Železniki izstopajo iz Razvojne agencije Sora

Datum:

Občinski svetniki Občine Železniki so ta teden na seji sveta sklenili, da bo občina izstopila iz Razvojne agencije Sora in hkrati tudi iz lokalne akcijske skupine Gorenjska košarica. Presodili so, da vložena sredstva občine niso sorazmerna s koristmi, ki jih projekti prinesejo občini.

Občina Železniki je leta 1996 skupaj s sosednjimi občinami ustanovila Medobčinski sklad za razvoj obrti in podjetništva Škofja Loka. Nadalje je bila soustanoviteljica medobčinskega podjetniškega centra Škofja Loka, ki ga je leta 1999 nadomestila Razvojna agencija Sora, v kateri je Občina Železniki prav tako ena od družbenic, in sicer s 14-odstotnim poslovnim deležem.

Kot je v obrazložitvi predloga izstopa pojasnil župan Železnikov Marko Gasser, so se predstavniki občine v preteklem obdobju večkrat sestali s predstavniki razvojne agencije, s katero so želeli uskladiti izvajanje nalog in projektov, ki jih agencija izvaja s ciljem koristi za občane.

Ti pogovori po ocenah predstavnikov občine niso bili uspešni, saj, kot so zapisali, v projektih, ki jih izvaja agencija, ni bilo moč zagotoviti sorazmernosti med sredstvi, ki bi jih Občina Železniki morala vložiti v izvajanje projektov, in koristmi, ki bi jih izvedba projektov imela za območje občine.

Glede na to, da v prihodnje ni več predvideno sodelovanje med Občino Železniki in Razvojno agencijo Sora, ki je tudi vodilni partner Lokalne akcijske skupine LAS Loškega pogorja, bo občina izstopila tudi iz omenjene akcijske skupine. Hkrati razmišlja, da bi se priključila kakšni drugi lokalni akcijski skupini.

Zaenkrat še ni jasno, kaj to pomeni za nadaljnje delovanje skupine in Razvojne agencije Sora, ki sicer združuje štiri občine na škofjeloškem območju, in sicer poleg Občine Železnike, še občine Škofja Loka, Gorenja vas – Poljane ter Žiri. V razvojni agenciji so prepričani, da izstop ni prava rešitev, temveč da bi se bilo treba pogovarjati in najti konsenz ter delovati v skupno korist celotnega območja.

T. F.

Sorodno

Zadnji prispevki

[V ŽIVO] Branko Grims: Dolžnost vlade je braniti meje

"Dolžnost Vlade RS je braniti meje in če bi...

Zaključujejo se dnevi Škofjeloškega pasijona

Letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona se zaključujejo. Pred nami je...

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...