ZZZDR ni protiustaven, novela pa krši več členov Ustave

Datum:

“Novela Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih krši več členov Ustave, predvsem pa se krši ustavno varovano vlogo očetovstva in materinstva,” je svoje poglede na seji komisije za peticije in človekove pravice argumentiral Aleš Primc, predsednik Koalicije “Za otroke gre!”

                   

Predsednica Eva Irgl je v DZ sklicala Komisijo za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti z namenom široke razprave o vseh posledicah, ki jih novela zakona prinaša, predstavila posamezne člene, ki se z novelo spreminjajo, in opozorila, na katere zakone ti členi nadalje vplivajo. Spomnila je tudi, da Ustavno sodišče ni nikoli odločalo, da bi bil ZZZDR protiustaven.

Preberite si še: Je na pohodu trgovina z otroki?

Moški in ženska opravljata komplementarni vlogi
“V LGBT-ideologiji in novem zakonu ne vidim prizadevanj za enakost spolov,” je pojasnil Luka Mavrič iz iniciative Spoštovanje različnih. Mavrič je predstavil zgodbo Millie Fontana, ki je odraščala ob dveh lezbijkah. “Nihče ne ve, kakšno je življenje na oni strani mavrice. Ko sem odraščala, sem si želela očeta, čeprav sem imela rada svoji mami,” je povzel njene besede.

Nediskriminacija je mednarodno načelo
Pri Amnesty International menijo, da novela zakona odpravlja diskriminacijo. Po njihovem mnenju ne gre za majhno, temveč grobo neprijetnost: “Otroci si zaslužijo odraščati ob starših, ki so dolžni zanje poskrbeti.”

Moralno razsodne peče vest, ostale pa …
Psihoanalitik in zaprisežen levičar Roman Vodeb prizadevanja levice ocenjuje kot konceptualni zdrs, zato na vse poslance apelira, da pustijo politično usmeritev ob strani. “Moralno razsodne ljudi peče vest, kot bi morala vse politike, ki podpirajo to politiko. Ime zakonske zveze je rezervirano za moža in ženo. Otroke je potrebno zaščititi. To je moralno prav,” meni Vodeb.

Vsak tip družine je lahko raj ali pekel
“Moj za je za vse oblike družin. Vsak tip družine je lahko raj na zemlji in vsak tip družine je lahko pekel. Ne bi podcenjevala ljubezni in ljubečega okolja. Potrebno je, da se sliši otrokov glas, ne spoštujemo ga,” so bile besede psihologinje Gabi Čačinovič Vogrinčič.

V Zavodu za družino, kjer že leta spremljajo dogajanja po državah, kjer so sprejeli podobne zakone, pa menijo ravno nasprotno. Ljubeče varuštvo po njihovem mnenju ni dovolj: “Materinstvo in očetovstvo definirajo zgolj na nivoju ljubečega varuštva, pri tem pa se otroku ne posreduje ženskega in moškega lika, temveč je družina zgolj okolje, v katerem bo ljubljen.

M. P.

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Karavana “Odprte kuhne” bo obiskala Ptuj

Na Mestni trg v Ptuju bo 20. julija in...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

Panično poročanje ameriških medijev o poskusu atentata na Trumpa

Po poskusu atentata na Donalda Trumpa je večinske ameriške...