Zelenski nagovoril ruske vojake in ponudil rešitev tistim, ki nasprotujejo mobilizaciji

Datum:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v soboto zajamčil zaščito ruskim vojakom, ki bi se bili pripravljeni predati sredi konflikta med državama, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal, da bo vpoklical 300.000 rezervistov za dopolnitev ruskih sil. 

                   

V svojem nagovoru Rusom je Volodimir Zelenski dejal, da lahko Ukrajina ruskim vojakom zagotovi tri mandate v zameno za njihovo predajo. Po poročanju The Hill je dejal, da bodo s tistimi, ki se bodo predali, ravnali civilizirano, da bodo okoliščine njihove predaje ostale nerazkrite (ali so se predali ali so jih ujeli) , Ukrajina pa bo našla način, da zagotovi, da tistih, ki se ne želijo vrniti v Rusijo, ne bodo zamenjali.

Bolje ne vzeti naborniškega pisma, kot pa umreti na tujem kot vojni zločinec. Bolje je pobegniti pred zločinsko mobilizacijo, kot pa biti pohabljen in potem na sodišču odgovarjati za sodelovanje v agresorski vojni. Bolje se je predati ukrajinskemu ujetništvu, kot pa biti ubit zaradi udarcev našega orožja, popolnoma poštenih udarcev, saj je Ukrajina v tej vojni braniteljica,” je dejal Zelenski v video nagovoru na Telegramu, pri čemer se je skliceval na Putinovo napoved vpoklica vojakov. Putin je napovedal vpoklic v sredo, medtem ko Ukrajina potiska ruske sile nazaj z ozemlja, ki so ga zavzele med vojno. Ukrajina je ta mesec izvedla veliko protiofenzivo, s katero je ponovno zavzela na tisoče kvadratnih kilometrov ozemlja.

Množični protesti proti prisilni mobilizaciji
Putinova napoved je sprožila proteste po vsej Rusiji in povzročila več kot 1000 aretacij. Leti iz države so bili razprodani ali so njihove cene narasle, potem ko je Rusija vpoklicala nov krog vojakov, kar je bila prva tovrstna mobilizacija po drugi svetovni vojni.

Ruski predsednik naj bi v soboto podpisal zakone, ki poostrujejo kazni za ruske vojake, ki se prostovoljno predajo, in sicer na zaporno kazen do 10 let. Tistim, ki se nočejo udeležiti boja, grozi prav tako 10 let zapora, z vsakim, ki nasprotuje, pa sledi tudi fizični obračun.

Ukrajina vsakemu ruskemu vojaku, ki se preda, jamči tri stvari. Prvič, z vami bodo ravnali civilizirano v skladu z vsemi konvencijami. Drugič, nihče ne bo poznal okoliščin vaše predaje, nihče v Rusiji ne bo vedel, da je bila vaša predaja prostovoljna. In tretjič, če se bojite vrniti v Rusijo in ne želite izmenjave, bomo našli način, da zagotovimo tudi to,” je dejal Zelenski.

Ruskim poveljnikom ni mar, zapolniti morajo prazne prostore
Zelenski je dejal, da se ruske oblasti zavedajo, da pošiljajo državljane v smrt, vendar v tej fazi vojne nimajo druge možnosti. Poudaril je, da ruskim poveljnikom ni mar za življenja Rusov in da morajo le zapolniti prazne prostore, ki so jih pustili mrtvi, ranjeni, tisti, ki so pobegnili, ali ruski vojaki, ki so bili ujeti. Pentagon je prejšnji mesec sporočil, da je Rusija od februarja, ko se je začela vojna v Ukrajini, zabeležila med 70.000 in 80.000 žrtev.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Prestrašena levica orkestrira medijski pogrom nad evropsko poslansko

Le nekaj dni po razglasitvi hudega poraza levice na...

Rutte se je pisno “opravičil” Madžarski

Nekdanji nizozemski premier Mark Rutte se je pisno opravičil...

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...