Zgodovinski dan za Saudsko Arabijo: Prva ženska je lahko vstopila na športni stadion

Datum:

Več sto žensk je prvič v zgodovini Saudske Arabije smelo na državni praznik vstopiti na športni stadion, kjer so imeli proslavo v čast tej konservativni šeriatski državi.

                   

Prisotnost žensk prvič v zgodovini Saudske Arabije tako odpravlja predhodna praznovanja v tej državi, kamor ženske prej niso smele. Prisotnost na športnih lokacijah je bila zanje namreč strogo prepovedana.

Vendar pa so kljub temu obdržali zelo stroge omejitve, saj lahko tja vstopajo le v spremstvu družine, nikakor pa ne smejo sedeti skupaj s samskimi moškimi.

Ženske še vedno ne smejo same potovati, študirati in početi drugih aktivnosti
Več žensk, ki so se tako prvič udeležile javne prireditve je izjavilo, da si želijo odpravo prepovedi za vse stadione. “Več let sem si želela, da bomo dobile enake pravice kot moški,” je dejala ena izmed njih. Celo nekateri saudski moški so na socialnih pozdravljali to zgodovinsko pridobitev. V tej ultra konservativni državi ženske sicer še vedno ne smejo voziti avtomobilov, če želijo potovati, študirati in početi druge aktivnosti, pa morajo imeti dovoljenje enega od moških članov družine – očeta, moža ali brata.

Foto: epa

Saudska Arabija v bodoče napoveduje nekatere ekonomske in socialne reforme, ki jih je začrtal vplivni član kraljeve družine, princ Mohamed bin Salman, še poroča Breitbart.

C. Š.

 

Sorodno

Zadnji prispevki