Žrtve, ki so razkrile Dušana Smodeja: Tarča je bila grozljivka, zgrožene nad ugodno predstavitvijo, ki jo je dobil domnevni spolni predator

Datum:

Na naš spletni nabiralnik je prispelo zgroženo sporočilo, ki so ga poslale administratorke Instagram profila Proti nasilju Dušana Smodeja. “Pišemo vam kot bivše administratorke Instagram profila proti_nasilju_dusana_smodeja. Rekle smo, da bomo s tem delom zaključile in se vrnile k svojim življenjem. Naj pač pristojni organi opravijo svoje. A vendarle se čutimo dolžne, da se oglasimo zaradi grozljivke v včerajšnji Tarči. Zgrožene smo nad ugodno predstavitvijo, ki jo je Dušan Smodej dobil v tej oddaji,” uvodoma sporočile. 

V nadaljevanju je navedenih nekaj dejstev, ki jih Tarča ni omenila: profil, kot smo lahko slišali v Tarči, je resnično zagnala administratorka, ki je imela predhodne stike z Dušanom Smodejem. “Osebno je ne poznamo. V času, ko je afera postala predmet medijskega zanimanja, pa ni upravljala s stranjo IG. To upravljanje smo prevzele me. Ko rečemo ”me”, mislimo s tem širšo skupino ljudi različnega spola.” Kot pravijo v nadaljevanju, jim je ustanoviteljica profila dokaj kmalu po njegovem nastanku dala profil v soupravljanje. Na neki točki pa ji iz določenih razlogov niso več zaupale, zato ji niso več dale novega gesla, potem ko so ga zamenjale. To je dolgo ni motilo, kasneje pa je iz osebnih razlogov profil vzela nazaj prek osebne identifikacije. “Profil je, še enkrat poudarjamo, velik del časa vodila skupina oseb, ki s prvotno administratorko nimajo zveze,” še pojasnjujejo.

Zakaj smo pri tem sodelovale?” v nadaljevanju odgovarjajo. Na začetku je bil morda prisoten nek preprost občutek, da se hočejo pridružiti nečemu večjemu od sebe, narediti razliko. Nekaj podobnega kot udeležba na protestu. Zelo hitro pa je postalo jasno, da zgodbe, ki so jih dobivale, kažejo na veliko grozljivejšo podobo Smodeja, kot je ta, ki smo jo do tedaj imele. Vedele so, da podtika GHB in da se vsiljuje mladim dekletom. “Zgodbe, ki smo jih slišale in prebrale, pa kažejo, da je bilo njegovo obnašanje veliko bolj metodično in izprijeno. Pomagale smo zbirati zgodbe, ki so prihajale na IG, in jih objavljale,” še navajajo. Poskusile so nagovarjati nekatere izmed žrtev, da podajo prijavo. “Naj povemo, da je velik del zgodb prihajal iz profilov konkretnih oseb, ki jih je bilo mogoče jasno identificirati.”

Dušan Smodej s svojo druščino (bivših) znancev in kolegov, domnevno v Fotopubu  (Foto: Instagram)

Da je celotna ”afera” plod maščevalnosti ene same posameznice, napadov na nekoga zaradi nevsakdanjih spolnih preferenc ali karkoli podobnega pa je po njihovem prepričanju “idiotizem prve vrste”, poskus pomesti pod preprogo grozljive izkušnje mnogih in posmeh pravici. “Samo ugibamo lahko, če za njim stoji slabo novinarstvo, refleks po “pletenju narativa”, ki je drugačen tistemu nasprotnega političnega pola ali kaj bolj zloveščega.” Kot drugo pa se v medijih pogosto pojavlja novica, da proti Smodeju ni bilo podanih nobenih prijav. “Policija je sicer po naših informacijah (stik z žrtvami) dobila več prijav za dejanja zoper spolno nedotakljivost proti Dušanu Smodeju, nekatere so bile podane že skoraj leto pred samo afero,” zavračajo zelo razširjeno prepričanje, da prijav zoper Smodeja ni.

Zdenka Badovinac je bila dolgoletna prijateljica Romana Uranjeka. Škandalozno je, da je v Tarči na RTVS nastopila kot neodvisna komentatorka. (Foto: sta)

Kvazi neodvisna komentatorka Zdenka Badovinac je bila dolgoletna Uranjekova prijateljica!!
Kot v nadaljevanju pojasnjujejo, pa teh prijav več kot očitno policija ni štela za popolne oziroma kot prijave, ki ustrezajo kriterijem policije. To je razvidno tudi iz nedavnega sporočila policije za javnost, ki pravi, da je dobila nekaj anonimnih sporočil, ki pa ne zadostujejo za prijavo. Slednje je po njihovem nekaj popolnoma drugačnega od zgodbe, ki so jo slišale v Tarči in trenutnih sporočilih, ki jih v javnost pošilja policija, češ da ”ni prijav”. Dati prijavo z imenom in priimkom pač ni najbolj enostavno, ker moraš z njo priznati policiji, bližnjim in mogoče celo staršem, da si se udeleževala zabav, kakršne je imel Dušan. “Ker potem novinarji najrazličnejših nazorov začnejo namigovati, da si morda dobila, kar si iskala,” svojo skrb pojasnjujejo administratorke.

Dušan Smodej, blažen med ženami (Foto: Instagram)

Skrbi jih tudi, da kriteriji, po katerih policija jemlje prijavo za “popolno” očitno, niso povsem jasni in transparentni in se jih da do neke mere interpretirati po svoje. “Zato je povsem mogoče, da bi policija lahko v tem primeru naredila več, kot je, zakaj je tako, pa nas je strah sploh špekulirati,” še razmišljajo. Kot tretje pa pojasnjujejo, da je bila Zdenka Badovinac dolgoletna prijateljica Romana Uranjeka. “Zdi se nam popolnoma zavržno in proti vsem novinarskim standardom, da kot kvazi neodvisna komentatorka tako v Tarči kot drugih novinarskih prispevkih nastopa ona. Ne razumemo, kako je mogoče, da oseba, ki je bila dolgoletna prijateljica z Uranjekom, nastopa kot nek neodvisni strokovnjak, mediji pa je na nobeni točki ne povprašajo po njenih osebnih povezavah z Uranjekom in njenih morebitnih povezavah s Smodejem,” so začudene.

Odziv na zadnjo Tarčo: očiten je interes po pranju Dušanovega imena
V vsakem primeru je pod vsemi novinarskimi standardi, da se diskusija o (če že hočete morebitnih) mnogih žrtvah spolne zlorabe preusmeri na vprašanje vloge sodobne umetnosti. Posebej pa, ko o tem govori oseba, čigar dolgoletna kariera in uspeh sta tesno speti z Uranjekovimi in ki ima nesporen interes po ohranjanju njegovega dobrega imena. “Obžalujemo politizacijo tragedij. Mnoge so se zgodile prejšnje dni. Ena izmed teh se je zgodila včeraj. Moramo reči, da smo razočarane,” pravijo. So pa vsaj spoznale nekaj novega o Ljubljani, kar so v bistvu tako ali drugače že vedele – da ni pomembno, kaj počneš, pomembno je, kdo si, čigav si in kako se to vklaplja v trenutne dnevnopolitične igrice. “Od nekaterih smo to pričakovale kot samoumevno, drugi ste nas preprosto presenetili.”

Smodej v slogu šefa harema med prijetnim kramljanjem s kolegicami. Tudi spolnimi partnericami? (Foto: Instagram)

Če bi včeraj gledali oddajo Tarča in jo presojali po istih standardih, kot so njeni novinarji presojali prvotno administratorko strani IG in zgodbe na njej, bi lahko rekli samo sledeče: očitno imajo interes po pranju Dušanovega imena, verjetno, ker hočejo narediti obratno od tega, kar želi od njih odgovorna urednica, ki hoče prek zgodbe napadati člane koalicije. Obstajajo tudi bolj zlovešča branja, o teh raje sploh ne govorimo. Koga briga za morebitne žrtve, ki so morale včeraj gledati Dušanovo apologijo na prvem kanalu nacionalne TV? “Koga briga, kakšno sporočilo to pošilja njim in drugim žrtvam takšnih dejanj? Koga briga, kakšno sporočilo bodo s tem dobili ostali predatorji ljubljanskih noči? Važno je, da so vrste strnjene,” zgrožene zaključujejo svojo izpoved.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Župan Brežic: Občani so vznemirjeni zaradi načrtovanega azilnega centra

"Občani so bili izjemno nezadovoljni že zaradi samih migrantskih...

Odvetnik Stušek: Vladni odlok je nezakonit, zato ne ustvarja pravic in obveznosti za zdravnike

Vlada Roberta Goloba se je lotila stavkajočih zdravnikov z...

Antisemitizem se je preselil na levico

Antisemitizem je del evropske zgodovine. Sodi na njeno temno...

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...