NIJZ dobil nova cepiva proti covidu-19

Datum:

V Slovenijo je nedavno prispelo posodobljeno cepivo proti covidu-19 proizvajalca Pfizer-BioNTech, ki je prilagojeno podrazličici koronavirusne različice omikron XBB.1.5. Skupaj je v skladišča NIJZ prispelo 44.160 odmerkov tega cepiva. Ob tem so na NIJZ pripravili tudi priporočila za cepljenje proti covidu-19 za jesen 2023.

Na voljo je 4800 odmerkov tega cepiva, ki je namenjeno otrokom od šestih mesecev do štirih let, prav toliko odmerkov je namenjenih tudi za otroke, stare od pet do 11 let. Za starejše od 12 let, torej tudi odrasle, je v Sloveniji na voljo 34.560 odmerkov posodobljenega cepiva, so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

V priporočilih, ki so jih ob tem pripravili na inštitutu, piše, da je cepljenje s posodobljenim cepivom priporočljivo za oskrbovance domov za starejše in socialno-varstvenih zavodov, vse starejše od 65 let, ter posebej ranljive kronične bolnike. To so med drugim bolniki s presajenimi organi, bolniki z določenimi rakavimi obolenji, bolniki s hudimi bolezni pljuč, bolniki z redkimi boleznimi, osebe na imunosupresivnem zdravljenju ali s stanji, ki povečajo tveganje za okužbo, odrasli z Downovim sindromom ter odrasli na dializi ali s kronično ledvično boleznijo pete stopnje. Priporočila so v celoti na voljo na povezavi sta.si/qCqkLw.

Cepijo se lahko tudi ostali, ki želijo. Cepljenje proti covidu-19 in proti gripi (tudi proti drugim boleznim) se lahko opravi sočasno ali s kakršnimkoli presledkom, pojasnjujejo na NIJZ.

Cepiva imajo soglasje Evropske komisije
Prilagojeno cepivo proizvajalca Pfizer-BioNTech je Evropska komisija odobrila 1. septembra. Pred tem je posodobljeno različico tega cepiva odobrila Evropska agencija za zdravila (Ema). Gre za tretjo prilagoditev tega cepiva za zaščito pred novimi različicami novega koronavirusa, so pojasnili pri Evropski komisiji. 15. septembra pa je nato Evropska komisija odobrila tudi prilagojeno različico cepiva proti covidu-19 ameriškega farmacevtskega podjetja Moderna. Tudi to cepivo je najprej priporočila Ema.

M. P.

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanja Svobode za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...