Žičnata ograja na celotni meji s Hrvaško?

Datum:

Slovenska odločitev o postavitvi žičnate ograje z ostrimi ploščicami ob meji s Hrvaško je sprejeta zelo premišljeno in z zelo jasnim namenom, ocenjuje hrvaški Novi list. Slovenija naj bi ograjo postavila na celotni meji, prebivalci Reke so ogorčeni.

                   

“Edini cilj ‘orbanizacije’ slovenske politike glede begunske krize je bil pokazati, da je Slovenija zmožna vrniti red na svojo mejo, tudi s pomočjo bodeče žice, ter da izpolnjuje vse svoje obveznosti iz članstva v schengenskem območju, kot je pravilna registracija beguncev,” piše reški časnik. Ob tem omenja, da je bila odločitev o žici sprejeta, potem ko so slovenske oblasti na začetku begunske krize dajale vtis, da so popolnoma presenečene in šokirane. To so po oceni časnika potrdili tudi prvi ukrepi, kot je bilo pošiljanje vojakov na mejo, kot da je v državi izredno stanje.

Premier Miro Cerar pojasnjuje postavljanje tehničnih ovir – kot slovenske oblasti imenujejo žico – s preprečevanjem humanitarne katastrofe. “O končnem cilju ni dvoma – žica je le uvod v delno ali popolno zapiranje meje. Slovenske oblasti so že nekajkrat pokazale, da so pripravljene tudi na ta korak,” izjave premierja komentira Novi list.

Hrvaški Novi list: Ograja na meji je absurd!
Kot izpostavlja Novi list, imajo informacije, da bo Slovenija postavila žico ob celotni meji s Hrvaško od Mure na severovzhodu do Piranskega zaliva na jugozahodu. “Verjamemo, da je žica med dvema članicama EU škandalozna, nepotrebna, nehumana in absurdna ter povzroča ogorčenje in zahteva protest, ne glede na to, ali je ograja postavljena na slovenskem ali hrvaškem ozemlju,” meni avtor, ki navaja tudi primere slovenskih peticij in protestov proti žici ob meji.

Prebivalci nezadovoljni
Slovenski vojaki so v četrtek začeli postavljati žico tudi ob mejnih prehodih Jelšane in Starod, kar je povečalo nezadovoljstvo med prebivalci na hrvaški strani meje. Za Novi list so ocenili, da je žica nesmiselna, ker ni razloga, da bi jo postavili na tem delu meje, kjer so vezi med ljudmi, ki živijo na obeh straneh meje, močno prepletene.

J. F., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...