Dr. Vinko Gorenak ob prazniku domovine: V čem smo drugačni od tistih, ki smo jih nekoč gledali zviška?

(Foto: http://www.vinkogorenak.net)

Namesto prazničnega voščila objavljam govor, ki sem ga imel v nedeljo v Cerkvi Sv. Duha v Celju, kjer smo imeli mašo za domovino, po njej pa proslavo ob dnevu državnosti, na kateri sem bil osrednji govornik. Tole sem povedal:

Spoštovani g. župnik, spoštovani g. predsednik, spoštovani vsi prisotni!

Maša za domovino in počastitev dneva državnosti, ki ju na tem mestu organizirate že dolgo vrsto let, v slovenskem prostoru preraščata lokalne okvire in postajata vseslovenska dogodka. Sam sem bil že dvakrat osrednji govornik in vesel sem, da ste me tudi letos povabili, da vam spregovorim.

Praznični čas, ob kakršnikoli priliki, je navadno čas slavja, čas voščil in čestitk. Naj bo tako tudi ob prazniku naše domovine – dnevu državnosti –, torej čestitam vam za praznik naše domovine.

Slovenci pa smo obstajali tudi v času, ko svoje domovine nismo imeli. Imeti svojo državo kot domovino pa je vendarle privilegij. Ta privilegij ni dan vsem. Več stoletij je minilo, ko mnogi, več deset milijonski narodi želijo svojo državo, želijo svojo domovino, pa je nimajo. Samo pomislimo na dolgoletna prizadevanja Kurdov, Baskov ali pa Kataloncev. Njihove želje po samostojni državi – svoji domovini – so bile tudi grobo zatrte.

Tudi mi Slovenci smo na svojo lastno državo, svojo lastno domovino čakali stoletja. Pred 27 leti smo ta čas tudi dosanjali in želje spremenili v resničnost. Toda v tistem času nam lastna domovina ni bila podarjena. Velike svetovne velesile so bile v tistem času proti. Proti so bili tudi mnogi domači politiki. Le slovenski narod je bil enoten. Hočemo svojo državo – hočemo svojo domovino, smo plebiscitarno sporočili celemu svetu. In ne pozabimo, eden prvih, ki nas je uslišal, je bil Vatikan z vizionarjem, ki nas je razumel – svetim papežem Janezom Pavlom II.

Gospe in gospodje!

V tistem času smo sanjali o članstvu v OZN, sanjali smo o varnosti pod okriljem Nata, sanjali smo o Evropi brez meja, sanjali smo o evru. Vse to smo v tem času tudi dosegli. Toda sanjali smo tudi o drugi Švici. Te še zdaleč nismo dosegli. Tudi zato si tisti in današnji čas poglejmo še z druge plati.

Čehe, Slovake, Madžare, Poljake smo v tistem času gledali zviška, daleč pred njimi smo bili po življenjskem standardu. In kje se je zalomilo? Zakaj nas danes Čehi, Slovaki, Madžari, Poljaki prehitevajo? Zakaj so Madžari svojega predsednika vlade in njegovo stranko izvolili že tretjič z ustavno večino? Zakaj ga spoštujejo? Zakaj ga imajo radi? Odgovor je na dlani. Naše plače in pokojnine so se v zadnjih desetih letih povečale nekaj nad 10 odstotkov. Na Madžarskem pa so se v istem času povečale za 51 odstotkov? Neumestno je torej vprašanje, zakaj Madžari volijo tako, kot volijo! Pravo vprašanje je, zakaj naši dominantni mediji njihovega predsednika zmerjajo z diktatorjem?

In v čem se v Sloveniji še razlikujemo od Čehov, Slovakov, Madžarov, Poljakov? Leve politične stranke in njihove različne kameleonske preobrazbe so v Sloveniji na oblasti več kot 20 let, desne pa po Demosu le pet let. Na Poljskem so v njihovem parlamentu že vrsto let le desne ali pa še bolj desne politične stranke, absolutno krščanskih korenin. Političnih levičarjev v njihovem parlamentu ni ali pa lahko vse skupaj spravijo v manjši kombi. V času po letu 2008, ko je BDP v Sloveniji strmoglavil za več kot praktično 25 odstotkov, Poljska nikoli ni beležila negativne gospodarske rasti. Zato pa nam danes lažejo, da smo z vidika BDP evropski gospodarski tiger z največjo gospodarsko rastjo. To je sicer res, toda ne povedo nam, da smo s tega vidika šele dosegli leto 2008, drugi pa so nas prehiteli ali pa nas prehitevajo.

In v čem smo še drugačni od tistih, ki smo jih nekoč gledali zviška?
V času po osamosvojitvi smo v velikem delu zadržali državno lastnino, Čehi, Slovaki, Poljaki, Madžari pa so jo večinsko prodali. V času po osamosvojitvi so oni arhive tajne politične policije odprli za javnost, mi pa smo jih zaprli. V času po osamosvojitvi so oni izpeljali lustracijo, mi pa ne. V času po osamosvojitvi so oni prepovedali in odstranili totalitarne simbole bivših režimov, mi pa smo jih ohranili in jih celo na novo postavljamo. V času po osamosvojitvi oni krvnike iz preteklosti obsojajo pred sodišči, mi pa jih ščitimo. V času po osamosvojitvi tiste, ki so nam domovino priborili, postavljamo pred sodišča, tiste, ki pa so streljali po naših policistih in teritorialcih, pa smo v celoti oprostili, še več, plačujemo jim odškodnine. Se vam ne zdi, da živimo v socializmu?

Gospe in gospodje!

Eno temeljnih vprašanj sodobne Slovenije in Evrope je vprašanje migracij. Evropa temelji na krščanstvu in na tej točki bo obstala ali pa je ne bo. In krščanstvo moramo varovati in spoštovati. Mimogrede, Avstrija letno namenja za delo cerkve 190 evrov na prebivalca, Madžarska 80 evrov, Hrvaška 20 evrov, Slovenija pa sramotnega 5,8 evra.

Seveda, da ne bo pomote, naša dolžnost je, da pomagamo v vojnah preganjanim ljudem. Prebogati smo Evropejci in Slovenci, da bi tako pomoč zavračali, naša dolžnost je, da preganjanim, lačnim in ubogim pomagamo. Toda pomagamo jim lahko tam, kjer so, ali v bližini njihovih domov. Večina si seveda želi vrnitve v svojo domovino. Če pa prihajajo k nam in želijo med nami in z nami živeti, pa preprosto morajo sprejeti naš način življenja, naše navade, naše običaje, spoštovati morajo tudi nas in našo vero. Ni naša dolžnost, da se mi prilagajamo njim, oni so naši gostje in oni se morajo prilagoditi nam, našim navadam, našim običajem in pravilom naše domovine. Tudi v tem pogledu se politika Češke, Slovaške, Madžarske in Poljske razlikuje od naše politike.

Foto: http://www.vinkogorenak.net

Poljaki so v zadnjih dveh letih in nekaj sprejeli milijon in pol ljudi iz Ukrajine, zlasti s Krima, ki so ga zasedli Rusi. O tem pri nas ne poroča nihče. Tudi Juncker iz Bruslja ni poklical Varšave in njihovih voditeljev vprašal, če zato potrebujejo kakšno denarno pomoč. Jim pa zato grozi, da morajo sprejeti tiste migrante iz Grčije ali Sicilije.

Tudi pri nas ni nič bolje. Mnogo stvari nam dominantni mediji, tudi tisti, ki jim plačujemo, zamolčijo. Pred dnevi je velik kmet iz Savinjske doline zaprosil, da bi mu na kmetiji pomagala dva prosilca za azil. 600 evrov neto plače in plačani vsi prispevki ter brezplačna hrana in stanovanje za osem ur dela, se je glasila njegova ponudba. Odgovor obeh prosilcev za azil pa je bil jasen. Ne, se nama ne splača. Ne pristajam na prikrivanje tovrstnih informacij, bobu je treba reči bob.

Gospe in gospodje!

Kako naprej? Slovenci smo živeli v različnem času v različnih državah. Nikoli nam ni bilo lahko, prej obratno. Danes imamo svojo državo, imamo svojo domovino. Veselimo se je. Ponosno praznujmo skupaj z njo. Toda narediti jo moramo lepšo, boljšo, uspešnejšo in pravičnejšo za vse njene državljane. K temu smo poklicani vsi mi, prav vsi, sleherni izmed nas. Nihče ne bo naredil nič za nas, nihče ne bo naredil nič namesto nas. Lepo praznovanje vam želim.

 Vse dobro, NAŠA DOMOVINA SLOVENIJA!

Dr. Vinko Gorenak

 • Hun

  kam je partijsko knjizco pospravu kot milicnik

  • Olga2345

   Milan Murglski jo je “zamrznil” v Udbi…

  • branči

   praš kratkonogega, on jo je zamrznil in v času pomladnih temperatur

   • Hun

    kratkonogi je svijo, celavi in pukljasti pa svojo…vsi so isti kurci

    • branči

     ja, ampak tebe zanima samo to, kar ti paše, pred ostalim pa mižiš! kurc pa taka objektvnost od razgledanega in izobraženega rdečkarja…

     • Hun

      vztrajnik jansisticni sod sebe po drugih

    • lukamiha

     primitivno,revno!

     • Hun

      resnicno, boleće

  • garfi

   kam je ti in tvoji kameradi niste pospravili

   • Hun

    vztrajni jansisti spekulativno zavajate…po ukazu svojega partijskega disidenta

    • garfi

     Vztrajniki
     VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV

   • Steiermark

    za kratkonogega lažnivega šefa udbe, se ve, da jo je samo zamrznil (po lastnih izjavah), zato, da sedaj, ko je zmrzal popustila, lahko ponovno oz. še naprej deluje proti Sloveniji!

 • Olga2345

  Srečno Slovenija!

 • garfi

  pravkar komunajzarski val202 spet o študentih 68
  očitno so nas oni osamosvojili in računajo, da nas bodo še osvobodili
  ponovno

  • Steiermark

   Fuj, zombijevska drhal, kar kri mi zaledeni ob pomisli na njih….

 • AlternativaZaSlovenijo

  Dobro je povedal.

  • Krtača 20

   Eni clo verjamete….

 • janez cepec

  policist z usemi možnimi zakramenti, ki pa ni šu u partijo zarad koristoljubja, službe, ugodnosti ali stanovanja. ja zakuga, majke mu ga spalim, je pa poj šu?
  pa pred 30 leti tud ni imu govorov po cerkvah, le zakuga neki ne, sej je biu taprau kristjan, čeprou s rdečo knižco. zihr je zihr

  • Steiermark

   ker si cepec, ti bom pa jaz razložila, “zakaj je Gospod Gorenak šel v partijo”…… zato, ker je bil vstop v partijo predpogoj, za opravljanje nekaterih del oz. zasedanje delovnih mest, ker je bila rdeča knjižica predpogoj za opravljanje določenih mest in miličnik oz. danes policaj, ni mogel niti kandidirati za mesto miličnika, če tega ni imel…… Tudi za navadno uslužbenko na občini so “fčasih” zahtevali vpis v partijo – zato tudi sama nikoli nisem bila zaposlena na javni upravi…… Seveda je pa stvar posameznika, kako se je obnašal na takšnem delovnem mestu…. Vem za udbovske podgane, ki pa nikoli niso bili “fpisani” v ZK, seveda zaradi “zavaravanja nasprotnika”!

   • janez cepec

    butl, u partijo so šli za to, de so bli r koritu, če j’ biu pa res tak kristjan, bi si pa drugo službo dubu. tko pa je zataju Boga. pizde smo djal takem učas

 • Jovo Jamnica

  Kakšno nakladanje človeka, ki bi ga po fseh reglcih v državah, katere smo Slovenci kobajagi gledali zviška, LUSTRIRALI!!! V državah, ki smo jih fčasih gledali zviška, nek pripadnik, malodane Stasija in Siguritate, nebi dans mogo več zviška pametovat tretjerazrednim državlanom pot ekstra zaščito države.

  • slosin

   navadnih policajev iz tistih časov (kot Gorenak pri nas) niso lustriral…..

   • Jovo Jamnica

    Pri nas niso lustrirali nobenega. Gorenak pa ni bil navaden miličnik pri nas, leta 1989…
    Načelnik Inšpektorata milice v Celju!!!

    • slosin

     no, glih neka riba ni bil! Lustrirani naj bi bili politični pomembneži, kar pa nek načelnik v policiji najbrž ni bil …

     • Jovo Jamnica

      Nekje bi bilo veljalo začeti in potlej povleči črto. Upam, da se vsaj v tej točki strinjava. Kje bi bila črta, bi naj bilo seveda odvisno od marsičesa. Da pa je biti načelnik krajevnega Inšpektorata represivnega organa v komunistični diktaturi, mala stvar, pa je vredno vsaj trezne in demokratične.debate.
      Po mojem mnenju.

     • Steiermark

      za “trezno” in demokratično debato ter razumevanje je predpogoj, da imaš razum….. Kar se pa lustracije tiče, se pa malo pozanimaj, kako so izvedli lustracijo v vzhodni Nemčiji, ob združitvi ! Niso kar povprek lustrirali vsega in vsakogar ampak preverili in ugotovili, ali je prekoračil mejo dopustnega – tudi vseh sodnikov niso nagnali ampak tiste, ki so krivosodili v duhu komunizma in obsojali, nedolžne ljudi – kot pri nas, JJ!

     • slosin

      Tiste, ki so morali v komunizmu zaradi preživetja tuliti z volkovi ( da jih ti nebi požrli), zagotovo nebi lustrirali. Črta, ki jo omenjaš, pa bi se dala povleči brez težav. No, to ti je spodaj lepo razložil štajermark in ni kaj dodati…

     • Jovo Jamnica

      Oh Štajnmark. Ni odveč, da povem, kako sem režim v NDR občutil na lastni koži, saj sem delal v nekdanji Hidromontaži Maribor. Kakorkoli, samo kar se lustracije v poznejši združeni Nemčiji tiče:

      Am 29. Dezember 1991 trat das Stasi-Unterlagen-Gesetz (StUG) in Kraft;
      der Deutsche Bundestag hatte es mit großer Mehrheit verabschiedet…
      Erstmals bekamen damit Bürger die Gelegenheit, Unterlagen einzusehen, die eine Geheimpolizei über sie angelegt hatte. Das ist in der Geschichte ohne Beispiel…
      Insgesamt wurden bis Ende 2011 6.680.934 Anträge auf Akteneinsicht gestellt, darunter:

      ecetera, ecetera…

      Ročna rekonstrukcija je obsegala od leta 1995 dalje, kot naloga posebne projektne skupine… količino 400. vreč ali 105 tekočih regalnih metrov gradiva…

      Lustracija ni hec.

  • Steiermark

   Po “fseh” reglcih bi morali najprej lustrirati od palčka do sodstva in udbovcev, ki še danes držijo “fsse” zvode oblasti, v svojih , od Slovencev okrvavljenih krempljih – najbolj je tega potrebna pritlikava spaka, s svojimi pribočniki, ki danes, po njegovih navodilih, harajo, še naprej! Ti bi pa “lustriral” enega navadnega policaja, čudno da se ne spraviš na kakšnega “exkondukterja”, ki je luknjal karte na avtobusu…..

   • Jovo Jamnica

    Ja Štajnmark, ki si te hodo celi dan??? Glih tebe sn pogrešo. Čuj, kaj morm prečitat to, kaj si napiso, al si mi to že gdaj napiso???

    • Steiermark

     Lepo, da si me “pogrešo”…… (ali ta beseda pogrešo izhaja iz balkanske besede pogrešio….?). Po vsem času, odkar se obkladava z različnimi imeni….. še vedno neznaš prečitati in prepisati mojega imena, kajšele da bi pričakovala, da boš še prečital in razumel moj post….. Res, počivaj malo, pred novim podvigom, da ga boš lahko izpeljal, prečital moj odgovor, do konca………

     • Jovo Jamnica

      Nije ti to bre, da dolazi od reči greška, nego znači, da mi kao tobože nedostaješ. LOL

    • Steiermark

     Nemorem si kaj, da nebi pohvalila tvoje dobro poznavanje balkanščine, dobro ti gre iz ust, skoraj boljše, kot tista tvoja “štajerščina”….

 • Krtača 20

  Tale gorenak pa je en fuknen lažniv polcaj.

  • Steiermark

   ti si pa “fuknen lažnivec”, ne da bi bil policaj….

 • rebula7

  G.GORENAK HVALA , POVEDALI STE PRAVO IN RESNICNO RESNICO .SLOVENIJA SE MORA OTRESTI SAMO VSEGA KOMUNISTICNEGA ZLA KI VODI SLOVENIJO ZE 27 LET RAZEN 5 LET SELE TEDAJ BO LAHKO KRENILA NA PRAVO POT KOT JE TO STORILA MADZARSKA POLJSKA ITD.LEP POZDRAV

 • žogica

  Kje se je pa ta bebec naučil lagati, verjetno v DZ, zdaj si upa še v cerkvi lagati, kakšen je to kristjan?

  • slosin

   žogica, spet neka floskula….a bi dodala kaj ad rem…

 • soc

  Praznični Srudio ob 17h na prvem radijskem programu Javne hiße: rđeča jurišnica je prve pol ure obdelovala predsednika države, da bi priznal, da je Janša lopov in avtokrat, ki bo sesul aktualno slovensko “demokracijo”, pa nato s pozicij Levice kritizirala ne dovolj promigrantsko držo… Gravža non plus ultra.

  Grozljivo, te podgane z RTV vse povrsti na cesto in ustvariti Slovensko radiotelevizijo iz nič in s petsto zaposlenimi.

  • domovina mili dom

   Kot sem že rekel , sesuti kučanove medije in sodstvo, pa bo Slovenija druga Švica.

  • Miža

   Pater Cestnik pa je danes po radiu Ognjišče govoril kako je vsa leta v njihovih krajih navada, da člani SDS ob državnih praznikih izobešajo slovensko zastavo in da se počasi pridružujejo tudi nekateri drugi s plahim: “Saj me ne bodo, če izobesim slovensko zastavo, imeli za SDSovca?”

   To sem napisala zato, ker je že iz tega razvidno, kdo je akter tistih kljukastih križev po Velenju, da lahko sedaj na nacionalnem radiu nadaljujejo z “je desnica sinonim za kljukaste križe”, čeprav je resnica v praksi povsem nasprotna.

 • Slovenec 33

  Gospod Gorenak, veliko ste povedal.

  Niste pa povedal bistvenih razlogov za opotekanje naše Slovenije na tej poti naprej
  .
  Ne vem, če jih vidite, nisem prepričan.

  Slovenija je osamosvojitvi navkljub okupirana država, ki jo vodijo okupatorji in veleizdajalci slovenskega naroda
  Imamo predsednika, ki je največji veleizdajalec slovenskega naroda v tem tisočletju, saj je kot predsednik vlade pomagal prikriti eno milijardo evrov terorističnega denarja, (kaj mislite, koliko provizije je dobil) in kot predsednik države je skupaj z vlado pomagal uničiti slovensko vojsko, da ne more braniti države.

  Imamo predsednika vlade, ki vabi v Slovenijo nove okupatorje in jih finančno podpira z vsotami, ki več kot za 3 x presegajo pokojnino, ki jo dobi delavec za 40 let dela, plačevanja davkov in prispevkov tej državi.

  Imamo vladajoči strukturo, ki je omogočila, da so v Sloveniji po umiku okupatorske vojske ostali njeni oficirji, ki dobivajo nadpovprečne pokojnine in so peta kolona v naši državi. Pokojnine tistih, ki so vplačevali v pokojninski sklad so za 30% nižje zaradi teh pokojnin okupatorskim oficirjem, ker JNA nikoli ni vplačevala v pokojninski sklad.

  Imamo še vedno priviligirance, ki so verski blazneži in potomci teh verskih blaznežev, ki od vladajoče strukture dobivajo plačilo za največjo veleizdajo slovenskega naroda, ker so po koncu vojne omogočili nadaljevanje okupacije slovenskih dežel in ki so med vojno izvajali genocid nad slovenskimi rodoljubi, ki še sedaj ležijo v več kot 600 moriščih po slovenski zemlji.
  Vidite to so pravi razlogi.

  • janez cepec

   imamo opozicijo, ki jo vodi bivši pravoverni komunajzar in ki ni uredna pou p… hladne vode. tudi to je edn od razlogov

   • branči

    cepec, od kdaj opozicija vodi državo? sam v tvojih zblojenih možganih je to možno!

    • janez cepec

     ma Cepec si ti, opozicija kontrolira delo vlade, je vest vlade, u parlamentu predlaga zakone, skratka brez resne in močne opozicije ima vladajača stranka več al men neomejeno ablast

     • branči

      cepec, opozicija se lahhko vrže na tepalnice, tako kot v preteklem mandatu, ko so z večino povozili vse predloge opozicije. kaj ti pomaga predlagati zakon, če ne pride niti do prvega branja! res si cepec

    • FORT WORTH

     Cepec je lahko samo cepec…
     Niti ene pametne se ni skup spravo.

     • janez cepec

      sej tvojima tastarima tud ni ratav, ko sta tebe skup spravlala

     • FORT WORTH

      Je pa tvojima cepcema uspelo skup spravt še enga cepca…
      Hehehe

     • janez cepec

      heheh, a videš, ima Boga.

     • FORT WORTH

      Ima boga, a ima i cepca.
      Moze seljacina sa sela ali ne moze selo iz seljacine…

     • janez cepec

      matr, ena sama modrost te je, očitno si pa ti, seljačina, ipak ostao kod kuće, na selu

     • FORT WORTH

      Be a man cepec…

     • janez cepec

      MAN is my middle name

 • Hun

  naj zacne pri lustraciji samega sebe…smrduhar hinavski…v obeh sistemih je bil v drzavnih sluzbah

  • garfi

   vaš režimski zgodovinar Janko Plunk: DEMOS je držal besedo in ni izvedel lustracije
   ni res že 25 let lustrirajo vaši komunajzli, ki bi morali biti lustrirani

 • Olga2345

  Vinko Gorenak je tako fajn. Le zakaj ni imel govora tudi na paradi ponosa?

  • FORT WORTH

   Tja spada tvoj Berglez…

  • Gavnar

   Na paradi ponosa so homoseksualci,
   Vinko pa je le čisto navaden P_ _ _R ?

  • žogica

   Olgin ni Berglez, Janez je njen!

 • garfi

  šarec murgelski za praznik nekaj bluzi proti izključevanju
  takoj jutri bo nadaljeval izključevanje razrednega sovražnika JAneza JAnše in s tem 200.000 Domoljubov
  jugoButale 2018 press

  • Gavnar

   šarec je že skoraj sestavil novo vlado,
   Jajo je še 30.000 svertlobnih let od nje !

  • Hun

   same zalitve so te…nc druzga ne znas

 • garfi

  v jankoviĆevi Bulani Lublani skoraj ni videti zastav
  prestolnica jugoButal

 • garfi

  “zgodovinar” Janko Plunk: DEMOS je držal besedo in ni izvedel lustracije
  ni res že 25 let lustrirajo komunajzli, ki bi morali biti lustrirani

 • garfi

  milan kućan partizansko ime KurČĆan:
  “pravijo, da se bil proti osamosvojitvi
  ŠE VEDNO SEM”

 • garfi

  šarc murgelski in Borat Pohar
  Komika ali Klovna ?
  oboje

 • Miro

  Vinko bi lahko kot bivsi komandir postaje milice v komunisticnih casih veliko povedal o njegovem spostovanju clovekovih pravic…..

  • garfi

   milan kućan partizansko ime KurČĆan:
   “pravijo, da se bil proti osamosvojitvi
   ŠE VEDNO SEM”

  • sprehajalec

   Vinko je bil majhen šrauf v sistemu, ki je bil totalitaristično represiven. Kot se je spominjal nesrečnež, ki je preživel, oba Dachau pod delavskimi socialisti, potem pa še Goli otok pod samoupravnimi socialisti. Kateri je bil hujši? Goli otok je dejal, saj so bili samoupravni socialisti korak dlje od delavskih in so prisilili kaznjence v ovajanje in revidiranje. Samoupravni socialisti so se želeli polastiti misli posameznika in jih kontrolirati. Tega delavski socialisti niso počeli in se je vedelo, oni in mi. Pri samoupravnih socialistih je ta meja izginila in ni bilo več zaupanja do nikogar.

   Da si iz takšnega sistema lahko izstopil, je bil potreben pogum. In Vinko ga je zbral. .

   • Miro

    Hahahahaha

    • sprehajalec

     Imaš tipično levičarsko težavo? domet pameti?

    • centurion

     Miro, ti je dons pes ušou?
     Dons je praznik.
     Poberi se in dej gmht!

   • Miro

    zaveden je bil revček….. potem je pa spregledal,kot lahko spregledajo največji….

    • sprehajalec

     tako je.

 • garfi

  zimzeleni krščanar Butalec oman:
  DOBRO, DA SDS NI DOBILA VEČINE, tako je potrebno dogovarjanje

  • žogica

   Se nima s kom dogovarjat, to te matra?

 • garfi

  udbomafija je izgleda naredila novo afero s plakati v titovem velenju,
  da so lahko napadli SDS ob sestavljanju nove vlade
  rdeČĆi nacisti press

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!