ZNP o Golobovih pritiskih na RTV: “Kaj bodo morali novinarji še doživeti, da bodo rekli dovolj?!”

Datum:

“Absurdno in ponižujoče za novinarje je dejstvo, da premier na tiskovni konferenci ne odgovori na zastavljeno vprašanje, novinarji pa se delajo, kot da tega sploh ne opazijo. Kako nepomembni so novinarji pred to vlado, kaže tudi, da se premier ne odzove vabilu nacionalne televizije in da njegova desna roka več mesecev ne odgovori na novinarska vprašanja. Zanima me, kaj bodo morali slovenski novinarji še doživeti, da bodo slednjič rekli dovolj?” se sprašuje odgovorni urednik tednika Domovina Mamić. 

Pred dnevi je veliko prahu dvignila novinarska konferenca premierja Roberta Goloba, kjer je namesto odgovorov na vprašanja RTV novinarja o spornih nakazilih bivši novinarki Necenzurirano Vesni Vuković (v višini 103 tisočake s strani državne Gen-I), spornih balkanskih nakazilih v višini dveh milijonov evrov kosovskemu veleposlaniku na Hrvaškem Martinu Berishaju in ukradeni identiteti v Romuniji, odgovoril z napadom na zaposlene na RTV Slovenija ter grožnjo ustavnemu sodišču (US). Med vrsticami je tako enim kot drugim sporočil, da morajo “plesati” na njegovo vižo, če želijo, da se jim dobro godi.

Predvsem je za Goloba ključno, da US čimprej potrdi sporni zakon, ki bi “obglavil” vodstvo RTV Slovenija. Posledično bi bil javni zavod bolj pod nadzorom, premierju pa se (v diktatorskem slogu) ne bi bilo treba soočati z “motečimi” vprašanji … Sicer gre zgolj za eno zadnjih Golobovih retoričnih cvetk. Premier je nedavno prav tako šokiral, ko je uspešnim podjetnikom ponujal delo v javni upravi, če v poslu ne bi uspeli … Za mnenje o zadevi smo vprašali odgovornega urednika tednika Domovina Tina Mamića: “Premier Golob se obnaša izjemno nenavadno. Kot da sploh ne bi imel službe za stike z javnostjo.” 

“Njegovi tiskovni predstavniki pa se ukvarjajo samo z blaženjem posledic njegovih nepremišljenih in mestoma tudi povsem nesmiselnih izjav.” Mamić je prepričan, da premier ne more obljubljati služb v javni upravi na način, da podjetnike, ki bodo propadli, vabi k sebi na pogovor, da jim bo dal službo. To je odkrita korupcija, saj se v javno upravo ne more zaposlovati ljudi mimo javnih razpisov. Novinarji, ki bi morali na to opozarjati, so tiho, zgrožen ugotavlja Mamić in dodaja: “Namesto da bi bili lajajoči psi čuvaji, so kot pudlji, ki mahajo z repkom, kot piše Vipavska.eu.” 

“Zanima me, kaj bodo morali slovenski novinarji še doživeti, da bodo slednjič rekli dovolj?”
Član Združenja novinarjev in publicistov Slovenije je prepričan, da je za novinarje absurdno in ponižujoče dejstvo, da premier na tiskovni konferenci ne odgovori na zastavljeno vprašanje, novinarji pa se delajo, kot da tega sploh ne opazijo. Kako nepomembni so novinarji pred to vlado, po njegovem kaže tudi, da se premier ne odzove vabilu nacionalne televizije in da njegova desna roka več mesecev ne odgovori na novinarska vprašanja. “Zanima me, kaj bodo morali slovenski novinarji še doživeti, da bodo slednjič rekli dovolj?” se zgrožen sprašuje Mamić in dodaja, da si lahko samo predstavljamo, kaj bi se zgodilo, če bi se na tiskovni konferenci prejšnje vlade tako obnašala premier Janez Janša in minister Matej Tonin.

Uradni odgovor ZNP: “Omenjeno ravnanje predsednika vlade v ZNP ocenjujemo kot neprimerno funkciji in nespoštljivo do novinarjev. Vsak novinar lahko politika, ki je na javni funkciji, vpraša karkoli, če vprašanje ni v neskladju z etičnim kodeksom, na politiku pa je, da na vprašanje tudi odgovori, v kolikor ve za odgovor. Ker je šlo za vprašanja, na katera bi Robert Golob kot nekdanji direktor Gen-I lahko odgovoril, njegovo ravnanje, kot rečeno, razumemo kot neprimerno in nespoštljivo, posebej ker je odgovor izkoristil za nov napad na vodstvo RTVS in pritisk na ustavno sodišče.”

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...