Vesti o patru Rupniku so šokirale slovenske škofe

Datum:

V začetku decembra je izbruhnila nova afera v cerkvenih vrstah. Osrednji vpleteni lik pa je ravno priznani slikar in jezuit Marko Ivan Rupnik. Obtožuje se ga spolnega, fizičnega in psihičnega zlorabljanja več redovnic. Na afero se je že odzvala slovenska jezuitska skupnost, medtem ko cerkveni vrh doslej še ni podal javne izjave. Po nekaj več kot treh tednih sta afero komentirala ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje.

                   

V prostorih Slovenske škofovske konference v Ljubljani, je potekala novinarska konferenca, na kateri sta spregovorila ljubljanski nadškof Stanislav Zore in in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje. na dogodku sta spregovorila o domnevnih spolnih zlorabah patra Marka Ivana Rupnika. Najprej je spregovoril Saje. Dejal je, gre za pretresljiva odkritja, in da so bili v zadnjih tednih preko medijev seznanjeni s patrovimi zlorabami. Kot je še dejal, so imeli slovenski škofje izredno sejo, na kateri so izrekli odločno obsodbo dejanj. Obenem so enotno sprejeli izjavo, da so jih dolgoletne patrove spolne zlorabe razžalostile, celo šokirale. Izrazili so podporo žrtvam, obenem pa so jih pozvali, da naj kontaktirajo organe pregona in na cerkvene organe ter prijavijo primere zlorab in nasilja. Saje: “Žrtve nikoli niso krive. Kot je še dejal obžalujejo prikrivanje dejstev spolnega in duhovnega nasilja. Škofje so soglasno podprli tudi slovensko jezuitsko skupnost, poroča 24ur.

Izpostavil je še druge tovrstne primere, ki so se zgodili na slovenskih tleh, in ki so prav tako vredni obsodbe in obžalovanja. Ob koncu konference je še dodal, da slovenska skupnost jezuitov cerkvenega vrha glede domnevnih Rupnikovih zlorab, ni nikdar obvestila sama. Saje: “Novica je šokirala slovensko in svetovno javnost. Poznali smo ga kot umetnika in pronicljivega voditelja, ki je zaznamoval veliko življenj in skupnosti.” Dogodek je označil za tragičnega. Prepričan je, da gre za preizkušnjo vere in zaupanja v Boga. Želi si, da bi bila dejanja razlog za očiščenje in prenovo Cerkve. Dodal je še, da je zadeva vredna obsodbe in raziskave, ne glede na to ali je zastarana. V javnosti se namiguje na več primerov. Škofje si želijo, da bi se ugotovilo, kaj je resnica. Saje: “Če so se stvari ponavljale še pred dvema letoma niso zastarane.” Pristavil je, da se povprečna starost žrtve zlorab s strani Cerkve giblje pri okoli 53 let. Spregovoril pa je tudi ljubljanski metropolit Zore.

Andrej Saje. (Foto: STA)

Dejal je, da je bil cerkveni vrh s pismom sestre seznanjen (govora je o skupnosti Loyola), vendar kot škof v takšnih primerih nima moči, saj v arhivu nadškofije ni moč najti ničesar. Saje je še dejal, da naj bi bila neodvisna komisija za preiskave spolnih zlorab znotraj Cerkve ustanovljena prihodnje leto. Pomagala naj bi škofom na področju prepoznavanja zlorab. Saje: “Odgovornost je na konkretnem škofu, kjer je konkreten redovnik član skupnosti. To ni dodatno sodišče, ki bi preiskovalo, česar cerkev ne bo naredila.” Glede neodvisnosti komisije, pa je Saje še dejal: “Kar se tiče neodvisnosti komisije: neodvisna bo le, če jo ustanovi nekdo, ki ni del nas. Ampak ne gre za to, skupina bo sestavljena iz strokovnjakov, med njimi ne bo duhovnikov.” Kot je še dejal stikov z Rupnikom nimajo, ker se je umaknil. Spomnimo: pred nekaj več kot tremi tedni je slovensko javnost vznemirila obtožba zoper jezuitskega patra Rupnika, v kateri so ga redovnice iz ljubljanske skupnosti Loyola obtožile psihičnih in spolnih zlorab. Toda zaradi zastaranja primera, policija proti patru ni sprožila postopka. So ga pa takoj ostro obsodili v Družbi Jezusovi, medtem ko je cerkveni vrh najprej molčal.

Rupnik je bil začasno ekskomuniciran
Slovenski jezuiti so sicer naklonjeni vnovičnemu odprtju kanonskega postopka. Jezuiti so obenem sporočili, da do njih ni prišla še nobena prijava, in da so na strani zlorabljenih žrtev, primer pa jih je pretresel in razžalostil. Družba Jezusova: Od nas zahteva razumevanje in sočustvovanje s trpljenjem vseh vpletenih v takšni ali drugačni obliki. Postavlja nas pred izziv, kako to bolečino spoštovati, hkrati pa vestno začeti postopke, ki jih zahteva civilno ali kanonično pravo.” Svojo izjavo so jezuiti podali v nedeljo. Vse, ki so v preteklosti s strani jezuitov ali njihovih sodelavcev doživeli kakršnokoli zlorabo pa so pozvali, da se obrnejo na delegata za varovanje, jezuitskega predstojnika itd. ali na Policijo. Tudi sami so že ustanovili ekipi, sestavljeno iz žensk in moških, sicer poznavalcev različnih področij, z različnimi izkušnjami, za obravnavo tovrstnih situacij. Vatikan je sicer sprejel ukrepe proti Rupniku in ga že leta 2019 začasno ekskomuniciral. Žensko, ki je z njim spolno občevala, je namreč odvezal greha. Ukrep je bi naknadno sicer odpravljen, ker se je pater greh priznal in se zanj pokesal. Dve leti pozneje pa mu je Vatikan zaradi zlorab redovnic dal prepoved na nekatere dejavnosti. Ti ukrepi so še vedno v veljavi, kazenski pregon pa zaradi zastaranja primerov ni mogoč.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...