ZDA in Združeno kraljestvo s povračilnim napadom nad Hutije v Jemnu

Datum:

Združene države in Velika Britanija so začele napade iz zraka in morja na vojaške cilje Hutijev v Jemnu kot odgovor na napade gibanja na ladje v Rdečem morju. Kmalu zatem je predsednik ZDA Joe Biden sporočil, da je napade ukazal osebno in v četrtkovi pozni izjavi opozoril, da ne bo okleval z nadaljnjimi ukrepi, če bo potrebno.

Ameriške sile so Jemen napadle z letali in raketami. V napadih so sodelovale tudi britanske sile. Zadele so več kot 60 tarč na 16 lokacijah, so sporočile ameriške zračne sile. Napadli naj bi poveljniške centre, skladišča streliva, sisteme za izstreljevanje raket, proizvodna poslopja in radarje, poroča BBC. O napadih poročajo iz glavnega mesta Sana, pristaniškega mesta Hodajda, Damarja in Sade na severozahodu države.

Nenehni napadi ne bodo tolerirani
Predsednik ZDA Joe Biden je dejal, da so bili napadi namenjeni dokazovanju, da ZDA in njihovi zavezniki “ne bodo tolerirali” nenehnih napadov militantne skupine na Rdeče morje. Rekel je, da so se za to potezo odločili šele po poskusih diplomatskih pogajanj in skrbnem premisleku.

“Vojaške sile ZDA so danes po mojem navodilu skupaj z Združenim kraljestvom in ob podpori Avstralije, Bahrajna, Kanade in Nizozemske uspešno izvedle napade na številne cilje v Jemnu, ki jih uporabljajo hutijevski uporniki za ogrožanje svobodne plovbe na eni od najpomembnejših vodnih poti na svetu,” je v četrtek zvečer sporočil Biden.

Tarče, ki so bile ob povračilne ukrepu zadete (foto: X, Visegrad24)

Biden je navedel, da so napadi hutijevcev v Rdečem morju ogrozili Američane in druge predvsem pa svobodno trgovino. “V 27 napadih na mednarodni komercialni ladijski promet je bilo prizadetih več kot 50 držav. Posadke iz več kot 20 držav so bile v piratskih napadih ogrožene ali zajete kot talci. Več kot 2000 ladij je bilo prisiljenih preusmeriti plovbo. Hutijevci so 9. januarja izvedli največji napad doslej – neposredno na ameriške ladje,” je dejal Biden.

Foto: EPA

Ti napadi so neposreden odgovor na hutijske napade brez primere na mednarodna pomorska plovila v Rdečem morju – vključno z uporabo protiladijskih balističnih raket prvič v zgodovini,” je dejal Biden in opozoril, da bo brez oklevanja usmeril nadaljnje ukrepe za zaščito ljudi in prostega pretoka mednarodne trgovine, če bo potrebno.

V ločeni izjavi je britanski premier Rishi Sunak dejal, da so kraljeve zračne sile izvedle ciljne napade na vojaške objekte, ki jih uporabljajo Hutiji, in da je šlo za sorazmeren napad. Obrambno ministrstvo je sporočilo, da so v napadih sodelovala štiri bojna letala, ki so bila bazirana na Cipru. Rusija je medtem zahtevala nujno sejo Varnostnega sveta ZN o napadih. Ta bo potekala danes popoldne.

Hutiji trdijo, da so njihovi napadi namenjeni zaustavitvi izraelske vojne proti Hamasu na območju Gaze. Toda njihove tarče so vedno bolj malo ali nič povezane z Izraelom in ogrožajo ključno trgovsko pot, ki povezuje Azijo in Bližnji vzhod z Evropo. Jerusalem Post poroča, da je bilo napadeno ameriško veleposlaništvo v iraški prestolnici.

Medtem je Varnostni svet ZN v sredo sprejel resolucijo, ki zahteva od Hutijev, da takoj prenehajo z napadi, in implicitno obsoja njihovega dobavitelja orožja, Iran. Potrjen je bil z 11 proti 0 in štirimi vzdržanimi – Rusija, Kitajska, Alžirija in Mozambik.

Ameriški uradniki več tednov niso želeli sporočiti, kdaj bo zmanjkalo mednarodnega potrpljenja in bodo vrnili udarec Hutijem, čeprav so rakete in brezpilotna letala zadeli več komercialnih plovil, zaradi česar so podjetja začela razmišljati o preusmeritvi svojih ladij. V sredo pa so ameriški uradniki znova opozorili na posledice. Vpliv na mednarodni ladijski promet in stopnjevanje napadov je sprožilo koalicijsko opozorilo, ki so ga podpisale ZDA, Avstralija, Bahrajn, Belgija, Kanada, Danska, Nemčija, Italija, Japonska, Nizozemska, Nova Zelandija, Singapur in Združene države. kraljestvo.

Pomemben tranzit skozi Rdeče morje
Tranzit skozi Rdeče morje, od Sueškega prekopa do ožine Bab el-Mandeb, je ključna ladijska pot za svetovno trgovino. Skozi vodno pot, ki ločuje Afriko in Arabski polotok, običajno poteka približno 12 odstotkov svetovne trgovine, vključno z nafto, zemeljskim plinom, žitom in vsem, od igrač do elektronike.

Fotografija je simbolična. (foto: epa)

Kot odgovor na napade so ZDA ustanovile novo pomorsko varnostno misijo, imenovano Operation Prosperity Guardian, za povečanje varnosti v Rdečem morju, ožini Bab el-Mandeb in Adenskem zalivu, v kateri sodeluje približno 22 držav. Ameriške vojaške ladje in tiste iz drugih držav redno plujejo naprej in nazaj skozi ozko ožino, da bi zagotovile zaščito ladij in odvrnile napade. Koalicija je okrepila tudi nadzor iz zraka. Odločitev o ustanovitvi razširjene patruljne operacije je prišla po tem, ko so tri komercialne ladje zadele rakete ki so jih izstrelili Hutiji v Jemnu 3. decembra.

Pentagon je povečal svojo vojaško prisotnost v regiji po napadih Hamasa v Izraelu 7. oktobra, da bi odvrnil Iran od razširitve vojne v regionalni konflikt, vključno s Hutiji in milicami, ki jih podpira Iran, v Iraku in Siriji.

T. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Od ponedeljka se na Bledu obetajo zastoji

Zaradi gradnje blejske obvoznice bo od tega ponedeljka do...

Široko zaprte oči ob Golobu in Vukovićevi

“Štejem, da ti v celoti stojiš za tem in...

63. Sevniška salamijada

Društvo salamarjev Sevnica aktivno skrbi za ohranjanje tradicije, dviguje...

30 let pozneje: Zarota Depala vas

Nedavno se je predsednik SDS Janez Janša odzval na...