Dr. Milan Zver: Obmejni spor je mogoče rešiti le z dialogom

Foto: dr. Milan Zver

V enih od bolj gledanih oddaj nacionalne televizije so evropske poslance spraševali, kaj so naredili, če sploh so kaj, da bi bil arbitražni sporazum s Hrvaško čim prej udejanjen. Vprašal sem se, zakaj tega ne sprašujejo vlade, ki ima vse mehanizme in zmogljivosti, da to uredi. Kaj naj naredimo mi, poslanci, celo tisti iz vrst opozicije, ki od začetka ni podpirala tega pristopa reševanja obmejnega vprašanja? Lahko sicer vzamem na znanje, da so dominantni mediji, ki so tako ali tako pod vplivom levih sil, sprejeli to paradigmo za sveto in niso sploh dopuščali drugačne interpretacije.

Tudi to, da so ustvarili klimo, da bi se morali vsi čutiti dolžne, da javno izrazimo naša “skupna” prizadevanja za oblikovanje enotne fronte proti Hrvaški, se pravi enotno mantro glede implementacije razsodbe. Bencin na ogenj je prilil še Der Spiegel z objavo pravnega mnenja Evropske komisije, da ima Slovenija v disputu s Hrvaško bolj prav kot soseda. Da takšno mnenje obstaja, sta z naše strani vedela le naša evropska komisarka in sedanji zunanji minister. Če sta resnično hotela pomagati Sloveniji, bi morala na to opozoriti ob nastanku tega papirja in izposlovati, da bi Evropska komisija tožila Hrvaško pred Evropskim sodiščem. To bi bil za vlado uspeh, a se ni zgodilo. Postavlja se vprašanje, zakaj ne. Odgovor velja iskati v sferi političnih interesov: levica ne želi rešiti spora s sosedo, saj na tem valu konflikta jadra in si nabira politične točke. Skratka, slovenska politična levica, ki je v regiji pripravljena na nekakšen vazalni odnos do Srbije, vztraja na permanentni »vojni« s Hrvaško, s čimer mobilizira nekaj sto tisoč jugonostalgikov z volilno pravico.

Drugi razlog, zakaj je slovenska vlada (stara in nova, saj je tako ali tako enako) tako neučinkovita na evropskem in svetovnem političnem parketu, pa tiči v dejstvu, da je zapravila kredibilnost, ki jo je naša država nekoč še imela. Slovenija je kršila vladavino prava in dane obveze uniji. To je več kot dovolj velik argument, da je ne smatrajo za verodostojnega partnerja.

Novi premier naivno poskuša s pomočjo institucij prisiliti Hrvate
Sedaj pa k bistvu. Razsodba haaškega tribunala v tej zadevi ni pravična za slovensko stran in škodi strateškim interesom Slovenije, saj med drugim ogroža njen status pomorske države. Znano je, da je SDS od začetka nasprotovala takemu načinu reševanja obmejnega vprašanja, in opozarjala, da bo razplet točno takšen, kakršen je. SDS je dajala prednost neposrednemu dialogu med državama že takrat, ko Hrvaška še ni bila članica unije. Popolnoma naivno je pričakovati, da se bo obmejni spor rešil brez dialoga in brez soglasja sosede. To je bilo jasno pred desetimi leti in to je jasno danes.

Marjan Šarec je prevzel taktiko levice, ki ne bo dala rezultatov. (Foto: STA)

Nov premier je nekritično prevzel pristop levice in naivno poskuša s pomočjo evropskih institucij Hrvate prisiliti, da bo sprejela to in to. Jasno je, da tako ne bo šlo. To verjetno vedo tudi nekateri v vladi, a nisem prepričan, da so o tem obvestili premierja. Paradoks nad paradoksi pa je, da si slovenska vlada formalno prizadeva za nekaj, kar ni v interesu slovenske države. Slovenija v razsodbi ni dobila ekskluzivnega upravičenja do neposrednega stika z mednarodnimi vodami, kar so celo v referendumski kampanji zagotavljali predlagatelji arbitraže. 

Torej, z vidika zdravega razuma je zadnja diplomatska mantra nesmiselna. Edino razlago je mogoče najti v posebnih interesih tranzicijske levice, ki išče politično korist. Verjamem, da še obstajajo načini, kako rešiti obmejni spor, ne da bi ogrozili strateške interese Slovenije. Vendar je to mogoče doseči le z dialogom. V tem dialogu ima Slovenija še nekaj močnih argumentov, Hrvaška pa tudi nekaj šibkih (npr. schengen in način reševanja obmejnih vprašanj z drugimi sosedi). A kakor koli, obe strani lahko pridobita le, če se pogovarjata.

Milan Zver

 • Olga2345

  Slovenija sploh ne rabi meja, saj jih nihče ne čuva!

  • Friderik Peršič

   Hahahahaha , bravo Olga , tokrat pa se strinjam …

 • Morala

  27 let je bilo časa za dialoge in nič rešeno…Ravno to si Hrvati sedaj želijo…Pahor naj reši, ker je dal Hrvatom zeleno luč za vstop v EU! Naivno je verjel Jadranki…

 • luckyss

  Gospod Zver…tole vaše “pametovanje” je navadno bluzenje in evropski poslanci, ki ste se obrnili proti Sloveniji ste domovini sramota in izdajalci..
  Edina pot, je pravna pot, ker “dogovarjanje” s Hrvati pač ni možno in lahko traja še sto let…
  Arbitražna sodba je jasna in slej kot prej se bo morala spoštovati…

  • ZatonMesecnikov

   Imaš kakšno realno silo za hrbtom, da bo prisilila Hrvate v spoštovanje arbitraže? Močne prijatelje, močno vojsko, močan bančni sistem? Kaj imaš? Milijon Slovencev, ki gredo vsako sezono na morje tja dol, pa vikendaše po Istri? kaj pa imaš, da boš nekoga prisilil, ki nečesa noče?

   • luckyss

    Eu naj bi temeljila na pravu in spoštovanju le tega…
    Edino to jih bo na koncu prisililo v spoštovanje in izvržbo arbitraže…
    EU ima predvidene tudi sankcije za nespoštovanje zakonov…

    • dež

     Katerega zakona pa Hrvati ne spoštujejo ? Njihov sabor je sprejel sklep, da odstopajo od arbitraže. Razloge poznamo, sta jim Sekolec in Drenikova dala alibi, da so nas še enkrat več nategnili.

     • luckyss

      Od arbitraže ne moreš kar tako enostransko odstopiti…Tista afera ni bila zadosten razlog za odstop …je odločilo sodišče..
      Torej je razsodba legalna in z vsemi pravnimi posledicami v primeru nespoštovanja..

     • dež

      Sodišče se z izstopom HR sploh ni ukvarjalo, oni so zadevo samo pripeljali do konca, ker si sicer ne bi mogli izplačati honorarjev.
      Če se midva dogovoriva, da nama sodišče reši mejni spor in zalotiš mene, kako se veselo dogovarjam s sodnikom, ki vodi zadevo, imaš vedno dve možnosti.
      Prva je, da zahtevaš novega sodnika, druga pa, da kot stranka v postopku odstopiš od nadaljnjega reševanja spora.

     • luckyss

      Spet nekaj na pamet bluziš..
      Sodišče samo odloči kdaj je “kontaminacija” tako velika, da se postopek prekine…v tem primeru so se odločili, da se arbitraža nadaljuje…Pika, konec debate..

     • dež

      Veš, stroške arbitraže bi si morali deliti 50/50. Hrvati so od arbitraže odstopili, celoten strošek arbitraže smo plačali Sl davkoplačevalci. Sedaj bi očitno enako morali financirati še naše “kvazi pravne strokovnjake”, ki so nam zafurali dostop do mednarodnih voda in nas vneto prepričujejo, da je potrebno Hrvate tožiti.
      Zato še enkrat, sodniki so arbitražo dokončali samo zaradi simpatije do denarja, ne pa prava ali Slovenije. Gre za zneske s šestimi ničlami po glavi.

    • ZatonMesecnikov

     Sanjaj ti EU. Tvoji Srbi pravijo uzdaj se use i u svoje kljuse…..

   • pajot

    se popolnoma strinjam. Na koncu koncev se bo treba pogovarjat.

 • večni srb

  Srbi so torej izdali Slovenijo tako, da so Piransko uvalo, nuklearko in vse kraje ob meji prepustili hrvatom, kaj tako neumnega nisem slišal še nikoli v življenju, v saj v politiki ne.
  Naši slovenci, ki so po rodu hrvati, verjetno najbolj trpijo.

 • večni srb

  Jaz pa vem kako rešiti ta spor.
  Hrvaškim državljanom je treba povedati, da nikoli niso bili morska država, dokler Jugoslavija ni vzela Jadrana italijanskim mestnim državica in tja naselila hrvate,pa tudi druge slovanske narode.
  Slovenci in hrvati smo res živeli skupaj na primorskem in v Istri, eni in drugi kot tujci v okupatorskih kolonijah, ampak potem so nas hrvaški ustaši izdali, povezali so se z italijanskimi fašisti in nas poskušali vse iztrebiti. Istra je bila del slovenskih dežel, ne hrvaških.

  Arbitraža se je dejansko začela z ustaško invazijo in okupacijo, samo to morajo vedeti hrvati danes.

  • večni srb

   Ali Evropa podpira ustaško okupacijo, in sicer 70 let po koncu vojne?

   Če ne, morajo hrvati zapustiti Slovensko ozemlje oziroma bodo postali slovenci, samo njihov del nekdanje JNA še vztraja pri nas.

 • Verbena

  Politiki in strokovna javnost se je imela čas o meji med Slovenijo in Hrvaško, pogovarjati kar 20 let, pa se niso mogli nič dogovoriti …Pahor se je leta 2010 odločil in razpisal referendum o arbitražnem postopku, referendum je uspel in udeleženci so odločili, da o naši meji odločajo drugi …odločili so in hrvaška politika ne sprejema niti tega in sedaj bi se pogovarjali, kje so bili pa prej, zakaj niso npr. v Saboru ratificirali vsaj sporazum Drnovšek-Račan…v nečedne neumnosti, ki so se dogajale z našo diplomacijo in tistimi neumnimi prisluhi, za katere so se potem obesili sosedje , se ne bom spuščala, ampak, sedaj govoriti, da bi se mogli pogovarjati, je pa milo rečeno skregano z normami demokracije…upam, da Zver, oz. stranka SDS ne pozablja, da je referendum le najvišja oblika demokracije in sedaj bi izničili voljo ljudi, ki se je odločilo, kot se je …se pa v zadnjem času vse bolj omenja, da je to politični problem, vsaj glede tega, kako se odzivajo najvišje institucije EU …se pa resno sprašujem, mar je lahko politika nad pravom ? …torej politikom ni potrebno delovati po zakonitostih prava? …prej kot slej bo Hrvaška morala sprejeti to sodno rešitev meje..je dobra ali ni? …seveda ni, ampak potem je treba še malo nazaj v čas, ko so naši politiki zakockali lep del našega ozemlja, kajti, oni so videli samo Jugoslavijo kot domovino,kot eno državo, niso pa videli Slovenije, ki bi morala v resnici biti njihova domovina…in imamo vedno politike, ki jim ni mar za lastno domovino…

  • marker

   Verbena pozabljaš, da je Pahor svojo odločitev o arbitraži vsilil ljudstvu na referendumu in si tako kot Pilat umil roke, da on ni nič kriv, ampak le ljudstvo. To je hinavska poteza.

   • Lustrator

    Natanko tako. No, sicer pa tudi to drži – dejansko je krivo ljudstvo in to kar dvakrat;
    1. ker so ga sploh izvolili na funkcijo
    2. ker so na referendumu izglasovali arbitražo = izdajo slovenskih nacionalnih interesov

  • Lustrator

   “da je referendum le najvišja oblika demokracije in sedaj bi izničili voljo ljudi, ki se je odločilo, kot se je”

   Drži. A tu je potrebno brez dlake na jeziku povedati, da so (ste?) vsi, ki so (ste?) takrat na referendumu podrpli arbitražo, s tem izdali interese svojega naroda, ki je pod tedanjo komunistično vlado torej izgubil še tisto, kar ni uspelo prejšnjim komunističnim veljakom, ko so nam zapravili Istro, Trst in Koroško.

 • Jože Kovač

  A je zato Hrvaška oz. ljudje iz Hrvaške odkupili propadli Geodetski zavod, kjer so bili vsi dokumenti, do kam sega meja Slovenije v Istri. še v Zemljepisu za gimnazije izdan Učila Zagreb 1948 je meja med Slovenijo in Hrvaško vrisana na reki Mirni, do kamor je segala cona B, ki je bila dana Jugoslaviji zato, da ne bi Jugoslavija zahtevala Trsta in gorice nazaj. Tudi nepremičnine na tem ozemlju so Italjani, ki so se prostovoljno odločili, da iz cone B odidejo v Italijo in so se kasneje tam predstavljali kot žrtve, te nepremičnine so se prodajale tako, da so bile registrirane v katastrski občini Piran. Po letu 1953 pa so Hrvati ponaredili dokumente, Kardelje je vse podpisal in meja je bila na robu Piranskega zaliva. Torej je takrat Kardelj za otok v Lošinjskem arhipelagu dal Hrvatom zemljišča od Novigrada do severno od Savudrije. In tega naša stran NI NIKOLI predstavila Arbitražnemu sodišču, tako, da so ti Hrvatom dodelili še dele naselij, ki so bili do leta 1991 slovenska, potem pa nihče ni točno vedel kje živi. In tudi sporazum Račan Drnovšek je bil že uveljavljan, to je medsebojni dogovor, ampak ga Hrvati v Saboru niso ratificirali. Naj si Zverina to prebere, pa pokaže še Junferju, ne pa da podpira Hrvaško, ki je še bolj katoliška kot Slovenija.

  • pajot

   Nima Zverina kaj kazat Junferju,to bi morala storiti naša agentura pri arbitražnem sodišču in vsi tisti silni pravniki,ki jih je delegirala Pahorjeva in Cerarjeva vlada. O tem ali se bo treba pogovarjat ali it z vojsko nad Hrvate,bo odločila zdrava pamet,ki je vsekakor za pogovor. Pa magari še sto let.

   • Jože Kovač

    S kom boš šel nad Hrvate? S slovensko vojsko, ki še meje pred begunci ne zna braniti. Hrvati bi imeli radi Trst za mejno mesto, pa meja z Avstrijo jim tudi ustreza zaradi Bleiburga

   • Jože Kovač

    Prava opozicija bi od vlade zahtevala razpravo o dokumentih, ki bodo predani Arbitražnemu sodišču. In če bi manjkali ti, ki sem jih naštel, bi IJJ lahko pisal o tem na Twiterju, ne pa da klobasa neumnosti o političnih in novičartskih nasprotnikih. S Hrvati se nimamo kaj pogovarjati, saj smo se že pogovarjali, pa so oni to zavrnili, zdaj zavračajo še arbitražo. Torej na sodišče z dokumenti, ki dokazujejo slovensko lastnino ozemlja 1945-1953, kar pomeni slovenska Istra do Novigrada. Pravzaprav je to napako storila že Peterletova vlada 1991, ko bi morala to zahtevati, in Zverstvo˛& Co. so bili takrat člani vlade in večine v parlamentu, pa bi lahko to poravnali takoj, pa še to, da so enote JLA z orožjem napadle Slovenijo iz samostojne države Hrvaške pomeni, da je šlo za HRVAŠKI napad !!! Komu izstaviti račun za vojno škodo? Pa še tiste, ki so bili v vladi in parlamentu, ki so dopustili, da gre Hrvaška v EU preden se uredijo meje, saj so Hrvati v svojih pomorskih zemljevidih označevali sredino Savudrijske vale za mejno črto, je treba procesirati zaradi veleizdaje, ki NIKOLI ne zastara.

 • črnaovca

  Nekako se ne morem spomniti kaj so predlagali desničarji ko je Pahor prišel z idejo arbitraže in kako so pozivali ljudi naj glasujejo. danes se vidi njihovo izdajstvo Slovenije in nacionalnih interesov

  • Franc Šink

   Pahorja ne omenjaj.On je namazan z vazelinom.

  • Lustrator

   No, naj te spomnem – demokrati smo takrat ostro opozarjali, da je arbitraža izdaja slovenskih nacionalnih interesov od katere nas bo še kako bolela glava. In glej – najtemnejše napovedi so se uresničile, po arbitraži izgubljamo tako dostop na odprto morje kakor del kopnega, komiji bi ga pa še kar implementirali. Ksreči so celo Hrvati proti, čeprav bi s to prevaro dejansko profitirali.

 • Lea Pralines

  zver ti sigurno nisi tisti,ki bo govoril kaj je prav in kaj ni…si prevelik malinovec in tudi iz pozabljenih pšolitičnih krogov…da res ne narediš kakšne šale na račun slovenije bodi raje TIHO!!!

  • Franc Šink

   Saj ja veš da je zverina navaden blefer. Od kje mu je naziv doktor pa ne vem.

   • Warrior princess

    +++++++++++ Res je!

 • Volkhv

  Zver, ti si navadni IDIOT

  • tohuvabohu

   Ti si pa specialni idiot.

 • žogica

  SDSovci, spet ste pokazali svoj pokvarjen fris in delate proti Sloveniji! Od osamosvojitve se z Hrvati nismo mogli dogovoriti, zato je prišlo do arbitraže. Arbitražna sodba temelji na pravu in to je edina prava pot, ki jo bo Hrvaška morala sprejeti, slej, kot prej….. In vi hinavci bi se zdaj spet ” pogovarjali”. Vedno znova dokazujete, kako pokvarjeni ste….

  • Lustrator

   Narobe. Do arbitraže je prišlo zato, ker ste tebi podobni protislovenci tako odločili na referendumu, čeprav je stroka jasno opozarjala, da lahko z njim le izgubimo – in tako se je seveda tudi zgodilo. Argumenti in zgodovinske karte so zelo jasno na naši strani, a žal ne vi komiji, ne vaši posranci to niste.

   • žogica

    Če si filozof, filozofiraj svojim, meni ne rabiš. Vedno znova spreobračate dejstva, lažete……………., pokvarjeni ste do obisti!

  • tohuvabohu

   A si ti član bande 571?

 • WHAT IS TAQIYYA – youtube

  Kaj neki serje SDS, kot da bi radi da se ta zadeva vleče v nedogled? Trikrat se Hrvaška že ni držala dogovorov ki so bili podpisani črno na belem. Kaj mislijo da se bodo hrvati v četrto držali dogovora? Sedaj je čas da se stopi skupaj ne pa nekaj solo klovnari in kokodajsa.

  • Lustrator

   Se sploh zavedaš, da je razsodba arbitražnega sodišča NA ŠKODO SLOVENIJE? In na to smo vas opozarjali že v času referenduma, a ste rdeče ovce manično odločile kot ste odločile – v škodo Slovenije kajpak. Če želiš, razprodajaj SVOJO zemljo, MOJE ne boš!

 • tarantela

  Sej se je Janša veliko pogovarjal z njimi in kje je rezultat??? Pismo, ste prismojeni, kot, da nimamo spomina. Najbrž bolehate za demenco.

 • Black_hawk

  G. Zver pozabljate da je Kolinda javno grozila z napadom na Slovenijo, to ni šala, smo imeli izkušnje z njimi, rešitev je dialog in uspešna zunanja politika predvsem zavezniki, da se rešimo srbohrvatov vekomaj!

 • Vojteh Dovč

  eeee moj zver —s rvati je dialog nemogoč kaj si od včeraj —-pa z dialogom
  so ONI-a vi in rvati bi se zdej spet pogovarjali.
  vsaj 1x boš popušio

 • žogica
 • Vince Blake

  Se opravičujem volivcem in članom SDS, ampak tale vaš Zver je idiot.
  25 let smo se pogovarjali in vodili dialog s Hrvati in kje smo zdaj? Pahor se je tudi lepo in konstruktivno menil s Kosorjevo, pa ga je ženska nategnila kot je dolg in širok. Pa ne krivim Jadranke, njena služba je bila, da je branila interese hrvaške države. Krivim našega manekena.

  Nenazadnje so tile “Zverizmi” v totalni kontradikciji s stališči SDS pred leti, ko so slovenske ovce na referendumu spustile Hrvate not na lepe oči. Referendumu, ki mu jaz pravim nacionalna sramota.

  In Zver bi še kar vodil dialog s Hrvati?
  Plus tega je pa Zverova podpora členu 13 zame navadna izdaja.

  • sodnikisozločinci

   To kar se zdaj dogaja s strani leve koalicije je najbolj gnusno izdajstvo. Hrvatom dobesedno vsiljujejo slovensko zemljo tako na kopnem kot na morju, da je človeku kar slabo, dejansko Hrvati s tem delajo v korist Slovencev, narodni izdajalci Cerar, Šarec, Pahor,… pa v škodo.

   • Vince Blake

    Se strinjam, ampak to še ne pomeni, da se moram strinjati tudi z Zverom.

 • žogica
 • RATATA

  Jaz sem že vse povedal kar se tega tiče.
  Ne se delat bolj pametne, ker niste!

 • Dragan Krstič

  Dialog s Hrvati? A je to kaj za na kruh namazat?

 • Dragan Krstič

  Ko se Zver vrne iz Bruslja naj ga Šarec določi za vodjo dialogiranja s Hrvati. Hura, Piranski zaliv bo slovenski.

  • sodnikisozločinci

   Boljše je, da ostane meja še 100 let nedoločena, kot da se odpovemo kosu svojega ozemlja.

 • Haloški Tunek

  Zakaj se prasci SDS-ovi postavljate na stran ustaške Hrvačke namesto na stran Slovenije??? Izdajalci ste bli in izdajalci bote ostali…domobranska gamad !!!

  • marker

   Šmarnica škodi zdravju…..

   • Jože

    Ja samo metilalko prisili človeka da govori resnico ne glede na posledice

  • Warrior princess

   To se jaz vsak dan vprašam, zakaj se “domoljubna” stranka postavlja na stran ustaške hrvaške. Fuuuj.

 • Dragan Krstič

  Če bo Janša tiho ob tem bušizmu enega od ideologov stranke SDS Zvera ne bom več tako idealizirano gledal na to desno stranko.Povovno dogovarjanje s Hrvati? A si ti Zver normalen, a ti je cegu na glavo padel? Za tisto kar je določilo arbitražno sodišče se ne moremo več ponovno dogovarjati. Zver ne pomaga ti niti magisterij niti doktorat, pač nimaš osnove, zdrave kmečke pameti.

  • dež

   Hrvati so od arbitraže odstopili, o tem je sprejel sklep njihov sabor. Torej je tisti papir, ki ga je spisalo AS, navaden pičkin dim. Poleg tega je za Slovenijo hudo škodljiv.

   • Dragan Krstič

    Takoj ko bi Slovenija začela kakršenkoli nov dialog in dogovarjanje na meji se bomo popolnoma zapletli, v najboljšem primeru bomo na koncu dosegli status quo ampak sem prepričan da tudi tega ne. Vse bo šlo samo v korist Hrvatov. Zavedaj se da bi po pomorskem pravu vsako sodišče Hrvaški dosodilo pol Piranskega zaliva. Poleg tega bi z novim dogovarjanjem negirali arbitražo in mednarodna skupnost bi dvignila roke od tega z mnenjem; dogorite se sami.

    • dež

     Slovenija bi morala od te arbitraže odstopiti, ker je zanjo škodljiva. In se postaviti na stališče, da je zanjo osnova za nadaljnja pogajanja sporazum Drnovšek-Račan, ki v saboru ni bil ratificiran.
     In Hrvati so tisti, ki imajo škarje in platno, ne EU. Sklicevati se je potrebno na nekaj, kar so Hrvati podpisali, ne na tisto kar niso in česar ne priznavajo.
     Za konec, osebno raje vidim, da imamo samo polovico zaliva in neposreden dostop do mednarodnih voda, kot cel zaliv in služnost skozi HR teritorialne vode.

     • Dragan Krstič

      Sporazum Drnovšek-Račan je ne samo mrtva črka na papirju ampak te črke sploh ni in je nikoli ni bilo ker se je Račan dogovarjal brez dovolitve sabora in sabor nikdar ni pristal na ta dogovor.

     • dež

      Sem napisal, da ni ratificiran v saboru, a ima Račanov podpis, se pravi podpis predsednika HR vlade. Kar dokazuje, da sta se državi na nivoju vlad o problematiki že dogovarjali in tudi sporazumeli, mi smo sporazum ratificirali tudi v DZ.
      V nasprotju s tem, AS za Hrvate kot da ne obstaja.

     • Warrior princess

      Tudi kasnejši premier JJ ni nič naredil v tem oziru. V avtomobilu od račana se je dal voziti po ozemlju republike Slovenije.

     • RATATA

      Sanaderja

 • marker

  Če se še kdo spominja zagovarjanja arbitraže s strani Pahorja, je takrat obljubil, da bo Slovenija dobila svoj izhod na odprto morje. Ta obljuba je imela precejšnjo težo na tehtnici, ki se je zato prevesila v prid arbitraži. Ko je bila znana sodba arbitraže v javnosti, so mediji trdili da imamo svoj dostop na odprto morje in da smo zmagali. Žal je bilo to samo zavajanje medijev po diktatu leve politike.

  • sodnikisozločinci

   Čista laž. ker je po arbitraži morje hrvaško, mi bi pa dobili le služnostno pot.

 • samsara

  “…ima Slovenija v disputu s Hrvaško…”

  Matr so eni fini!!!
  V disputu…!!!

 • totex39

  Zveru priporočamo, da se naj poiskusi pogovarjati z Hrvati in bomo videli katerega leta bo rešil obmejni spor z dialogom. Nikoli namreč!

  • sodnikisozločinci

   Bolje, da ga ne rešimo nikoli, kot v našo škodo.

 • učko

  Zverko pederko nekej pametuje kar tako, naredu ni še nič, cuka evro plačo in se redi kt prasec !!!!

 • Dragan Krstič

  Tudi če bi imel Zver prav se tega kar izjavlja ne obeša na veliki zvon in razglaša po medijih, tudi tujih.
  Zdaj imajo Hrvati, pa še kdo kost za glodanje. Zelo pametni ste gospod Zver.

 • večni srb

  Res škoda, da Zver ni postal predsednik države, potem bi morda Slovenija postala del Hrvaške, ampak se vsaj ne bi kregali, kot se moramo pod Pahorjem, rezultat bo pa isti.

  Zakaj je večina strank 30 let obtoževala srbe za nekaj, kar so nam naposled storili hrvati?
  Zakaj so srbi zapustili svojo manjšino v Sloveniji, Hrvaška hdaj podpira slovenske hrvate, slovenskih srbov pa nihče ne ščiti. Drugih slovencev zgleda sploh ni, kdor je proti srbom, je za hrvate in obratno. Slednjih je od osamosvojitve dalje pri nas več, žal.

 • RATATA

  A ste sploh prebrali Sporazum o arbitraži?
  O kako me to moti, ko se tako zelo ovinkari!!

  SLOVENIJA SE NI ODCEPILA TEMVEČ OSAMOSVOJILA!

  Sporazumeli so se, da ne bo o tem, kje poteka meja med RS in Rh odločalo sodišče,
  ampak arbitri – arbitražni tribunal.
  O tem je bil podpisan Sporazum, ki je točno določil kako in kaj mora določiti:
  “arbitražni tribunal mora določiti potek meje (KJE POTEKA MEJA, KI ŽE DOLGO OBSTAJA!)”

  ….. v Zagrebu sto let nazaj, ni mogel nastati noben dokument in nobeno telo, ki bi imelo zakonite atribute in veljavo.
  To velja prav gotovo do “treh enajstic” – do konca Prve svetovne vojne, podpisa premirja 11. dne 11. meseca ob 11. uri leta 1918.
  Razglasitev, da “prevzema vsa ustavna pooblastila v vseh slovenskih deželah” pa je bila že pred tem, po celodnevnem posvetovanju slovenskih poslancev pri cesarjevem svetu na Dunaju (Poravnava 1867 in Manifest 16.10.1918), pozno popoldne (ob 17h, 31. 10. 1918) v parlamentu Vojvodine Krajnske izglasovana in razglašena.
  Druga – še tako množična – zborovanja tako v Ljubljani kot v Zagrebu v tistih dneh niso imela nobenega pravnega in ustavno pravnega učinka.
  Razglasitev v parlamentu v Ljubljani pa je bila popolnoma legalna, podprta z ustavnimi podlagami in je imela tudi takojšnje učinke: Cesarski namestnik v Trstu je prišel v Ljubljano, in vladi izročil svoja pooblastila. Enako je storil cesarski namestnik v Ljubljani. Po ukazu vrhovnega poveljnika Karla je vojska prešla pod oblast vlade v Ljubljani. (A.B.Jeglič, Dnevnik, 29. oktober 1918) Tudi odposlanec štajerske vlade iz Gradca je v Mariboru, ko je bil soočen z imenovanjem Majstra za generala in s sklepi narodnega sveta v Mariboru, brez pripomb odločitve sprejel in se vrnil v Gradec.

  To so nacionalno in internacionalno pravno relevantna dejstva – ne mnenja ali interpretacije. Kako resno in dokončno je bilo sprejeto, kar je določal suverenov Manifest, je mogoče razbrati iz publikacije Univerze v Gradcu, ki je izšla že v obodobju nacistične – zagotovo Slovencem niti slučajno naklonjene – Avstrije, prikazuje mejo med leta 1918 razglašeno “Deutsch Österreich” in slovenskimi deželami (ki so svojo zvezo razglasile 31. 10. 1918):

  Ustavni dokument na podlagi katerega sta bili konec oktobra 1918 sočasno razglašeni zvezi dežel z večinsko nemškim jezikom v javni rabi (Avstrija) in večinsko slovenskim jezikom v javni rabi (Slovenija), je sestavil in podpisal suveren vsake teh dežel posebej – Karel Habsburški, ki je kot “šef hiše Avstrije” nosil naslov “Karel I. cesar Avstrije”.
  V tem dokumentu je izrecno zapisal, da tega, kar morejo storiti dežele/države Cislajtanije, nikakor ni mogoče dovoliti v celoviti in nedeljivi Kraljevini Ogrski, katere suveren je tudi bil (Karel V.),
  in je na kronanju na to nedeljivost in celovitost prisegel.
  Zagrebško neko “vijeće” torej ni in ne obstaja (Neka “država” SHS še manj).
  Šlo je za teritorij Kraljevine Ogrske, ki ga je zasedla zmagovita antantna sila Kraljevina Srbija. Na teritorij slovenskih dežel pa je srbska vojska stopila šele po razglasitvi “ujedinjenja” (“ZEMALJA države SHS sa Srbijom”), ko je bila že jugoslovanska vojska in ni bila okupator v slovenskih deželah.
  Kaj ko bi končno enkrat začeli dojemat in zavzemat za pravne temelje po pravilih in principuh internacionalnega prava…, saj gre ta meddržavna razmerja in odnose!

  Iz doslej navedenega je torej razvidno, da Zagreb ni imel nobene pravne podlage za kakršno koli legalno ukrepanje. Ni dvoma, da si je “pomagal” z upravičenji slovenskih dežel in se (evidentno uspešno! s pomočjo Korošca, Kramerja in Izidorja Cankarja) “šlepal” na slovenskih upravičenjih. A vse nadaljnje zgodbe na območju kasnejše južnoslovanske države – po kapitulaciji Centralnih sil in odpovedi Karla Habsburga vladnim funkcijam – se internacionalnega pravnega stanja v slovenskih deželah v ničemer ne dotikajo. Celo v dokumentu, ki je nastal dne 1. 12. 1918 v Beogradu in pomeni začetek države, ki je z osamosvojitvijo Republike Slovenije dne 26. 6. 1991 razpadla, je zabeleženo sankcioniranje dejanskega stanja: Da sta se “ujedinila” subjekta, ki sta imela za to potrebne atribute, četudi je v javnosti odmevalo takrat – in odmeva še danes – da so se “združevala ljudstva” (“narodi” po srbsko, “troedino pleme” v slovenski perverzni varianti!). Regent Aleksander je dejansko pokazal, da ve nekaj o internacionalnem pravu in je zagrebško dikcijo v dokumentu, da “se ujedinjuje Država SHS sa Srbijom”, spremenil tako, da se glasi: “…da se ZEMLJE države SHS ujedinjuju sa Srbijom”. Na ta način je dokument postal korekten in je lahko obveljal. Odraža pa seveda tudi dejansko stanje stvari: Kasnejšo Jugoslavijo so torej sestavile slovenske dežele, ki so bile že združene pod oblastjo vlade v Ljubljani, in Kraljevina Srbija, ki je bila že združena s Kraljevino Črno Goro. Preostala ozemlja pa so bila (mutatis mutandis) s strani zmagovite antantne sile – Kraljevine Srbije – okupirani teritoriji premagane Kraljevine Ogrske brez vsake lastne državno pravne subjektivitete.

  http://www.domovinasospomini.eu/blog/2018/02/05/ne-vrag-le-sosed-ni-bil-in-ne-bo-mejak/

 • dare326

  To zver bi morali zbrcati iz stranke. Popolnoma nesposoben.

 • Dragan Krstič

  Da se SDS na sledečih volitvah ne bo uvrstila niti v parlament ta stranka potrebuje še tri politike kalibra Milana Zvera.Levakarji so lahko tiho in se na skrivaj smejejo bulšizmom tega politika.

 • bubamara

  Zver je pa čisto zgublen odkar je v bruslu. SDS si ne dela nobene usluge s tem klanjanjem ustašem in evropski ljudski stranki. Jej, jej. Kaj bo to Janez? Čisto izgubili kompas?

  • djoka bolime

   Mama ti je zgubljena. Kaj praviš na ta pogled: “Končno je Zver nekaj pametnega povedal.”

   HINT: kak dolgo je že politik, pa še nikoli ni nič pametnega povedal

  • sodnikisozločinci

   Arbitražo podpirajo narodni izdajalci, ki hočejo slovensko ozemlje na kopnem in slovensko morje podariti Hrvatom, slovenski domoljubi smo proti izgubi slovenskega ozemlja in zato tudi proti arbitraži.

 • žogica
  • djoka bolime

   Jebi se, zogica!

 • ĐĐ Style

  Včasih so z narodnimi izdajalci znali ravnat.

  • Waltter

   Pahor pa Cerar ne bosta najbolj zadovoljna na to kar napeljujes.

   • ĐĐ Style

    1945 se jim je preveč sovražnikov (poražencev v 2.sv vojni, ki so zaprisegli Hitlerju) izmznilo.

 • ĐĐ Style

  Mislim, da bo ta članek zbrisan, preveč negativnega je izrečeno proti stranki plešastega diktatorja in njegovimi bivšimi partiskimi kolegi. Kmalu bo 29.November in komisar se mora v miru pripraviti za pohod v Jajce.

  • djoka bolime

   B U T L
   Preveč misliš, premalo veš!

   • ĐĐ Style

    Premalo si argumentiral svoje mnenje. Si še eden od naivnih ovčic, ki verjamo vsako nemunost, ki jo prebere na netu.

    • djoka bolime

     Kaj te tebe mantra?

     • ĐĐ Style

      Mene nič, ti mi želiš nekaj napisati, a ti ne rata.

     • djoka bolime

      Mogoče res nisem danes v formi. Te pa mi ti argumentiraj, ki si v formi, nekaj! Argumentiraj, da nisi butl.
      HINT-1: ker mislim napredno
      HINT-2: ker sem napreden
      HINT-3: i.p.d.
      p.s.
      hehe

     • ĐĐ Style

      No če nisi v formi, se pripravi do jutri
      HINT – preneumen si, slabi izgovori te izdajo

     • djoka bolime

      Boli mene djoka za formo. En argument, da si butl: ponavljaš.
      HINT-1: HINT
      HINT-2: bilo kuda, napredek svuda

     • ĐĐ Style

      Ko se strezniš piši naprej. Pri tebi napredek in napredne misli obstajajo samo kot pojma, ki si jih nekje slišal. S tem želiš pokazati, da si toliko pameten, da si si to zapomnil. Dejansko pa ne razumeš kaj to pomeni.

     • djoka bolime

      Kak pa te ti vidiš napredek? Za mene je to pojem.
      HINT: napredek pomeni… (to pa to, i.t.d.)

     • ĐĐ Style

      Pri tebi ga ne vidim. Sem prebral tvojih par komentarjev pri drugih temah. Eno ali dvo vrstični komentari, vsaka druga beseda “drek,kurac….”. Dokazano je, da so desni volilci manj šolani in z nižjim IQ-jem. Vsaj ti to potrjuješ, lahko noč.

     • djoka bolime

      Reči ti mami lahko noč V mojih komentarjih je drek večkrat (npr. kucan je drek), kurac nikoli. Mogoče pička (npr. muslimani odrežejo najboljši del pičke)
      p.s.
      knjig pa nisi bral

     • ĐĐ Style

      Katere si ti bral si ne želim vedeti. Lahko noč

     • djoka bolime

      Te pa lahko noč, no.

 • Frank Derzic

  Zver, pri koritu si, pa pokazi kaj znas. Vsi filozofirate, naredite pa nic, da bi se stvari uredile. Izgubljamo, propadamo, vi pa nakladate. Saj bi vam zaupal in verjel, a ste videti po dejanjih kot klovni v vaskem cirkusu, ki gre iz kraja v kraj, poln akademskih naslovov, zvenecih imen, a nic od vas ne pade.

  • Bandit123

   Zna opletati z jezikom in kritizirati svojo domovino ter vleči debelo plačo v Bruslju. Koristi od njega ni prav nobene.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!