Zloraba funkcije, zavajanje javnosti, afera Fotopub – vse to in še več v interpelaciji očitajo ministrici Bobnarjevi

Datum:

Po nekaterih drugačnih namigih in razpravi znotraj stranke so se v opozicijski SDS odločili za interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar. Branko Grims je na novinarski konferenci podrobneje pojasnil razloge za interpelacijo. Med drugim ji očitajo zlorabo položaja za zavajanje javnosti v zvezi z migracijami in nepravočasno zbiranje informacij in zaščito dokaznega materiala v zvezi z zadevo “afere Smodej”. Ne izključuje možnosti interpelacije zoper Tanje Fajon in Marjana Šarca. “V poslanski skupini SDS bomo storili vse, da Slovenija ponovno zadiha s polnimi pljuči in da Slovenci zaživijo varno,” je povedal Grims.

                   

“Opazovali ste lahko samo tekmovanje znotraj vlade. Po eni strani samega predsednika vlade s tisto nespretno izjavo, špekulativno krizo, z naftnimi derivati in nakupom pšenice, po drugi strani gospa Fajon z zlorabo sistema pri zunanjih zadevah, potem gospoda Šarca, ki bo vrgel 70 milijonov skozi okno, zato da bo čez čas za večji denar, ker je kriza, ker povsod te tehnike zmanjkuje, kupoval slabše za Slovenijo. Ampak tista, ki je dobitnica, ki je dobila prvo interpelacijo, je gospa Bobnarjeva,” je uvodoma povedal Branko Grims na novinarski konferenci, kjer je predstavil razloge za odločitev o interpelaciji zoper notranjo ministrico Tatjano Bobnar. O vprašanju interpelacije glede Bobnarjeve se je Grims spraševal v začetku avgusta, saj so bili v stranki presenečeni in zgroženi nad novim vladnim načinom v zvezi z ukrepanjem glede ilegalnih migracij. Tako člane kot podpornike stranke je zmotila predvsem napoved odstranitve ograje z meje s Hrvaško. Ministrica je takrat zapisala, da se interpelacije “niti slučajno ne boji”.

Grims je uvodoma povedal, da je razlogov več, navedel je zlorabo funkcije za zavajanje javnosti v zvezi z migracijami ter odstranitvijo ograje na južni državni meji, prav tako pa ji v stranki SDS očitajo nedosledno izvajanje zakonov, malomarno opravljanje dela in opustitev dolžnostnih dejanj. Po njegovih besedah zaradi vsega navedenega Bobnarjeva ne uživa več zaupanja. “Interpelacijo vlagamo zaradi zaradi opustitve dolžnostnega ravnanja priprave strokovnih podlag pred začetkom odstranjevanja zaščitne ograje na južni meji Slovenije ter zavajanja javnosti v zvezi s tem, zaradi zavajanja javnosti v zvezi s pravočasnim zbiranjem informacij in zaščito dokaznega gradiva v zvezi z indici posilstev in mučenja ter drugih oblik spolne zlorabe mladoletnic in odraslih oseb ob dogajanju, povezanem s skupino zbranih okoli Fotopuba,” je dejal Grims.

Slovenija bo postala ciljna država ilegalnih migrantov
Število ilegalnih prehodov državne meje je v zadnjih dveh letih nekoliko upadlo, letos pa ponovno hitro narašča in že presega število vseh ilegalnih prehodov v lanskem letu skupaj, je še povedal Grims. Predvsem ga skrbi, da je število prošenj za mednarodno zaščito skoraj štirikrat večje kot v lanskem letu skupaj, kar po njegovi oceni ni naključje, in meni, da Slovenija postaja ciljna država, saj se bo z verjetno zamenjavo vlade v Italiji migrantski tok preusmeril na balkansko pot, ki poteka čez Slovenijo. Navedel je citat iz enega od policijskih poročil o nedovoljenih migracijah. Pisalo je, naj bi strm porast prošenj za azil kazal na zlorabe slovenskega azilnega sistema. Zaščitne ograje na evropskih zunanjih mejah so se po njegovih besedah izkazale kot zelo učinkovito preventivno sredstvo.

Grims je o interpelaciji razmišljal že ob umiku ograje. (Foto: STA)

Samo v Sloveniji poslušamo, da ograja ne deluje in je odveč,” je bil kritičen Grims. Izpostavil je zavajanje ministrice Bobnar, ki načrtno enači begunce z ilegalnimi migranti, kar je po njegovem mnenju skrajno krivično in žaljivo do pravih beguncev iz Ukrajine. “Kar je bistveno, ko govorimo o pravni državi, kaže na naklep, da se ne glede na zakonodajo ilegalne migrante v bodoče neomejeno sprejema in integrira na stroške slovenskih davkoplačevalcev.” “Vrata svojega doma ne zaklepamo zato, ker bi sovražili tiste zunaj, ampak zato, ker imamo radi tiste, ki so v njem,” je ponazoril Grims.

Očitajo ji tudi nepravočasno ukrepanje v zvezi z zbiranjem dokaznega gradiva v aferi Smodej
V stranki SDS Bobnarjevi očitajo tudi odgovornost “zaradi opustitve dolžnostnega ravnanja in zavajanja javnosti v zvezi s pravočasnim zbiranjem informacij in zaščito dokaznega gradiva v zvezi z indici posilstev in mučenja ter drugih oblik spolne zlorabe mladoletnic in odraslih oseb ob dogajanju, povezanem s skupino zbranih okoli Fotopuba“​. Policija namreč ni pravočasno poskrbela za zaščito dokazov, ampak je več dni čakala, preden je začela s postopki. Na tapeti so bili le izgovori, češ, da nimajo uradnih prijav, vendar meni, da so jim zadoščala “pooblastila za ukrepanje po zakonu”.

Nekdo je spremenil ime galerije iz Fotopub v zgolj Obup. (Vir: zajem zaslona, Twitter)

Kdo bo naslednji?
Kot eden izmed razlogov je po navedbah Grimsa tudi odmevni dopis, s katerim je ministrstvo za notranje zadeve zaprosilo upravne enote, nekatere zavode in diplomatsko-konzularna predstavništva, naj na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volivci lahko pošiljajo podpise podpore h kandidaturi nekaterim kandidatom za predsedniške volitve. Najprej so to storili za Natašo Pirc Musar, nato pa na zaprosilo tudi za nekatere druge napovedane kandidate. V SDS zaradi tega sicer pripravljajo tudi interpelacijo zoper ministrico za zunanje zadeve Tanje Fajon, saj v tem vidijo zlorabo diplomatskega komunikacijskega sistema. Poleg Fajonove pa ne zanikajo možnosti interpelacije zoper obrambnega ministra Marjana Šarca. Po oceni predsednika SDS Janeza Janše je vladna odločitev za odpoved pogodbe o nakupu osemkolesnih oklepnikov tipa boxer prav tako “zrela za interpelacijo”, je zapisal na Twitterju.

Foto: STA

Govori se o marsičem. Pustite se presenetiti. V poslanski skupini SDS bomo storili vse, da Slovenija ponovno zadiha s polnimi pljuči in da Slovenci zaživijo varno. Da so tujci pred državljani Slovenije, je popolnoma neupravičeno,” je zaključil Grims.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...