Znotraj vladajoče nemške CDU očiten razkol glede podpore kontroverznemu migracijskemu paktu Združenih narodov!

Datum:

Vodilni krščanski demokrati svarijo svoje kolege, da naj si ti ne premislijo glede podpore Nemčije globalnemu Paktu za migracije Združenih narodov. Jens Spahn in ostali člani Krščanskodemokratske unije so namreč zavzeli ostro pozicijo glede azilne politike. Člani vodilne stranke Angele Merkel so začeli z napadi na predlog zdravstvenega ministra Spahna, da Nemčija ne bi smela podpisati globalnega pakta za migracije Združenih narodov. 

                   

Predlog Spahna ni bil dobro sprejet pri Manfredu Webru, nemškemu članu Evropskega parlamenta, ki vodi Evropsko ljudsko stranko. Weber je za DW povedal, da zadeva zahteva evropski odziv. “To bi bil dober signal za prihodnost, če bi se Evropejci primerno skupno odzvali. Mislim, da je boljše doseči kompromis, da se zunanjemu svetu poda signal, še posebej afriškim prijateljem, da smo bolj pripravljeni na kompromise, kot da smo egoistični.” 

Norbert Röttgen, vodja odbora za zunanje zadeve v nemškem Bundestagu, poudarja, da sporazum, ki ni pravno zavezujoč, predstavlja pomemben korak za mednarodno skupnost pri nadzoru migracij, ta pa naj bi bil zato v najboljšem interesu Nemčije. “V primeru, da Nemčija ne poda podpisa, bo to predstavljalo pomanjkanje vodstva v Nemčiji, kar si ne moremo dovoliti,” je Röttgen povedal za Bild v članku, ki je bil objavljen v ponedeljek.

Kar nekaj članov kritizira pakt
Spahn, ki se nadeja, da bo v prihodnosti prevzel za vajeti Krščanskodemokratske unije, poziva k nadaljevanju razprave o paktu. Kot smo že prej omenili, kar nekaj ostalih članov stranke kritizira sodelovanje Nemčije v paktu, čigar ratifikacija se obeta v decembru in kateri naj bi po navedbah Združenih narodov zmanjšal tveganja in ranljivost migrantov na različnih stopnjah migracij. Na drugi strani pa poslanec nemškega Bundestaga Peter Ramsauer izpostavlja nevarnost pakta, saj je iz celotnega dokumenta razvidno sporočilo, da migracije predstavljajo nekaj normalnega in celo zaželenega.

Angela Merkel, kot jo vidi nizozemski politik Geert Wilders (foto: Twitter)

V luči, ko so se kar tri nemške sosede- Poljska, Češka in Avstrija (tudi bližnja Madžarska) odločile za izstop iz pakta, znotraj stranke Angele Merkel vlada neenotna drža glede podpore paktu, ki buri duhove vedno več evropskih držav.

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki