Od halje do burke

Zlata Krašovec (Foto: Demokracija)

“Če bo volja, bo predsednik DZ izvoljen na prvi seji, sicer pa ne,” je prejšnji teden Marjan Šarec v Cimerotićevem slogu malce narodno napovedal morebitni izkupiček prve seje novoizvoljenega državnega zbora. Svečenica Pitija bi to gotovo napovedala mnogo manj lesarsko. Recimo: “Zbral premalo glasov ne bo izvoljen.”

Kje v prerokbi mora stati vejica, je zdaj že jasno. A v dolgo vroče poletje, če seveda ne bo – prosto po genialnem napovedovalcu prihodnjih dogodkov Marjanu Šarcu – deževno in nestanovitno, bo očitno popestreno s sestavljanjem koalicije, ki poteka po principu igrice tri v vrsto, le da bo tokrat treba v vrsto zložiti vsaj štiri, če ne pet ali celo šest koalicijskih partnerjev.

Brez strahu. Niti poizkušala ne bom odgovoriti na vprašanje, kako naj bi bila po moje sestavljena koalicija, ki nas bo doletela sredi poletja ali vsaj jeseni, če po naključju ne bomo pred tem še enkrat odšli na volišča. Tolaži me, da še ene prognoze verjetno sploh ne pogrešate, saj so vam politični analitiki in novinarski eksperti, kolegi v službi in branjevke na trgu pa frizerke, fizioterapevti, poštarji, znanci v bifeju in celo naključni mimoidoči doslej že nič kolikokrat razložili svoj načrt rešitve omenjenega vprašanja. Zna biti, da ste že do vrh glave siti tovrstnih ugibanj. V tem primeru vam priporočam, da se zatečete v čakalnico urgentne zobozdravstvene ambulante. Zob, ki boli, je le zob, ki boli, zato so čakajoči malo manj zavzeti za koalicijsko kombinatoriko.

Pranje možganov v mlajših letih
Preskočimo torej fazo ugibanja in si zamislimo trenutek, ko bo taka ali drugačna koalicija potrjena. Če jo bo sestavil zmagovalec volitev Janez Janša, kot to narekuje tisto malo zdrave pameti, ki je še premoremo, mu tega ne gre zavidati. Z zategnjeno zavoro bo težko voziti navkreber, med koalicijskimi partnerji pa bo kar nekaj vrhunskih mojstrov za zaviranje. A Janša je na srečo vsega vajen, zato vsaj vzvratno ne bomo zdrveli. Kljub temu pa bo marsikaj od programa Zate (in zame) ostalo neuresničeno. Če pa bomo po želji skupine levih intelektualcev in njihovih somišljenikov dobili koalicijo, sestavljeno iz samih levih strank, ki svoje sodelovanje na videz utemeljujejo zgolj in samo na trdnem sklepu “preprečiti, da bi vladal Janša”, bomo hitro spoznali, da imajo še drugo, tiho poslanstvo – to je vrnitev Slovenije v zlate čase socializma, ko je bilo menda vse boljše, kot je zdaj. Ko je bil cenjen človek, ne pa kapital. Slednjega si je neuvrščena SFRJ tako ali tako do nelikvidnosti sposojala od vzhodnega, še raje pa od zahodnega bloka. Ko smo bili vsi svobodni. Še posebej tisti, ki so bili že mrtvi in niso več gledali naših divnih planin. Za druge je bilo vseeno priporočljivo držati jezik za zobmi. Ko smo bili vsi enaki. Še posebej pri delitvi dobrin, ki se jih v trgovinah ni dobilo niti na karte. In ne nazadnje, ko smo bili vsi tovariši (in kajpak tudi tovarišice), čeprav so bili nekateri poleg tega tudi avantgarda in so zato že takrat imeli dostop do magazinov, kjer so se prej omenjene dobrine vendarle dobile. Za navadne tovariše naj bi bili magazini dostopni šele v komunizmu. Ki pa ga, Bogu bodi hvala, nismo dočakali.

Starejši, ki imajo lastno izkušnjo teh “čudovitih” časov, se pri zdravi pameti ne morejo veseliti njihove vrnitve. Tisti, ki si je vendarle želijo, so si sami krivi. Mlajši, se pravi tisti, ki jim je v času osamosvojitve do polnoletnosti manjkalo nekaj let ali pa so se rodili kasneje, so v šolah in medijih pa tudi doma pogosto deležni pranja možganov, zaradi katerega morda res verjamejo, kako dobro, lepo, predvsem pa svobodno je bilo življenje takrat. Z njimi želim deliti lastno izkušnjo enakosti in svobode:

Se bodo črne halje vrnile kot burke?
V gimnazijskih letih je dekletom enakost zagotavljal predpis o obveznem nošenju šolskih halj. Ne, to niso bile kakšne “fensi uniforme”, s kakršnimi so se že od nekdaj postavljali dijaki elitnih šol v razvitem svetu. Bile so slabo krojene, iz črnega klota sešite halje, katerih edini namen – če ne štejemo našega nesrečnega počutja – je bil prikriti oblačila, ki smo jih nosile pod njimi in so se vendarle malce razlikovala po prikupnosti in kvaliteti. Ob koncu tedna je bilo treba te črne cote oprati, zato smo jih odnašale domov. In ob ponedeljkih nas ni bilo malo, ki smo izražale državljansko nepokorščino z izgovorom, da se še niso posušile. Ne spomnim se, da bi kaj podobnega morali nositi sošolci, čeprav je bil socializem menda zgled enakopravnosti spolov. So pa fante trenirali v duhu pokorščine s strogo prepovedjo, da bi imeli malo daljše lase. Če je bil kdo videti kot član skupine The Beatles, je to zadoščalo za izrek ukora pred izključitvijo. Fino, a ne?

Foto: iStock

Pravijo, da morajo tisti, ki se iz nje nič ne naučijo, zgodovino ponavljati kot farso. In zna se zgoditi, da se bodo črne halje vrnile krojene kot burke. A to ne bo farsa, temveč katastrofa.

Zlata Krašovec

 • Franjo Trojner

  Kikirikajo, šopirijo se voditelji micenih levih strančic vsak na svojem kupu gnoja in nas volilce, državljanke in državljane prepričujejo, da so oni, če zmečejo vsak svoj kup gnoja na skupen kup zmagovalci volitev.
  Bebci niso razumeli sporočila volilcev na parlamentarnih volitvah, ki so jim namenili mizerno podporo, kar pomeni, da si njihove vladavine ne želijo, da imajo pun kufer njihove globoke, nepravne države in praznih obljub o boljšem živlenju.
  Ta Šarčeva/BUTALE LEVA KOALICIJA nima prihodnosti in Slovenija z njo tudi NE!
  Jasno je, da so predčasne volitve že jeseni REALNOST!

  • Friderik Peršič

   Ja , niso razumeli sporočila peščice belčkov , ki mislijo da lahko uzurpirajo državo …

   • Franjo Trojner

    Belčkov? Uzorpirajo državo? Če misliš barvo kože, takšni smo pač od nekdaj tu doma, kar nam daje pravico, da postavimo svojo nedvomno krščansko kulturo, tradicijo, navade, svoj rod na prvo mesto. Kaj ti zdaj ni jasno?

    • Friderik Peršič

     V mislih sem imel potomce kolaborantov , če me nisi razumel …

     • Franjo Trojner

      Smela izjava glede na poznano dejstvo, da so komunisti paktirali z Stalinom in bili sami kolaboranti! Še posebej smela, če pogledava zapuščino rodečih partijskih kolaborantov, ki se vidi v do sedaj odkritih več, kot 600 množičnimi morišči.
      Čuj spoštovanje človekovih pravic in svoboščin vam na levici dela od evih preglavice in kot vse kaže osnove demokracije in zdravega razuma, dialoga tudi. Z oliko je pa veš tako, da jo vsrkaš vase do 4. leta starosti, kar pomeni, da bo tebi žal umanjkala za vedno, kar pa je itak vsem vam levičarjem lastno.

     • Jovo Jamnica

      Komunisti so bili pred 6.aprilom 1941 v ilegali. Bila jih je peščica. Dravsko banovino pa si je v tistem času razdelilo več okupatorov, ki so predstavlali nasilno prevzeto oblast. Kdor od, v tistem času politično uglednih Slovenk in Slovencev je takrat to oblast sprejel kot legalno in legitimno, je spadal med kolaborante. Svojevrstni protest s samomorom, je proti novi italijanski oblasti, takrat storil spoštovani in večkratni župan Lublane, Ivan Hribar. V takratnem Marburg an der Drau pa je vodil diverzantsko akcijo proti nacistični oblasti, bojda celo član SKOJ, Bojan ILICH. Takratni komunisti seveda niso kolaborilali s Stalinom ali Hitlerom, temveč so se vzdržali neorganiziranih akcij proti okupatoru zaradi paktiranja Stalina s Hitlerom. Stalin pa je bil takrat preko kominterne, glavni komunist v vseh takratnih komunističnih partijah.

    • Steiermark

     ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • janko

   Mislim, da vse razumejo in vedo, samo požvižgajo se na rajo! Vsemogočna Udba jih rabi za svoje nadaljnje bogatenje in nedotakljivost! In zato si predrznejo prav vse.

 • Srce

  Vse rdečkarje opozarjam, naj pazijo, kaj si želijo, ker se lahko želja tudi uresniči. Rdeči petelin bo hitro izoliran, nikoli več se ne bo širil kot požar.

  • Friderik Peršič

   Misliš kot Požar …?

   • SIMON ROZIC

    Lapsus v imenu? Ti si Fricelj Prašič!

    • Friderik Peršič

     Nisi ravno originalen , daj potrudi se malo bolj , no …

   • Soave

    Ne. . . . pisala je o komunjarah. Kaj pa duhovičiš ?

 • mona lisa

  Šarca in ostale levake je treba poklicat na odgovornost in kaznovat zaradi nespoštovanja volilcev in ker namerno škodijo državi ko zavlačujejo pri sestavljanju vlade in mečejo Janšeju polena pod noge, država pa tone in migranti veselo korakajo v to našo skorumpirano državo.

  • Srce

   Ne Šarca, škodljivec je tudi tokrat Pahor, ta zahrbtna potuhnjena primitivna egoistična samovšečna narcisna Barbika brez jajc in s prazno podstreho.

  • Tone

   Ali Šarec morda krši kake zakone?

   • Soave

    Zakonov sploh omenila ni !!Pisala je o nespoštovanju in škodi.

    • Tone

     No, potem pa je vse v redu, če gre samo za osebno mnenje.

     • Soave

      Drži ! Mona lisa tule lahko izraža svoje osebno mnenje. Če se vi ne strinjate, pa napišite.

     • Tone

      Saj sem napisal, da je vse v redu. Jaz drugačna mnenja spoštujem. Opozorim le na zmote, laži, napačne podatke, nestrpnost.

      Ali Šarec krši kak zakon, sem vprašal zato, ker je sicer z njegovim početjem vse v najboljšem redu. Ničesar ne počne, česar ne bi smel, ali kar ni v navadi.

   • WISKY 1000

    Pojdi si po napotnico

 • Amerikanc

  Če ne bo izvoljen na prvi seji, bo potrebnih še nekaj dodatnih ministrstev, da bojo vsi bivši in bivša predsednica prišli do ministrstev. Kaj pa nas košta, saj delavci delajo za bagatelo, gospodarska rast je v vzponu,…

  • david23

   Ja, mene tudi zanima, zakaj ni mogoče zafiksirati števila ministrstev enkrat za vselej in je vedno možno njihovo število prilagajti potrebam, da se vzpostavi koalicija in je zadoščeno apetitom posameznikov/-ic po funkcijah?

 • Bandit123

  Zlata, zakaj nisi šla nekam kidat gnoj, pa ti ubožici ne bi bilo treba nositi halje. Da zaščitiš svoje oblačilo nosiš haljo in primerjava z burko je skrajno bedasta.

  • centurion

   Kot je bedasto primerjati tebe in kup dreka.
   Ni razlike.

   • Bandit123

    Točno tako, imaš prav.

  • Soave

   Tvoj komentar pa tudi !!

 • Đuro Tigaguro

  Ali muslimanke kaj fukajo?

  • Tone

   Sploh ne. Otroke kradejo po Evropi, zato jih je pri nas vedno manj, pri njih pa vedno več.

 • althar

  Zdaj pri nas res ne smemo prepovedati burk. Kako pa bi Šarec lahko govoril tole leto, ko bo precednik, če bi bile burke prepovedane?

 • von Rhein

  Kakorkoli že,pod to svileno ruto se skriva nekaj zelo lepega.

  • SIMON ROZIC

   Ne vedno, včasih je tudi “kakšen” iz LGBT-ja ali pa
   doma ostarelih (Trnovo), pa stari pedofili iz ZZZB,
   pa skriti talenti naše vlade…..

   • von Rhein

    Trnovo odpade,pedofili iz zb odpadejo.Vsekakr bi bil pred uporabo opravljen test in temeljit pregled glede na pričakovanje.

 • Friderik Peršič

  Baba zmešana piše komentarje na Nori tv …

  • sumljivislon

   baba je žaba – iz kamnika

  • Franjo Trojner

   Čuj te ti tudi nisi ravno cvet modrosti, da njen članek bereš in na tem portalu gostuješ!
   To, da ti primankuje osnovnih manir je iz tvojega zapisa več, kot jasno, da prebranega nisi dojel tudi, od tod tvoj bebav, žaljiv odziv. Sicer pa je tvoja omejenost in nevzgojenost v prvi vrsti tvoj problem in nato problem še tvojih bližnjih. Kar pomeni, da ti nas nič krivih na tem portalu s svojimi problemi, frustracijami ni potrebno obremenjevati, nenazadnje po večini nismo niti uspusobljeni, da bi ti nudili očitno potrebno pomoč.

   • Friderik Peršič

    Da ne pišem še enkrat , poglej komentar malo višje …

    • Franjo Trojner

     Ja res si se izkazal, kar me samo utrjuje v misli, da se o tebi nisem motil. Škoda zate in tvoje bližnje, mi na tem portalu pa smo vaše vsiljive, agresivne in vedmo žaljive neargumentirane razprave že vajeni in nas z ničemer ne moreš, zmorete več presenetiti.
     Zdaj lahko sam vidiš, da ste levičarji ubili zdrav dialog v naši družbi, kar v prihodnje ne more prinesti nič dobrega, mar ne?

  • Roman

   Žališ tudi svojo ženo če jo imaš!

   • Soave

    Ko bi takole le imel. . . . . . .?? Pa ja de !

  • Soave

   Ti pa te komentarje – članke, bereš in celo komentiraš ?Kdo je potem zmešan?

   • Friderik Peršič

    Zanima me do kje lahko napreduje šizofrenija pri določenih osebkih in Nora tv je odličen teren za opazovanje …

    • WISKY 1000

     Nori peršič,grem na fb,da vidim kaj si zaeno teslo

    • Soave

     Dober izgovor. Hromi zdravega nosi.

 • karpelec

  Sedaj se gradi nova Šarčeva oblika vladanja z novimi obrazi starih generacij, da bo nastalo staro s….e v novem modernem pakiranju.

  • SIMON ROZIC

   Šarec misli, da smo že pozabili na mojstre laži in kraje
   Golobiča, pa Kresalke, pa Kopača, pa Viranta, pa debila
   Školjča, pa Lukšiča in Pikeca in še druge Zaresove in LSD-ove
   zmazke ? Ne, nismo!

 • Franc Šink

  Zakaj ne bi res izbrali Šarca Vsem v opomin.

  • karpelec

   Ja, da bomo še 4 leta v mrtvem teku. To bi si eni zaslužili, ostali bi pa trpeli. Lahko nam privoščiš malo lepšo bodočnost.

   • Franc Šink

    V dveh mesecih bi imeli nove volitve.

  • SIMON ROZIC

   Predrag opomin!!!! Premisli še enkrat!

  • MižekFiga

   Šarac je Kučanov srboljub.

 • Štalmajster

  Ah teta Zlata. Bi pa šla za nuno da bi nosila “fensi uniforme” ali pa za farja da bi nosila bitles frizuro. ;-)))
  Starši, ki so bili vsako nedeljo pri maši, pa so me doma takoj, ko sem imel malenkost predolge lase zmerjali, da tak “bitles” ne morem hoditi naokoli ….. pa me je že mati ostrigla z ročno mašino “za ofce” oz kasneje nagnala k frizerju. ;-)))) Res …. “trdi komunistični” prijem ….. mojih staršev. ;-))))
  Teta Zlata pa še malo “fensi” mode zate in za prihodnost: https://www.youtube.com/results?search_query=burka+fashion+show

  • janko

   Fake štalmajster! Spremeni nick!

  • Soave

   Kaj pa flancaš ? Tale moda je bolj za gospice tvoje sorte.

   • Štalmajster

    Kaj mi hočeš povedat ? Da raje pogledam za lepo nuno, kot pa za babo z raztrganimi kavbojkami na pol riti in dekoltejem do bermudskega trikotnika,…… ? ;-)))))
    Ene stvari so si sila podobne, pa jih eni nočete ali pa ne morete tega sprevideti.
    Ko sem bil še mlad pa neumen….. sem šel v Vati Kan. Pa so pred baziliko svetog Pere pustili čakati eno sopotnico z avtobusa, ker je imela krilo malenkost !!! nad koleni. Ona se je tam skoraj zjokala, jaz sem se ..celo.. zavzel za njo….. pa ni nič pomagalo ! Ostala je pred vrati ! (v Grčiji so npr imeli krila na gumico na voljo)
    Kaj se mene tiče lahko hodijo naokoli ko …… svete Marije…..faco odkrito in dokumente zraven !!!!
    V javnih ustanovah pa kot v stari jugi………. doma se lahko mečeš po tepihu, obračaš rožnkranc 5 x na dan, si poješ “hare krišna”, prebiraš “stražni stolp” ali “Toro in pančo” -risanko,……
    Zato pa v šole …. uniforme … in konec verske in ostale afnarije !

    • Soave

     Ja, no, nič posebnega. Kriv si pa ti za moj čivk. Zjezilo me je , da g. Zlato tako v nič daješ. Saj je s svojo kritično satiro kar dobro zadela v tarčo.
     Baba z. . . . . . . . je sicer marsikomu všeč, če ne, se verjetno ne bi tako oblačila. Ja marsikatero nuno pa je vredno dvakrat pogledati.
     Ampak, lepo te prosim, raje samo enkrat poglej. One imajo drugo poslanstvo. Saj je drugih gospic, ali pa tovarišic dovolj.
     Vatikan je pa že v redu država. Seveda, kot vsaka država s svojimi plusi in minusi.
     Se pa meni zdi prav, da se ženske – pa ne samo v cerkvi – oblečejo primerno.

 • Puki

  Tudi ti, Zlata, se posmehuješ, ko le gre. Ta portal bo, če ga ne boste zaradi sramu izbrisali, v spomin in opomin kako sprevržena je SDS miselnost.

  • Bemu

   Nehaj, nehaj pa v ogledalo se poglej, boš imel kaj videt. !

   • Puki

    Strah, jeza, to vidim v tebi…
    Kdo te sili, da se pajdašiš z nesramneži?
    Nihče. To ti je preprosto všeč.

    • Soave

     Drži! Nihče te ne sili, da tule stresaš svoje ” poglede “.Kaj še počneš na tem portalu?Pojdi na kure,

     • Puki

      Kdor se izživlja tukaj se tako vede tudi doma.
      Uboge vaše družine!

     • Soave

      Ne bo držalo !! Kar v redu se razumemo.

  • tohuvabohu

   Vidim, da se blazno spoznaš na literarne stile, siromak. Po tvojem so najbrž sprevrženci tudi Moliere, Gogolj, Hašek, Milčinski in podobni.

   • Puki

    Ti so ji podobni, ja. V bistvu ji ne segajo niti do kolen….

 • janko

  Odličen članek! Akademski, realen!
  Levičarji tudi danes ubijajo – prihodnost!

 • Jovo Jamnica

  Demenca Zlate Krašovec!

  Publicista, dramatika in satirika Miloša Mikelna sem poiskala v Cankarjevi založbi, na njegovem novem delovnem mestu. Naj…

  …kjer so stanovali, se je njegova družina preselila v Petrovče. Šolanje na gimnaziji ga je spet privedlo v Celje. To so bila tista prva povojna leta, ko je bil svet videti veliko bolj preprost in so mladi reševali svoje probleme z zavzetostjo, ki je izvirala iz občutka svobode. V Savinjski dolini je Miloš Mikeln sodeloval v celotnem kulturnem življenju. Zgodaj se je vezal tudi s celjskim gledališčem, kjer so uprizorili njegova prva odrska dela. Še zelo mlad je dramatiziral…

  ZLATA KRAŠOVEC

  • tohuvabohu

   A imaš ti vse pospravljeno pod streho?

   • Jovo Jamnica

    Zakaj fprašuješ?? Zlata f članku piše:
    … Ko smo bili vsi svobodni. Še posebej tisti, ki so bili že mrtvi in niso več gledali naših divnih planin. Za druge je bilo vseeno priporočljivo držati jezik za zobmi…

    • tohuvabohu

     Ja, zato, ker ne znaš povedati, kaj ti gre na živce.

    • samotoje

     Svoboda za Miloša Mikelna in druge zavzete mladince na “pravi strani” je bila popolnoma drugačna kot svoboda za tiste, ki so bili že takrat označeni kot neverniki. Za večino je to grenko spoznanje prišlo precej kasneje. Za nekatere pa ne bo nikoli.

     • Jovo Jamnica

      Ja. Zlati, ki je bila takrat v službi oblasti, je oblast naročla, naj napiše hvalospev Mikelnu, danes pa ji je domnevna prihodna oblast naročla, naj napiše članek… Ne vem, katero naročilo ji je dejansko bol sedlo.

 • Soave

  + + + + + + Sijajno, ga. Zlata.

  Se pa vidi spodaj, da ljudje prav malo razumejo, ali pa natančno ne preberejo.
  Sijajno je opisala ravnanje levih strank. Če bodo le ti vladali, se bomo vrnili v čase Juge.Dobra je tudi primerjava ” dobrin ” enih in drugih. Od nekdaj so imeli partijci prednost in jo imajo še naprej.

  Da bi to izpustili iz rok ? Bog ne daj !!

 • bisabre

  Mene burka načeloma ne moti, saj moraš tako in tako vsako babo slečt, če se z njo želiš poonegaviti. ;))) Bi pa recimo uvedel novo modo. Recimo spodaj brez, čez obraz pa burka. Ali pa tekmovanje za miss svetra. Punce bi se sprehodile v kopalkah, na glavi pa bi imele burko. Kere burke ha ha ha!

 • luckyss

  Absolutno mora prvo možnost za sestavo vlade dobiti Janez Janša…!!

  Da boste končno tudi tukajšnje ovce spoznale, da ga nihče ne jemlje resno..

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!