Združenje novinarjev in publicistov o novem polomu RTV SLO: “Tako evidentno navijaško početje vsem na očeh najbolj škoduje prav RTV Slovenija!”

Datum:

V Združenju novinarjev in publicistov so se kritično odzvali na neprofesionalnost nacionalne televizije, ki je z vsakim dnem bolj očitna. Med drugim so zapisali: “Nov evidenten profesionalni polom RTV Slovenija se je zgodil v četrtek, 19. 11., z oddajama pogovor predsednikom vlade in pogovor z opozicijo, ko je javna televizija v kombinaciji izvedla povsem pristranski, “konstruktiven” pogovor z opozicijo, brez enega samega kritičnega vprašanja, in na drugi strani kritičen pogovor s predsednikom vlade. Tako evidentno navijaško početje vsem na očeh najbolj škoduje prav RTV Slovenija, ki mu je s strani javnosti dana vloga neodvisnega medija.”

                   

Uvodoma so v združenju izpostavili, da že dlje časa opažajo spopad med vlado in nekaterimi osrednjimi mediji, na čelu z javno RTV Slovenija. Še posebej v zadnjem času opažajo, da je spopad v ospredju, nesorazmerno veliko prostora namreč namenjajo kritikam predsednika vlade in ostalih članov vladne ekipe.

Spodaj objavljamo njihovo celotno izjavo:

Poziv k profesionalnemu delu RTV  

V Združenju novinarjev in publicistov že nekaj časa opažamo spopad med vlado in nekaterimi osrednjimi mediji, na čelu z RTV Slovenija. Ta spopad se je še posebej razplamtel v zadnjem času, ko RTV Slovenija kritikam vlade, njenih članov in predsedniku vlade namenja nesorazmerno veliko prostora.

RTV Slovenija pozivamo, da ravna trezno in nepristransko, v skladu z novinarskim kodeksom. S tem, ko je namreč nekritično vstopila v medijsko vojno z vlado, v velikem delu javnosti daje dokaz, da mediji v Sloveniji ne znajo in ne želijo poročati nepristransko in objektivno, kar škodi ugledu novinarskega poklica.

Nov evidenten profesionalni polom RTV Slovenija se je zgodil v četrtek, 19. 11., z oddajama Pogovor predsednikom vlade in Pogovor z opozicijo, ko je javna televizija v kombinaciji izvedla povsem pristranski, “konstruktiven” pogovor z opozicijo, brez enega samega kritičnega vprašanja, in na drugi strani kritičen pogovor s predsednikom vlade. Tako evidentno navijaško početje vsem na očeh najbolj škoduje prav RTV Slovenija, ki mu je s strani javnosti dana vloga neodvisnega medija. Ob tem se uredniki in voditelji, ki take oddaje pripravljajo, dejansko ne morejo ubraniti kritik, da javni medij izrabljajo v korist politične levice.

Novinarsko delo je večkrat težavno, včasih deležno tudi neupravičenih kritik, a ne glede na to od novinarjev zahteva profesionalnost. Slednje še posebej velja za RTV Slovenija, ki ni zgolj javni medijski servis dela državljanov, pač pa vseh. Zaradi njene vloge v medijskem prostoru je njeno delo (upravičeno) še posebej pod drobnogledom javnosti.

Na drugi strani je v demokratičnem pluralnem svetu dopuščena tudi kritika medijev s strani civilne družbe. Kritično izražanje mnenja o novinarskem delu tako tudi ni pritisk na medije, ampak dopustno izrekanje mnenja, posebej ko gre za javni medij. V primerih, ko gre za očitne medijske zdrse, nekatere celo zavestno povzročene (prispevek o napadu pripadnikov SDS na Ivana Galeta na Obali, vključitev iniciatorja nasilnih protestov Anisa Ličine kot “protestnika”, ki poučuje, kako morajo biti označeni novinarji, da ne bodo tepeni), pa se določeni mediji ne morejo izogniti kritiki in odgovornosti. Še najmanj pa  javna televizija.

Zato še enkrat poziv: ne glede na pritiske, kjer do teh prihaja, osebne simpatije in interese je treba poskrbeti za profesionalno in nepristransko obveščanje javnosti. To je namreč maksima uredniške politike, ki prevlada nad vsemi drugimi.

Metod Berlec

Sorodno

Zadnji prispevki

“Depolitizirana” RTVS se sesuva: z mesta člana uprave RTVS odstopil tudi Trček

Z mesta člana uprave Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je odstopil...

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...