Znane skupine za EURO 2016

Datum:

Danes je bil na sporedu žreb skupin za UEFA Euro 2016 – evropsko nogometno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Franciji. Prizorišče, kjer je bilo izžrebanih šest skupin s štirimi reprezentancami, je bil Pariz. 

Prvič v zgodovini je na žrebu sodelovalo 24 reprezentanc, tako da smo dobili šest skupin s po štirimi reprezentancami. V osmino finala se bosta uvrstili prvi dve ekipi v skupini ter še štiri najbolje tretjeuvrščene reprezentance. Glede na žreb skupin nas junija zagotovo čaka zelo zanimivo prvenstvo, kjer bodo naslov branili nogometaši Španije.

Otvoritveno tekmo prvenstva bosta 10. junija na stadionu Stade de France odigrali reprezentanci Francije in Romunije. Finale bo na sporedu točno mesec dni kasneje, prav tako na stadionu Stade de France.

Razpored po skupinah:

Skupina A: Francija, Švica, Romunija, Albanija
Težka naloga je pred reprezentanco Francije, ki na domačem prvenstvu cilja visoko. Švica, ki je igrala v kvalifikacijah v skupini s Slovenijo, je poleg Francije favorit skupine. Romunija in Albanija upata na najboljše.

Skupina B: Anglija, Rusija, Slovaška, Wales
Anglija je pred težkim izzivom, kjer jih čaka tudi “otoški obračun” proti Walesu, ki bi znal mešati štrene najboljšim reprezentancam. Za mesta, ki vodijo v nadaljnje tekmovanje, se bosta enakovredno borili tudi Rusija in Slovaška.

Skupina C: Nemčija, Ukrajina, Poljska, Severna Irska
Nemčija bo vnovič lovila naslov najboljšega na stari celini. Pri tem podvigu v skupini ne bi smela imeti večjih težav. Poleg Poljske in Severne Irske je v skupini tudi Ukrajina, ki je v dodatnih kvalifikacijah izločila Slovenijo.

Skupina D: Španija, Hrvaška, Češka, Turčija
Pred branilko naslova je težka naloga, saj je skupina D zelo izenačena. Poleg Špancev so v skupino prišli še naši južni sosedje Hrvati, Čehi in Turki, ki bodo aktualnim prvakom poskušali zagreniti življenje.

Skupina E: Belgija, Italija, Švedska, Irska
Na papirju zagotovo najbolj zanimiva skupina, kjer so tri reprezentance, ki si želijo na tem prvenstvu priti čim dlje. Ob Belgiji, Italiji in Švedski se zdi, da so v skupini E brez možnosti nogometaši Irske.

Skupina F: Portugalska, Avstrija, Madžarska, Islandija
Na papirju sicer zelo lahka skupina, vendar bodo Ronaldo in druščina imeli ogromno dela že v skupinskem delu. Avstrija in Madžarska znata igrati dober nogomet, kar sta v teh kvalifikacijah že pokazali. Odpisati ne gre niti Islandije, ki bi znala biti še kako “tečen” nasprotnik.

G. V.

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Svetlana Makarovič na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve Možine

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...