije
Do nove sodne odločitve v zvezi z organizacijo Memorial prihaja le dan po tistem, ko je rusko vrhovno sodišče v ločenem primeru razpustilo tudi osrednjo strukturo celotne organizacije. Razlog za odločitev sodišča so kršitve obveznosti, ki izhajajo iz uvrstitve Memoriala med t. i. tuje agente. V organizaciji so v odzivu na torkovo odločitev napovedali, da bodo našli zakonite načine za nadaljevanje dela.

Memorial velja za nekakšen simbol postsovjetske demokratizacije. V minulih desetletjih je med drugim uspel zbrati obsežen arhiv zločinov iz časov nekdanje Sovjetske zveze, še posebej iz t. i. gulagov, predvsem pa se je neumorno boril proti kršitvam človekovih pravic v Rusiji. Ves čas je sestavljal tudi seznam političnih zapornikov.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki