Miro Cerar in njegova jugoslovanska računica

Foto: STA

Če je resnična ali ne, ne vem, daleč od resnice zagotovo ni, a anekdota gre nekako takole. Zvezni sekretar za kmetijstvo in prehrano je ponosno paradiral po poslopju Zveznega izvršnega sveta (ZIS), saj je malo prej medijem sporočil, da se je proizvodnja hrane v Jugoslaviji povečala za 10 odstotkov. To je bila zmaga delovnega ljudstva, samoupravnega socializma, in − kakopak, Partije. Še posebej je bila to zmaga, ker se je proizvodnja hrane v kapitalistični Italiji, kjer zlobni lastniki proizvajalnih sredstev izkoriščajo delavce, povečala le za 5 odstotkov. Zato je k sebi povabil republiške ‘zmagovalce’ in ‘poražence’. Srbskega sekretarja je zelo pohvalil, saj so proizvodnjo podvojili, slovenskemu pa je očital malodane sabotažo, kajti najbolj severna jugoslovanska republika je proizvodnjo povečala le za piškavi odstotek. Seveda je ‘pozabil’ na nominalne številke. Srbi so proizvodnjo povečali s 5 na 10 enot (100 odstotkov), Slovenci pa z 200 na 202 enoti (en odstotek).

Tudi primerjava z Italijo je z drugega zornega kota povsem drugačna. Jugoslavija je povečala proizvodnjo s 500 na 550 enot (10 odstotkov),  Italija pa proizvodnjo z 10.000 na 10.500 enot (5 odstotkov). Številke sem zaradi lažjega razumevanja malce karikiral, a v vsakem primeru je imela nekdanja socialistična Jugoslavija prav poseben kalkulator, ki je vedno pokazal, da je socializem boljši od kapitalizma.

Zdi se, da ima tudi slovenski premier Miro Cerar tak ‘socialistični kalkulator’ s primesmi Ludvika XIV. (“L’etat, c’est moi”). Tomaž Štih je na Twitterju kot Libertarec duhovito zapisal, da je za vse druge države v EU sedanja gospodarska rast posledica konjunkture, samo v Sloveniji je posledica Mira Cerarja. In se s tem hvali. “Gospodarska rast bo stabilna – okrog 2,5 %, kar bo opazno nad povprečjem držav z €,” je Cerarjeva vlada na Twiterju povzela Banko Slovenije. Napovedi za EU so take, kaj pa pomeni samohvala Mira Cerarja? Če vzamemo podatke, se je BDP na prebivalca v Sloveniji povečal za 518 dolarjev (z 20.747 na 21.265), v Nemčiji za 614 dolarjev (s 40.952 na 41.566), v Avstriji za 1.136 dolarjev (s 43.724 na 44.860 dolarjev) in tako naprej. Skratka, s tako “rastjo”, ki je od držav EU višja med 0,5 in 1,5 odstotne točke, Slovenija razvitih držav ne bo ujela še naslednjih nekaj desetletij. Jih bodo pa zato primerljive tranzicijske države, kot so denimo Poljska, Slovaška, Latvija in Litva, katerim se napoveduje gospodarska rast, ki je od slovenske večja od 0,3 do 1,5 odstotne točke. A če pustimo BDP, ki je sicer nek kazalec razvoja, ne pove pa vsega, in vzamemo BDP na prebivalca, ki je merjen s standardom kupne moči (PPS), je za Slovenijo še slabše. Podatki Eurostata kažejo, da je BDP Češke po kupni moči (pri izračunu BDP upoštevamo življenjske stroške) lani dosegel 87 odstotkov povprečja EU, medtem ko je bil slovenski 83 odstotkov. S 77 odstotki povprečja EU je precej blizu tudi Slovaška, ki bo Slovenijo v naslednjih letih ob taki rasti, kot jo ima, prehitela. Estonija in Litva za zdaj še zaostajata, saj sta na 75 odstotkih povprečja EU. Toda te države hitro rastejo. Slovenija je dosegala po podatkih Eurostata leta 2004 86 odstotkov evropskega povprečja, kar je manj, kot ga je imela leta 2015. Najhitreje sta zrasli Slovaška, ki je s 57 odstotkov povprečja prišla na 77, in Litva, ki je z 49 odstotkov prišla na 75 odstotkov. In Estonija: s 54 na 75 odstotkov. Svoj dolg je od leta 2003, ko je znašal 26,7 odstotka BDP (imela je najmanjši dolg), do leta 2015 povečala za več kot trikrat, medtem ko so, denimo države Višegrajske skupine svoj dolg kljub krizi povečale za od 7 odstotkov (Poljska) do 54 odstotkov (Češka). Tudi pri drugih kazalnikih so države Višegrajske skupine precej boljše od Slovenije, pa naj gre za indekse ekonomske, osebne in medijske svobode ali pa za konkurenčnost, uravnoteženost javnih financ, stroške dela in rast izvoza.

In potem Cerar vzame svoj ‘socialistični kalkulator’ in ljudi prepričuje, da je Slovenija malodane najhitreje rastoče gospodarstvo v EU, kjer je blaginja skorajda zdivjala navzgor. In ljudje mu še kar verjamejo. Ampak saj veste, kako je: dokler bodo ovce, bo tudi volna.

Avtor: https://kavarnahayek.wordpress.com/2016/12/16/miro-cerar-in-njegova-jugoslovanska-racunica/

 • garfi

  zabavno in tragikomično

 • elh

  Ja dobr no, zdej ma novo punco pa ne more še na vse ostalo mislit. Kako bi nam šele šlo, če bi bil povsem zbran.

  (Čeprav to ni najbolj politično korektno od njega, ampak skoraj homofobično).

 • ferdo
  • rrrrr

   Podpisal, hvala za povezavo

 • BLEDBLED

  ENI KI SLO ZEL JE DRUG I PEČE NA SVINJI NA DRUGOVI JUGOVINA

 • rrrrr

  In zakaj ste se spet spravili na gospoda Mirka Cerarja ? Če je nekdo tako hudo butast, mu tega še dokazati ne moreš…..

  • Olga

   Lahko, ker je izven kategorije! Takega Slovenija še ni imela!

   • karpelec

    Vsi so enkrat unikati z določenim rokom uporabe.

   • karlina

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • janez zorman

  Škoda vsake besede. Juncker ga ni brcnil v pravi organ !

  • karpelec

   Ni našel pravega.

 • Olga

  Cerar samo predstavlja Kučanove kalkulacije po starih, komunističnih merlih! Saj so tudi Srbi imeli udeležbo na volitvah preko 100%!

 • karpelec

  Na take podatke je upravičen tudi Dan mirovanja.

 • FRANC3

  Levaki in nesposobneži so nam vedno lagali in to počno še danes. Vedno se bojijo soočiti s pravimi številkami in s pravimi sogovorci.

 • tramal

  Pa take bedake kot so cmerar,erjavc,in vsi drugi komunistični pohabljenci v vladi ni imela niti kakšna najbolj zaostala afriška država.Severno korejski voditelj je za njih car tako neumni so.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!