Zvezni sodniki zavrnili Novakovo pritožbo, izgnan bo iz Avstralije

Datum:

Največja športno-politična saga, ki se je vlekla od začetka letošnjega leta, je končana. Številka 1 svetovnega tenisa Novak Djoković mora zapustiti Avstralijo in ne bo igral na prvem turnirju velike četverice v letošnji sezoni. Tako je na njegovo pritožbo odločilo zvezno sodišče v Melbournu po soglasni odločitvi vseh treh sodnikov. Odločitev je dokončna, s čimer je konec preobratov v tej teniški sagi, v kateri je sodnik Anthony Kelly na prizivnem sodišču najprej odločil, da je bila ukinitev vizuma avstralskih oblasti nepravilna, toda v petek je avstralski minister za priseljence Alex Hawke uporabil svojo politično moč in se odločil vizum vseeno preklicati, ker nastop Srba ni v nacionalnem interesu Avstralije. Djoković je mamreč v slabih dveh tednih postal ikona antivakserjev, javno pa je tudi priznal, da se je decembra po okužbi udeleževal javnih dogodkov.

Glavni del obravnave se je začel nekaj pred polnočjo po srednjeevropskem času. Po slabih petih urah, ko sta obe strani predstavili svoja stališča, je sodnik James Allsop dejal, da upa, da bodo odločitev lahko sprejeli še popoldne po avstralskem času. Poleg Allsopa sta primer obravnavala še David O’Callaghan in Anthony Besanko. Vsak sodnik je bil v svojem mestu – Sydneyju, Adelajdi in Melbournu, razprava pa je potekala po spletu.

                   

Novakova obramba je vztrajala, da je Novak Djoković storil vse za pridobitev vizuma in da avstralska vlada nima dokazov, ki bi podprli trditve, da Novakova prisotnost v državi spodbuja proticepilstvo. Ob tem so dodali, da nasploh prvega igralca sveta napačno označuje za proticepilca in njegove pretekle izjave narobe interpretira, a so zvezni sodniki menili drugače. Od odločitve prizivnega sodišča pa vse do danes se je lahko Srb svobodno gibal po državi in pripravljal na prvi turnir za grand slam te sezone, po tej odločitvi sodišča pa bo izgnan po hitrem postopku. Grozi mu tudi triletna prepoved vstopa v državo, kjer je sicer najuspešnejši tenisač v zgodovini – od leta 2008 do danes je Odprto prvenstvo Avstralije osvojil kar devetkrat.

Rafael Nadal (Foto: epa)

Bo imel Nadal prvi priložnost priti do številke 21?
Politična saga okrog nastopa Novaka Djokovića v Melbournu je imela ves čas tudi izjemen športni pridih, saj je Srb skupaj z Rogerjem Federerjem in Rafaelom Nadalom poravnan pri 20 osvojenih turnirjih za “grand slam”, z zmago v Avstraliji pa bi sam postal “največji” v zgodovini. Ker tudi Federerja zaradi poškodbe ni v “deželi tam spodaj”, ima zdaj prvo priložnost odlepiti se od svojih dveh rivalov 35-letni Nadal, ki pa v Avstraliji v zadnjih letih ni blestel. Popolnoma drugače bo bržkone že na začetku poletja na naslednjem turnirju velike četverice, v Parizu, ki ima vzdevek “Rafovega peskovnika”, saj je bil Španec tam najboljši kar 13-krat.

Srbski mediji so nad odločitvijo zveznega sodišča naravnost zgroženi. “Bruka in sramota! Škandalozna odločitev sodnikov, Novaka bodo definitivno nagnali iz Avstralije,” piše Telegraf, ki je kritičen do vseh tujih komentatorskih opazovalcev, ki so odločitev sodišča podprli. “Argumenti odvetnikov vlade so bili ves čas na trhlih nogah, toda očitno je Novak postal nevarnost za celoten politični vrh Avstralije in mu enostavno niso smeli dopustiti, da bi igral na turnirju, ker bi to bila sramota in poraz oblasti,” so zapisali in pripomnili, da bo ta odločitev za venomer zaznamovala sodstvo v Avstraliji kot tudi državo nasploh.

Novak Djoković ne bo branil lanske zmage na odprtem prvenstvu Avstralije, morda v Melbournu ne bo nastopil nikoli več.

B92 je objavil krajši zapis srbskega tenisača, ki je po odločitvi sodišča sporočil, “da sem izjemno razočaran nad to odločitvijo, da se mojo vizo prekliče, ker to pomeni, da ne morem ostati v Avstraliji in sodelovati na odprtem prvenstvu Avstralije. Spoštujem odločitev sodišča in bom sodeloval z oblastmi pri izgonu iz države. Ni mi prijetno, ker je bila pozornost javnosti zadnjih nekaj tednov usmerjena vame, upam, da se bomo zdaj vsi lahko osredotočili le na turnir, ki ga imam sam neizmerno rad”.

Kot piše srbski Kurir, je imela Djokovićeva ekipa sicer 30 minut, da se na odločitev zveznega sodišča pritoži, a se za to v srbskem taboru niso odločili. Kurir sicer dodaja, da utegne imeti ta odločitev sodnikov še precej pomembnejšo težo za Novakovo kariero; tenisaču lahko oblasti zdaj prepovedo vstop v Avstralijo za tri leta, kar bi lahko pomenilo, da Djoković, ki bo maja star 35 let, nikoli več ne bo igral na odprtem prvenstvu Avstralije. Djoković sicer mora oblastem plačati tudi pol milijona avstralskih dolarjev.

Teniško sago z začetka letošnjega leta je spremljal ves svet, komentirali so jo tako politiki kot Novakovi sotekmovalci, pa tudi drugi iz sveta športa in showbiznisa. Morda še najbolj odmeva zapis britanske televizijske ikone Piersa Morgana na Twitterju, ki je čivknil: “Goljufal je pri covidnih pravilih, lagal pri izpolnjevanju migracijskih obrazcev, postal je tudi antivakserska ikona, zdaj pa je izgubil končno pritožbo proti deportaciji in bo vržen iz Avstralije. Dobro!”

T. F.

Sorodno

Zadnji prispevki

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...

Znan je datum začetka pristopnih pogajanj Moldavije in Ukrajine

Včeraj proti koncu dneva so se veleposlaniki držav EU...