Nova kolumna Romana Vodeba: Varuh pravic gledalcev in poslušalcev

Foto: Roman Vodeb/osebni arhiv

Programski svet RTV Slovenija je na svoji 23. redni seji, ki je bila letos poleti tematiziral tudi problematiko Varuha pravic gledalcev in poslušalcev – Mišo Molk je sredi leta 2013 nasledil Lado Ambrožič. Slednjega pa naj bi v letu 2017 zamenjal “nevtralni človek” in ne “insajder”. Prav dosedanji Varuh je na omenjeni seji Programskega sveta poudaril, da bi bilo logično, da Varuha imenuje Programski svet, in da bi Varuh moral biti “nekdo od zunaj” RTV-ja, ne pa “nekdo iz hiše”. No, ta Ambrožičev predlog je ena njegovih pametnejših ugotovitev, ki jo je naumil v svojem mandatu. Pravilnik o delovanju varuha pravic gledalcev in poslušalcev (iz leta 2014) kaj takega še ne opredeljuje.

In glej ga šmenta – pred kratkim je izšel javni razpis za mesto Varuha pravic gledalcev in poslušalcev. Seveda se bom prijavil za to mesto – če ne zaradi drugega, pa zaradi principa, torej načelnosti. Ravno nacionalna RTV ima nekakšno nepisano klavzulo: “Vodeb ne sme v eter!” Če ne bi bilo FDV-jevskih novinarjev na nacionalni RTV – in ostalih paradržavnih oziroma (levo) režimskih medijev (Delo, Dnevnik, Večer), ne bi bilo mojih gledaliških projektov, na katerih, kot Sigman Frojedeb, torej “pishoanalitična zver” oziroma “seksolog”, ozaveščam in predavam ves tisti antifeminizem, ki ne sme vstopiti v slovenski medijski eter. V mislih imam predvsem predstavi Lepotica in psihoanalitična zver (z Monico Bikinsky) in Razočarana gospodinja pri seksologu (z Lizo Kurtz Potrebuješ). No, tu je še Najstnica pri seksologu.

Zanimivost za bralce: Vodebov gledališki hit Lepotica in psihoanalitična zver si je doslej – na 70 predstavah – v dobrih dveh letih in pol ogledalo že skoraj 10.000 gledalcev. Podobno uspešnost pa verjetno čaka Razočarano gospodinjo pri seksologu, ki bo premierno odigrana v grosupeljskem Kongu v petek 16. decembra. Predpremiera v ljubljanski Kavarni Union je bila udarna in seveda razprodana.

Dosedanjih varuh, ki sam sebi reče “Varuh vaših pravic” – da ne bo pomote: mojih zagotovo ne! – je meni pred tremi leti (oktobra 2013) cenzuriral oziroma dobesedno ukinil moj blog, v katerem sem kritiziral feministični projekt Mesto žensk.

Ambrožiču bi se lahko reklo tudi cenzor
Ambrožičevi predhodnici Miši Molk se – kot ženstveni ženski – kaj takega ni primerilo, čeprav sem imel na RTV Slo MMC v njenem mandatu precej več kritičnih zapisov, kot je “Mesto žensk ali (vas) moških?” Režimsko nastavljeni “varuh”, kar Ambrožič nedvomno je – lahko bi se mu reklo tudi cenzor kritičnega oziroma drugačnega (“konservativnega”) razmišljanja – je favoriziral samo en tip pogledov na svoje delo, na svojo cenzuro.

Moj zapis na blogu je ukinil zato, ker sem bil kritičen do leve (pro)feministične ideologije enačenja spolov. Torej, bil sem kritičen in ne žaljiv, niti sovražen, niti diskriminirajoč. V svojih razmišljanjih sem se opiral na Freudovo psihoanalizo in temeljne psihoanalitične koncepta – prvenstveno na Ojdipov kompleks in kastracijo – zavidanje penisa – je zgolj inherenten (in legitimen) del ženske nezavedne duševnosti.

Ambrožič se je v mojem primeru v resnici angažiral in izpostavil kot (brezhrbtenični) “varuh feministične ideologije” – torej patologije – in ne kot “varuh pravic gledalcev in poslušalcev”, ker bi v osnovi Varuh moral biti. Res pa je, v nekaterih drugih primerih je deloval bistveno bolj nevtralno – vsaj trudil se je – kot v mojem primeru. Ambrožič je popustil “moškinjam”, namesto, da bi zadržal razsodno moč, ker naj bi bila osnovna moralna lastnost/karakteristika Varuha.

Svet za sovražni govor je prav tako organizacija za cenzuro drugače mislečih
Podobna (evidentna) paradigma – torej cenzura kritično in drugače mislečih – ni samo posebnost (leve) inštitucije “Varuha”, pač pa tudi “Sveta za odkrivanje sovražnega in diskriminirajočega govora”. Mene je ta Svet že dvakrat razglasili za “sovražnega” in “diskriminirajočega”. Vso to (levo) cenzuro bom poskušal zmesti – na, po svoje, piker in perverzen ter (latentno) sado-mazohističen način. Prijavil se bom na razpis!

V svoji argumentaciji pa bom šel v tole smer: “Morda je za koga, ki bo moral dvigovati roko v zvezi z mojo prijava oziroma kandidaturo za ‘Varuha pravic gledalcev in poslušalcev’ presenetljiva, najbolj sadistični ‘zavedni levičarji’, ki ne ‘štekate’ demokracije, boste rekli, da je moja kandidatura nedopustna in predrzna. Jaz se pa na razpis vendarle prijavljam – malce iz principa, malce zares. Ne zdi se mi prav, da se na osrednji nacionalni medijski hiši dogaja toliko enoumja in takšna cenzura, kot si jo je – vsaj na mojem primeru – dovolil dosedanji Varuh Lado Ambrožič. Tudi pritiski in napadi na Angelco Likovič in Katarino Nzobandora (posledično in posredno pa tudi na Varuha) – potem, ko sta bili v Tarči zelo konservativno proti splavu – se mi ne zdijo na mestu. (In da ne bo pomote, jaz sem ZA splav, torej za pravice nosečih žensk, da se same odločajo o splavu.) Posledična odstavitev odgovorne urednice Tarče Ilinke Todorovski je po mojem osebnem prepričanju zelo spodletela in zgrešena – videti je, da je posledica totalitarističnih pogledov na režimsko vodene/diktirane medije. Kot Varuh bi si prizadeval, da se na RTV začne (spet) dogajati pluralizem mnenj in interesov, da se uveljavi kritična misel, drugačno mišljenje od režimskega oziroma ‘modnega’. Varuh ne more in ne sme biti instanca cenzure (za kritično misleče), pač pa je lahko kvečjemu posredovalec relevantnih mnenj, ki jih gledalci/poslušalci posredujejo snovalcem oddaj, urednikom, novinarjem. Vsako drugačno, torej kritično mnenje – ki je aktualnem medijskem trenutku zaradi levega enoumja pač desno/konservativno obarvano – ne more biti kar tarča pritožb, napadov in pritiskov na Varuha in RTV Slovenija. Kot Varuh bi dovolil veliko več svobode v kritiki – pritiskom gledalcev/poslušalcev pa ne bi kar podlegel – bi pa apeliral na novinarje in snovalce/ustvarjalce oddaj, naj upoštevajo, da v naši državi živijo in levičarji/liberalci in desničarji/konservativci. In za oboje mora biti v nacionalnem etru prostor, in tudi prostor za legitimno kritiko. Kot Varuh bi bil toleranten in dialoški do tistih kritik, ki bi bile po moji (postkonvencionalni) moralni presoji in čuječnosti upravičene. Avtoritativno – torej samostojno in neodvisno od katerihkoli prišepetovalcev – pa bi pristopil in nastopil do (kritikarskih) kritik, ki hočejo utišati drugače misleče. Imam se za moralno odgovornega človeka ‘s hrbtenico’ s čuječno samorefleksijo. Nisem ravno ubogljiv in poslušno vdan katerikoli politični opciji ali avtoriteti – in po tem celo slovim. Nobenih prijateljev nimam, katerim bi bil kaj dolžan – nikomur mi ni treba polagati računov. Srce imam na levi, pišem z desno, glavo imam pa na sredi. V svojem življenju sem se marsičemu odrekel, da lahko (kritično in ‘drugače’ ter avtonomno) razmišljam s svojo glavo. Ne pustim si prati možganov, in tak bi bil tudi kot Varuh … “

No, v to smer gre moja – verjetno neuspešna – kandidatura. Ampak, tudi glas vpijočega v puščavi se mora slišati.

Roman Vodeb

 • VERZIFIKATOR

  Ambrozij Momljan

  VEČERNI POST

  »Zvečer pojavil se bo gost,«
  resno je najavil mož,
  znani Ladičev Ambrož,
  »gost imel bo govor prost.«

  »Kaj bo takega povedal
  ta večerni razpravljalec?«
  vpraša se opazovalec,
  »Mar je vredno, da bi gledal?«

  Resne vabi le Ambrož,
  bržčas gost bo ta resnoben
  kot je Ladič sam tegoben,
  vedno brez nasmeška mož.

  Kar potem se je zgodilo,
  je bilo povsem drugačno,
  nič resnobno, dolgočasno,
  že na burko je mejilo.

  Gost večerni paradiral,
  ustil se kot zvezdoslovec,
  streljal kakor divji lovec,
  kot kak Lah se je zadiral.

  Prav zlovešče gost je sikal,
  in si gladko čelo brisal,
  svojo zgodbo je opisal,
  te besede v njej podtikal:

  »Je sramota, jaz to nisem,
  a za Laha me imajo,
  ko pa vendar me poznajo,
  da se Pieroraci pišem.

  Neki Turek me je zmerjal,
  rad da si ime spreminjam,
  zdaj odločno pripominjam,
  da pravico brž bom terjal.

  Vse nesramneže bom tožil,
  perje bo od njih letelo,
  vse po vrsti bo zadelo,
  ko bom sodno pravdo sprožil.«

  Vse bilo bi humoreska
  razvedrilnega programa,
  ko moža resnoba sama
  ne bila tako bi rezka.

  Vneto mu Ambrož je kimal,
  delal se na moč učen,
  preudaren, zaskrbljen,
  in zvedavo se zanimal.

  Ko njegov večerni gost
  dal si je čez mero duška,
  pokal besno kakor puška,
  glej, sledil je dolgi post.

  Tožba se slabo končala
  je za gosta večernjaka,
  saj bila je sodba taka,
  prav je drugi strani dala.

  Bi bilo pričakovati,
  da zvečer kot gost na klopi
  druga stran lahko nastopi,
  toda tega ni se bati.

  Naš Ambrož se ne spozabi,
  da besedo dal bi komu,
  ki nasproten je polomu,
  Ladič položaj zlorabi.

  Ga Ambrož pač ni povabil,
  ni prišel večerni gost,
  zopet je nastopil post,
  Ladič je na stvar pozabil.

  Pa ga oni je pobaral,
  ki dobil je pravdo sodno,
  ali ni mu nelagodno,
  ker ga je tako prevaral.

  Rekel mu nato je v lice
  Ladičev Ambrož resnobno,
  topoglavo in hudobno:
  »Varuh ene sem resnice.«

  V tem pa ga prešine misel,
  da njegov najljubši stric
  zagovarja več resnic,
  v hipu je v obraz ves kisel.

  Spomni se, da se je zmotil,
  ko naravnost je povedal,
  žal se tega ni zavedal,
  da sam sebe je zalotil.

  Se ima za svetovljana,
  modrega se Ladič dela,
  da je zgodba bedna cela,
  pa resnica zamolčana.

  • Nata

   + + + + + + + njegov najljubši stric , da zagovarja več resnic ??
   Konec je dober ……….resnica zamolčana !

 • FerdoPiš

  Torej, Vodeb, vi ne bi cenzurirali feministk in podobnih deviacij na javni rtv?

  • dob

   Cenzurirati ni dobro nikogar. Rešitev ni v cenzuriranju, tenmveč ravno narobe: treba jim je omogočiti, da se čimbolj izrazijo.
   Pri tem pa jim postavljati dobra vprašanja.

   Največja cenzura na RTV je ravno v tem, da mu takrat, ko intervjuvani zine neumnost, novinar, ki vodi oddajo in je očitno v možganih bolj počasne sorte (zaradi samocenzure) ne postavi pravih vprašanj. Pogosto kar odneha tedaj, ko šele postane zanimivo!
   Ko bi moral napasti idiota zaradi neumnosti, ki jo je izrekel, odneha. Pa naj pojasni, idiot, kaj natančno je mislil z neumnim pojasnilom!
   Tako pa mu neumnost preprosto (od)pusti in vsa stvar tako obvisi v zraku! Neumnost je zmagala, javnost je izgubila.

   Bom navedel primer.
   Novinarka ima v gostih sodnike. Vpraša jih, kako lahko odločijo, da je treba zaradi dolga 120 evrov zarubiti celotno hišo.
   Ja, pravi sodnik, ampak dotični se je leta in leta izogibal plačilu!
   Konec.

   Sporočilo gledalcem je torej, da če se bodo izogibali poplačilu 120 evrov dolga, bodo ob hišo! Novinarka na to sploh ni reagirala. Lahko bi rekla denimo, oprostite, kaj niste mogli odmontirati enega okna, ali dveh, ali pa potrgati parketa v vrednosti 120 evrov, plus stroški trganja, in potem to prodati? Če se je izogibal plačilu, predvidevam, da je hišo izpraznil in je bila prazna, sicer bi odnesli omaro.
   Pa kaj niste mogli denimo odkriti dela strehe, izpuliti treh špirovcev in to prodati, luknjo pa začasno zadelati s polivinilom? Saj je menda kritina vredna več kot dolg! Ker če ni, mi prosim zrihtajte ene 100 m2 korcev za 120 evrov, ker bi jih rabila za svojo streho.

   Toda ne, ostalo je pri tem, ima sodnik prav, ker je prodal celo hišo.
   Poduk državljanom pa je, ne se zajebavat z nami, ker vas zjebemo na en dva tri, potem bomo pa RTV izkoristili, da narodu opišemo svojo plat, in sicer tako, da je ne opišemo. Vi pa nam ne morete postaviti vprašanj, ki jih nočemo na oddaji. Novinarja bomo izbrali tako, da ne bo postavljal dvoma na naše odločitve (sodišče je samostojno in sodišča je treba spoštovati), temveč jih bo samo objavil, pokimal z glavo in pri tem bo ostalo. Zato pa imamo RTV, kaj ne?!

   Moj Bog pravi takole: Lahko vam odgovorim na vsako vaše vprašanje, toda vi mi pravih vprašanj ne postavite, iz česar lahko sklepam, da vas odgovori ne zanimajo. To pomeni, da vam je dobro tako, kot je.

   Se radi kaznujete ali kaj?!

   • Nata

    + + + + + + toooooooooo, postavljati dobra vprašanja !!

   • pokvarjeniSvet

    Res je javno pred vsemi gledalci in javnostjo je treba postavit čimbolj specifična in natančna vprašanje ki zahteva natančne logične, pedantne, sofistificirane, nerelativne, nedvoumne, odgovore v smislu da se vse natančno obrazloži od vzroka do morebitnih in dejanskih posledic.

    • dob

     Zadnjič so imeli nekakšno razpravo parlamentarne komisije o problemu izkoriščanja najetih delavcev iz tujine.

     Popolnoma so zgrešili smer!
     Nato se je pojavil en bosanc in jim v desetih minutah iz prve roke podal poročilo o tem, kje so vsi bistveni problemi. Niti enkrat se mu jezik ni zataknil, govoril je jasno, razumljivo, brez dlake na jeziku in z zavedanjem da:
     – prvič, da ima na komisiji opraviti z ljudmi, ki nimajo pojma o tem, kako stvari na gradbišču v resnici potekajo,
     – in drugič, kako je, ko si sam udeležen pri tem in moraš preživeti.

     Poleg tega je govoril v čisti slovenščini, kar je zame znak, da ni sem prišel samo za pol leta in da so mu pomembni problemi, s katerimi se srečujemo.

     Naši novinarji in politiki, ne glede na to, da Pahor z viklami za gnoj čisti hlev, nimajo dopsti pojma o resničnem življenju. Pahorju ni treba živeti od čiščenja hlevov in od tega, koliko stelje bo posul živalim. Njegovo čiščenje je samo poza.
     Naj zgleda, kot da politiki razumejo težave navadnega človeka. Pa recimo, da prašič pred zakolom tudi razume težave, ki zadevajo mesarje.

     Povedal je tudi tele stavke: Da ne boste mislili, da gre za delanje krivice samo tujim delavcem! Takšne krivice, ti delodajalci delajo vsem, že ves čas. Nam delavcem iz nekdanjih republik bivše države, Slovencem, komurkoli, ki je z njimi v takem prisilnem delovnem položaju in mora sprejeti prav vse, kar se delodajalec zmisli in jim v obliki paprija pomoli pod nos v podpis. S tem jih drži v šahu. Neplačane nadure, neplačane nedelje, ogromne kazni za neubogljivost na gradbišču… Vse to drži delodajalcu odprta vrata za mučenje teh ljudi.

     Naši novinarji in parlamentarci so večinoma odtujeni od realnosti in ne glede na to, da naš precednik države kida gnoj v štali, bolj malo vsi skupaj vedo o tem, kar odločajo.
     Predsednik države ni plačan od tega, koliko gnoja skida in koliko stelje nastelje živalim.

     Tudi zdaj, ko so stavkali zdravniki in ko so drugi slišali za plačane nadure, pa za dopuste.. so se šele začeli spraševati, koliko so sami vredni! Saj sami nimajo ne dopustov, ne 8 urnega delavnika, dopusta in regresa pa niso videli že sto let – če niso v javnih službah, seveda!

     Ko je možakar končal in so ostali povzeli svojo debato, je bilo jasno videti DA GA NISO EN KURC NIČ RAZUMELI!!!!

     Namesto, da bi se priklonili besedam človeka, ki jim je dal jasno sliko o temi, o kateri bodo odločali, o tem kaj se dogaja in kaj so bistvene težave pri reševanju problematike, so oni preprosto podaljšali svojo prejšnjo popolnoma brezplodno in brezupno debato na to temo.

     Tako so samo nadaljevali namakanje gledalstva oz, javnosti v neko zanje najbolj verjetno zgodbico, kaj da je s tem narobe. Rabimo še več zakonov, pa podobno sranje, za katerim se po navadi skrijejo. Pa še: veste, nimamo ustreznih zakonov, bo treba zamenjati zakonodajo, moramo sklicati vse deležnike (na č in na l), dati predlog v razpravo…

     Še dobro da ne kurijo ljudi na gradbišču, ker bi ti dolgo čakali na to, da jih bo kdo rešil. Tako jih pa samo naredijo reveže, zato se jim ne mudi.

     • pokvarjeniSvet

      Samo za to rabiš neodvisne medije, ker pod temi lastniki čaka novinarja najmanj izguba službe ali pa še kaj hujšega.

     • ney

      Tole si pa enkratno opisal :) +++++++++++++
      Sodobno suženjstvo-to naših parlamentarcev sploh ne zanima, ker so v parlamentu ljudje, ki najbrž v življenju še cegla niso dvignili…
      Delodajalci niso vsi enaki ampak jih pa je večina, ki zares izkoriščajo delavce…Kot da delavec ni človek in nima pravic…takim delodajalcem bi bilo treba pošteno stopiti na prste!
      Skratka, Slovenija kot pravna država je, fuč.

     • dob

      Veliko delodajalcev je ravno država spravila na rob preživetja. Tako da preživijo samo zvitejši, tisti, ki izsiljujejo, varajo, prikrivajo način poslovanja in mutijo na vse strani tako da varajo, izsiljujejo, obidejo zakone in pravila, recimo da ne plačujejo delavcev ali pa jih slabo plačujejo. Brez prispevkov in to.
      Ker drugače ne morejo! Parlamentarci po navadi obtožijo “grde” delodajalce, ki bogatijo na račun revežev… ne vidijo pa, da je država sama NAJVEČJI goljuf, rabelj in tat najhujše vrste! To pa zato, ker ima Zakon za sabo, ki jo podpira v tem.

      Imamo stranko, ki je vedno na oblasti, pa ni odgovorna niti za eno samo ustvarjeno delovno mesto. Razen če štejemo zraven še en kup delovnih mest v državni službi, ki so porabniki, ker samo žrejo denar iz državne malhe, vanjo pa nič ne prispevajo. Hvala lepa za takšna delovna mesta!

      Država podjetja spravi na noge s tem, da jim nabiva davke in jih drugače izsiljuje s kaznimi. To je vodstva izučilo, da se na visoki ravni lahko pogovarjaš z državo le z izsiljevanjem. Dogovarjaš se pa lahko samo tako, da si v položaju, s katerega lahko izsiljuješ, ker če nisi, si toliko kot mrtev in delaš samomor s tem, ko se upiraš.

      Slovenija je polna lažnivcev, prevarantov, oportunistov, tatov… to pa zato, ker samo oni lahko preživijo v danih razmerah, ki jih ustvari država. In zdaj so se razmnožili in vsi izsiljujejo.

     • traktor

      Naša država je slabša od vsake najslabše kurbe. Vnaprej nas oguli, potem pa, za razliko od kurbe ne da nič.

     • dob

      Naša država je navadna kurba s kolodvora, ki ga niti pofafat ne zna.
      Se pravi, da še med kurbami ne šteje nič.
      Obnaša se pa kot da je princeza!

      Ko jo miličnik ustavi in vpraša po osebni izkaznici, se izgovori, da jo je “slučajn puzabla duma na klavirju, pod sliko od Van Gogha na steni očetovega kabineta, on je pa zelo pomemben člouk, veste…”

      Skratka. Ta država je kurba, ki ne zna fukat. Sama si sproti zmišljuje pravila, po katerih jo moramo plačevati.

     • traktor

      Ker nas je država spravila na rob in, ker si pizde birokratske, vedno znova izmišljujejo neka nova pravila in neke nove predpise in neke nove davke, kazni za kršenje teh bedarij,pa so btw astronomske, smo vsak dan in to res vsak dan, prisiljeni hoditi po noževi konici, če hočemo preživeti in vsaj kolikor toliko normalno poplačati svoje zaposlene. Lahko si samo zamisliš v kakšnem nenehnem stresu se nahajamo, vsak dan posebej. Predpisov je toliko, da nikoli, ampak res nikoli, ne moreš imeti vse pošlihtano, pravi čas. In, če te, samo enkrat ,muški ogrnejo, tako po zakonu, če je kdo od inšpektorjev, slučajno vstal na eno nogo, si takoj v kurcu. Zraven pa še zaposleni in njihove družine.

     • dob

      Imajo zaposlene cele teame ljudi, ki samo to študirajo, kje bi nas še obrali. Za to so dobro plačani. Za odiranje ljudi so mastno plačani!

     • traktor

      Enkrat se bo že našel en pravi. Potem bo tudi za vse nas posijalo sonce. Za vsako rit se naposled najde palica.

 • indijanka

  Pila sem kavo, pa se mi je zaletelo, ko sem prišla do ideje o kandidaturi. Držim pesti, da bi uspelo! Nacionalko je treba prevetriti. Pa še meni bi se razjasnilo, ali je Vodeb vihar ali piš.

  • fmg9

   A vidve s Pio pa ne bi šle preverit ali je Vodeb vihar ali piš?
   Imam nekaj kart za Grosuplje. Zadeva je praktično razprodana. Vama uredim dve karti (so sicer 40% dražje (črni trg ;)).

 • Nata

  Jej……….gospod Vodeb ! Vso srečo pri kandidaturi za varuha , no !
  Pa upam , da boste res kandidat ! In nato še kaj dobrega napisali .
  Današnja kolumna je dobra !

  • Tanja Bor

   Podpiram.

  • avtohtoni neandartalec

   Gospodu Vodebu prerokujem izjemen uspeh, z razočarano gospodinjo ne more zgrešiti, to je vendar stanje duha, ki je oblikovalo prelom tisočletja, trend niti po 20 letih še ne upada.
   Poglejmo si samo moderno pop kulturo, za primer lahko vzamemo kateri koli žanr, še vsak spektakel, dramo, komedijo in tragedijo so zajebale razočarane ženske, dojemanje sveta na tako plehek in površen način ni slučajno, to je produkt globalne humanistike, za katero se skrivajo zelo mračne in mistične agende. Jaz povsod vidim razočarane gospodinje, tista prava senzualnost in ljubkost je s punkom popolnoma izginila, ženske niso več pravljična in romantična bitja ampak zrele in prizemljene, razvite osebe, ki nas silijo zavzeti intelektualno racionalni odnos do vsega s čimer se ukvarjajo in razmišljajo. Ne vem, mene to mori in utruja, po svoje se mi je zdelo bolje, ko je bil ženski spol izključen iz glavnih tokov dogajanja, smo se imeli vsaj za kaj boriti in verjeti, lahko smo upali, danes me je pri vsaki punci strah, da se bo spremenila v stereotip ali kako naj povem, pogrešam tista prikupno zmedena in neskončno vdana bitja, ki bi šla za svojim fantom tudi skozi Pekel in nazaj, ne da bi se enkrat samkrat vprašala kaj pametnega in dolgoročno koristnega. Tiste začarane princeske in hipike niso bile nikoli razočarane, sploh niso vedele, da so lahko in tudi to obstaja. Takrat je bilo tudi manj debelih riti in več tiste seksi anemičnosti.

   • Nata

    Joj, sedaj pa vem , zakaj me imaš za razočarano gospodinjo ! Sem bolj razočarana državljanka, veš. Jezna. Ne na svojo polovico, ampak na One , ki nam vladajo.
    Morda ste pa moški preveč anemicni ? Če naj bi bila ženska prikupno zmedena, naj bo vsaj moški tisti in tak, da bo šla z njim tudi skozi Pekel. Veš, me pa spominjaš na izjavo nekega znanstvenika. Imel je tako ljubko, mlado stvarco za ženo. Ni se odlikovala po pameti , ampak po drugih atributih. . . te ( je izjavil) on potrebuje od svoje žene. Pametnih ima dovolj v svojem službenem okolju.
    Eh, nikoli ni prav.
    Pa si ti tak moški, da je lahko ženska ob tebi romantična in pravljična ? Saj ženske so rade take
    Ampak potem vam zopet ni prav . Naj nadaljujem ??

    • fmg9

     Nata:
     “Morda ste pa moški preveč anemicni ?”

     Neandertalec ni moški. (Hormonske motnje, iskanje spolne identitete, kronične manično-depresivne epizode na forumu…)

     • Nata

      Morda ? Meni se bolj dozdeva, da se kar naprej norčuje . . . verjetno se res ” išče ” .

     • avtohtoni neandartalec

      Si predstavljaš, da bi si moral obriti hrbet?

    • avtohtoni neandartalec

     Po moje, si razočarana komentatorka.

     • Nata

      državljanka ………saj sem napisla !

 • Lovro

  Govori se, da bo varuh postal Domen Savić. Ima vse, kar na RTV-ju varuh potrebuje
  :-))

  • avtohtoni neandartalec

   Za gospoda Vodeba, absolutno, enostavno nista v isti klasi, Roman je super težka, Domen je pa tam nek amaterski razred, ki lahko cenzurira edino vaško glasilo.

 • avtohtoni neandartalec

  Mene pa zanima, če bi se dalo feministkam nekako pomagati.
  Mogoče pa bi jim lahko s kritičnim prepričevanjem vcepili odpor, torej gnus do penisa, kot recimo čutimo pravi moški, kadar gre za tuje penise.
  Penis je fuj, jim je treba neprestano sublimirano ponavljati, dokler jih ne bo minila želja, da bi jim opletal med nogami. Pri tem je treba paziti, da ne razvijejo odklonilen odnos do tujih penisov in jih spodbujati v sreči, da nimajo svojega. Vesela sem, da nimam svojega penisa, naj postane mantra feministk, vesela sem, da imajo samo moški penise, bodo mantrale pa v nadaljevanjem tečaju.

  To se samo hecam, da bi izpostavil v kakšni zadregi se lahko znajdejo zmedene punce, nam se zdi normalno, da se ne odzivamo na spolno iztrebljevalne organe istega spola in čutimo neko navdušenje nad nasprotnim, težje je pojasniti zakaj stvari niso preprosto dobre ali slabe. Recimo, vsi penisi so dobri in vse vagine slabe, potem bi poznali vsaj neko univerzalno etiko in se ne bi več kregali.
  Zakaj bi naši telesni organi sploh igrali kakšno vlogo, lezbijka lahko mirno boža smrdljivega psa, medtem ko se moškega niti ne dotakne, kot bi pri sebi skrival neko nevarno skrivnost. Vendar so ženske homoseksualke manj šovinistične od pedrov, ki moške ločijo na poženščene in brutalne, samo določeni penisi jih zanimajo, medtem ko lezbijke iščejo predvsem sorodno dušo. Iz tega sklepam, da bi se feministkam še dalo pomagati, nad pedri je še vsak psihoanalitik obupal.
  Gre za univerzalni pojav riti, ki pri moških hokoseksualcih nadomešča vagino in toplo žensko roko, včasih tudi druge telesne predele, medtem ko ta organ lezbijk ne vzburja posebej. Lepa ritka je danes privilegij, ženske so prepojene s koruznim škrobom, zaradi katerega se redijo predvsem od pasu navzdol, to so tisti lepi in suhi obrazčki, z ogromno zadnjico in debelimi bedrami, ki moškemu ljubimcu zelo otežujejo penetracijo. Se pa s čokolado in sladoledom potešijo, če jih partner ne more. Lezbijke imajo povsem drugačen pristop, debela rit ni ovira, enako kot ne sme biti menstruacija, ker poznajo prijateljico v dušo in jo razumejo. Tudi moški sočustvujemo z žensko med menstruacijo, nataknemo si kondom in poenostavimo, ampak nekako taka empatija ni isto. Samo ženske krvavijo, kri nagonsko povezujemo z rano in bolečino, moški težko razumemo, da so ženske pol življenja obsojene na kronične menstrualne krče in težave pri uriniranju.
  Vse te kombinacije oblikujejo nagone in nezavedne reakcije posameznika, sploh v sintetičnem svetu, ki zavira spolno slo in skuša biološke procese dojemati bolj estetsko, kaj je seks drugega kot stiskanje dveh golih teles, če ignoriramo vse duševne senzacije in miselne procese. Težko je razložiti nekaj tako osebnega in intimnega, zakaj je to sploh pomembno, če pa,lahko celo življenje preživimo oblečeni in na varni razdalji do drugih ljudi. A ni že samo vprašanje zakaj je seks pomemben čudno?

  • indijanka

   Hmm…močno iz vaje deluješ po zapisu. Zbolel boš :).

   • tarantela

    10+!

 • soc

  Varuh pravic poslušalcev, gledalcev – in udeležencev hanzijevega foruma!

  V Venezueli je država zaplenila trgovcem nekaj milijonov igrač in jih bo zdaj sama prodala (!) potrebnim staršem.

  http://www.rtvslo.si/svet/bozic-po-venezuelsko-drzava-zasegla-milijone-igrac-ki-bodo-sle-revnim/409760

  Na to temo se je takoj oglasila cela sršenja eskadrilja norih ultrardečih jurišnikov Kordiša in Tomićke z neverjetno debilnimi komentarji iz časov maršala, kaj maršala, Rose Luxembourg in Karla Liebknechta. Sam sem napisal dva posta v obratni smeri, noč sta še preživela, danes zjutraj je eden njiju pod budnim očesom nove cenzorske izmene izginil. Hecno. Napisal sem komentar na ta poseg v moje pravice izražanja lastnega mnenja, ki je daleč od tega, da bi bilo le moje. Komentar v dveh odstavkih sledi tule, izginil je po uri, dveh. Zanalašč sem jim ga ponovil, tokrat je izginil v deseti minutah.

  Kot normalni potomec Avstroogrske z vsemi njenimi implikacijami sem precej zgrožen nad tole telovadnico slovenske Antife in balkanskih jugonostalgikov. In nad tem, da se prikaže v nedeljo zjutraj v funkciji cenzorja eden njihovih številnih pajdašev na RTV ter hitro odstrani njemu nevšečne poste. Antifinih in jugoslovenarskih bebavosti se seveda ne dotakne. Naši…

  In za javno hišo, pardon, inštitucijo, mi v skladu z vsiljenim zakonom kradejo tovrstni aktivisti vsak mesec iz žepa proti moji volji. Fantje, upam, da se vam kmalu zgodi Trump, bo veliko heca.

  Gospod Vodeb, boste vi problematizirali počejte ultralevakov Združene levice na vseh ravneh in položajih po RTV-ju?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!