Mentaliteta na tožilstvu bo tudi po odhodu Fišerja ostala enaka – kandidata za njegov stolček to potrjujeta

Foto: STA, ODT Krško

Zvonko Fišer, neslavni vodja državnega tožilstva, se poslavlja. Očitno pa se na tožilstvu ukvarjajo z veliko kadrovsko sušo, saj sta se za mesto generalnega državnega tožilca prijavila le dva kandidata. Vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Drago Šketa in vodja Okrožnega državnega tožilstva v Krškem Robert Renier.

Generalni državni tožilec v odhajanju Zvonko Fišer je sicer tipičen predstavnik tranzicijskega “plemstva”. Ne glede na težo njegovih grehov je ostal na stolčku do konca. Ni mu bilo treba odstopiti niti zaradi primera Patria, ko je silovito zagovarjal tožilca Andreja Ferlinca, kljub temu, da je Ustavno sodišče Janšo oprostilo. Prav tako mu ni bilo treba odstopiti zaradi škandala, ko je KPK ugotovila, da je pri imenovanju Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva deloval koruptivno.

Kdo sploh sta Šketa in Renier?
Drago Šketa je vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru. Močno je bil izpostavljen v primeru Franca Kanglerja, ko so bile nekdanjemu Mariborskemu županu dokazano kršene človekove pravice. Potrebno je povedati, da Šketa, kot vodja tožilstva, ni neposredno preganjal Kanglerja, je pa načeloval podrejenemu tožilcu, ki je vodil pregon.

Po zakonu iz leta 2011 Šketa ne sme vplivati na podrejenega, zato bo težko dokazovati, da Šketa ni preprečil zlorab državnega tožilstva, ki so nastale pod njegovim vodstvom. Kot do sedaj se bo najbrž slkiceval na zakon, da na podrejenega tožilca, kot njegov nadrejeni nima vpliva. Seveda v praksi stvari delujejo drugače.

V primeru Kangler so se v postopku dogajale hude nepravilnosti. Od sodnika Žirovnika, ki bi se moral iz postopka izključiti, ker imata s Kanglerjem zgodovino. Do prisluhov, za katere se še danes ne ve ali so bili vsi sankcionirani s strani sodišča, do tega, da naj bi policisti pričam grozili s sankcijami, če ne bodo pričale proti Kanglerju.

Na kandidaturo Draga Škete pa se je odzval tudi Franc Kangler: “Odkrito moram priznati, da sem presenečen, da tako sodnik, ki mi je potrdil kazen za krivično sodbo, kot predstojnik tožilcev, ki me je preganjal, kandidirata za tako pomembne funkcije v državi. Seveda, gospod Šketa je bil seznanjen z vsemi kršitvami človekovih pravic. Glede na funkcijo, ki jo opravlja v Mariboru, bi moral poznati ločeno mnenje ustavne sodnice Jadranke Sovdat in nekdanjega predsednika Ustavnega sodišča.V tem mnenju je zapisala, da morajo v prvi vrsti tožilci spoštovati človekove pravice in svoboščine in zagotoviti, da se le te ne kršijo. V mojem primeru je bilo nsprotno. Ravno tožilci so bili tisti, ki še danes tolerirajo nezakonito početje mariborske policije.”

Šketa že, glede na ravnanje v primeru Kangler, ne deluje kot žarek upanja za izboljšanje tožilstva v Sloveniji. A on je vsaj izpostavljen, medtem ko o njegovem protikandidatu Robertu Renierju ne vemo skoraj ničesar. Renier je prava enigma, saj do sedaj, razen določenih izjav, ko je pokazal svojo ljubezen do živali, ni bil tako medijsko izpostavljen kot Šketa.

Kdo v resnici vodi Vrhovno državno tožilstvo?
Pri Renierju je res težko odkriti kakršne koli pomankljivosti, saj razen zloglasnega primera mučenja živali, ni bil medijsko izpostavljen. Ampak, da razumemo zakaj Renier ni primeren za mesto generalnega državnega tožilca, moramo najprej pogledati, kako tožilstvo trenutno deluje in kdo ga vodi. Rekli boste, Zvonko Fišer, seveda. A to preprosto ne drži.

Fišer naj bi bil samo še “turistični” tožilec. Nekajkrat na mesec pride na tožilstvo, se zaklene v pisarno in to je to. Operativno pa naj bi tožilstvo vodil višji državni tožilec Boštjan Škrlec. Tisti Škrlec, pri imenovanju katerega je šlo za sum korupcije s strani Zvonka Fišerja in takratnega ministra za pravosodje Aleša Zalarja. Človek, ki de facto vodi tožilstvo in je na koruptiven način, po poročilu KPK, prišel do te funkcije pa je bil tudi državni sekretar na ministrstvu za pravosodje v času Pahorjeve vlade. Škrlec je primer nekoga, ki je začel v tožilstvu, se podal v politiko in bil v zadnjih dneh neke vlade imenovan na visoko in dobro plačano delovno mesto. Na katerem je, kljub temu, da je bil razrešen, ostal kot vršilec dolžnosti.

In tukaj je povezava z Renierjem. Škrlec je bil, preden je postal državni sekretar, okrožni državni tožilec v Krškem. Na istem tožilstvu s katerega prihaja Robert Renier. Bila sta torej sodelavca. Kar sicer ne predstavlja težav, če bi bile vloge jasne. A če drži, da tožilstvo vodi Škrlec, bo Renier le še ena lutka na mestu generalnega državnega tožilca.

Ali res nimajo nikogar drugega?
In sedaj se postavlja vprašanje, zakaj takšna suša kandidatov. Glede na način imenovanja Škrleca bi lahko rekli, da sta tadva kandidata edina dobila “tiho” odobritev tistih, ki odločajo. In če pri tožilstvu, ki bi kriminal, klientelizem in korupcijo moralo preganjati, prihaja do takšnih anomalij, se nam ne piše nič dobrega. Na izbiro imamo torej tožilca, ki je mirno gledal kršitev človekovih pravic na svojem oddelku in tožilca, ki je povezan s trenutnim de facto vodjem tožilstva.

Aleksander Rant

 • AlojzZ

  Že sveti Avguštin je rekel, če odmislimo pravičnost, potem se države spremenijo v roparske tolpe. Ljudje imamo na voljo samo dve možnosti, in sicer da v neki družbi zmaga tisti, ki je nasilnejši in močnejši (tudi finančno, medijsko ali politično), ali pa tisti, ki ima prav. Tretje možnosti ni in na to se spomnimo, ko bomo šli na volišče!

  • RATATA

   Jernej je lepo ime. Njegov problem je bil njegov status hlapca.
   Slovenskemu ljudstvu so to povest namerno napačno predstavljali.
   Lahko (morali) bi povleči drugačne zaključke, predvsem tiste spodbudne.

 • cploger

  Pri vsem skupaj pa izpade, da se ničesar ne bo dalo spremeniti, ker imajo vse vzvode oblasti v svojih rokah. Tudi če nam skozi demokratični proces zamenjave oblasti uspe zamenjati vladajočo politiko, bodo oni še vedno tam in po svoji maniri oblast, ki jim ne bo všeč, zrušili. Na videz legalno in legitimno, v resnici pa brutalno sprevrženo.

 • tarantela

  Ustavno sodišče Janše ni oprostilo, pač pa je vrnilo zadevo nazaj sodišču, to pa je razsodilo, da je primer zastaral. Torej ni oproščen, ne obsojen, zadeva še vedno visi v zraku in bo tako ostalo.

  • marta

   Oh, tarantela. Nedolžen si vse do trenutka, ko ti je krivda dokazana. Janši krivda ni bila nikoli dokazana. Torej – je nedolžen.

   • tarantela

    Pri nas so sodniki in tožilci manj prefrigani kot branilci, to je vse. Zaradi napačnih postopkov marsikatera zadeva na sodišču pade.

    • marta

     Se ti vidi, da si SMC-jev volivec. Gliha vkup štriha.

     • tarantela

      Enako velja zate! Je pa preveč stvari, zaradi katerih ne verjamem več, sem pa zelo verjela v SDS! In volila tudi!

     • marta

      velja. kako pa kaj zdravje ?

     • domovina mili dom

      Ti, nikoli. Kdor verjame v svobodo uma, demokracijo, svobodo države, zdravo ekonomijo, bo volil desno stranko zdaj in vedno.

     • tarantela

      Janša verjame v diktaturo, tako se tudi obnaša, to pa ni moja opcija.

     • domovina mili dom

      Mi razložiš v kakšno diktaturo verjame g.Janša.

    • domovina mili dom

     Zato tožilci raje ovadbo proti kučanu takoj, v kali ,na začetku zavržejo.

   • MEFISTO

    Zdaj boš pa že ti učil tarantela, ki se lahko pohvali z dvema univerzitetnima diplomama!

   • domovina mili dom

    Za komuniste to velja, za demokrate pa so indici dovolj, da so krivi. To ni v glavah sodnikov, na žalost je to v glavah s komunizmom pohabljenih “prebivalcev” Slovenije.

    • tarantela

     Če se ne motim, se je Janša pritožil na zastaranje, upam, da bo uspel s pritožbo in se zadeva spelje naprej in končno razčisti, sedaj vse visi v zraku, tako pač je…

     • domovina mili dom

      To diktatorsko rdeče sodstvo, ki ga nastavlja, da ne omenim kdo, to počne namenoma. Tako ta rdeča nomenklatura vzdržuje teror nad demokracijo.

  • montyamp

   Haha , murgel-privat krivosodie . Ja kje so pa dokazi ????
   Da je KUĆAN IZ ELANA nosil denar , imamo vendar obsojene priče , poleg dokazov seveda , lopove pa v pozadini sodstva .
   Taran-tele , zaradi takšnih izkrivljeno neuravovešenih v službi iracionalnega , je Slovenija gnoj od države , ki dela sramoto času , prostoru in EU .
   ŽIVELI NORCI , NAJURIŠ TOVARIŠI !!!

   • dare326

    Denar je v jugi v vseh uspešnih podjetjih pobirala UDBA in ga nosila v tuje banke. Več ko so dali, več so managerji v tranziciji dobili. Potem pa se je zalomilo, ko so dobili udbaše in orožje na mariborskem in brniškem letališču, od koder izvirajo vse afere in maščevalnost komunističnih trojk. Vse kar so sami delali so pripisali JJ in to še danes hromi državo. Naivni FDVjevci, ki se bojijo za službe, tej kriminalni združbi držijo štrik, namesto da bi ga zategnili. Torej bo moral družbeni štrik zategniti nekdo drug.

  • domovina mili dom

   Zato pa je g. Janša dal pritožbo zaradi zastaranja. Hoče izpeljati postopek do konca, da se dokaže resnica. Ferlinc in ostali režiserji pa vztrajajo na zastaranju. Čemu le? Se bojijo razkritje resnice za svoja podla dejanja?

  • macon

   Nič mu niso dokazali. Država mora dokazati krivdo, ne obdolženi nedolžnost.

 • Čakija Noris

  Če imaš na dobrih položajih zveste vojake, te noben napadalec, tudi če je veliko številčnejši ne premaga.. Otroci revolucije se tega dobro zavedajo.

 • rubec

  Dobro je napredoval tale čarovnik spodaj. Enkrat je v naši vasi razveseljeval otroke in lovil tri krogle.

  • tasilo

   Z zobmi?

 • montyamp

  To pa že ni mentaliteta , kvečjemu intelektualni genocid cerebralnih invalidov nad NORMALNIMI .
  To v Sloveniji namnoženo krdelo povampirjenih krvosesov je ljudomrzniško morilska expedicija zavrtih potomcev polnilcev 700 HUDIH JAM . S takšnimi psihično ranjenimi pohabljenci , so vajenci Stalinovih glist napolnili policijo , tožilstvo in sodišča . Excentrično neuravnovešeni in neobvladovano izkrivljeni projektili s steklenimi srci in praznimi dušami so elementarna posledica rojevanja preživele komunistične morije , ki je PO -PO-PO-PO WW2 POKLALA SLOVENSKO ELITO .
  Kako se naj ELITA razmnožuje , če je poklana ali izseljena ????
  V getu nevroz vzgojeni in od NKVD HLAPCEV za naš denar izšolanii kravatarji , vodijo slovenska sodišča , ki so paradni konj izrojenosti v svetovnem merilu .
  MURGEL PRIVAT KRIVOSODJE .
  KANDELABRI ČAKAJO .

 • Ryuk

  “tapravi” na položajih bodo omogočili, da se bo še vedno preganjalo le “njihove”, “naših” pa ne.

 • domovina mili dom

  To rdečo plesen v medijih, v javnih inštitucijah, civilnih združbah, odstrani samo še ponovljena osvoboditev.
  Hudič je, da smo včasih rekli, kako bo Sava rdeče tekla od vstran zmetanih partijskih knjižicah. Pa od tega ni bilo nič.

 • althar

  Udbomafija seveda ne bo spustila enega glavnih vzvodov svoje nedotakljivosti iz rok. Enako velja za drugi ključni člen čebinskega pravosodja, Vrhovno sudbišče.

 • dež

  Celotno pravosodje je potrebno postaviti na novo, od spodaj navzgor. Dokler temu ne bo tako, je čisto vseeno kdo bo novi šef. Zaradi mene sta lahko tudi maček Tom ali opica Judy.

 • Hribouc

  Joj, Kangler, ali je to vse res?
  To pa je mafijska banda, kar so vam naredili.In zdaj to? Nagrada mafije?
  Saj ksihti marsikaj ali pa vse povedo po sebi, da te kap.

  Upamo, da poslanci posežejo, da se nam ne bo režal svet!

  DONALD, WHEN EXACTLY ARE YOU COMMING TO VISIT BLOODY UDBOKUČANISTAN ?

 • tasilo

  “Mentaliteta bo tudi po odhodu Fišerja ostala enaka …”

  Tožilstvo in karkoli mentalnega lahko spravimo v isti stavek le prek kakšne bolezni. Več naj povedo pa psi … hiatri.

 • Olga

  Nezakonitosti je treba prijavljati mednarodnim inštitucijam, graditi zavezništvo z državami, ki se soočajo s to problematiko in jo uspešno rešujejo! Mednarodno skupnost je treba stalno opozarjati tudi na stalno kršenje človekovih pravic v Sloveniji, saj smo del EU!

 • tarantela

  A niso dobil Kanglerja, ko je imel prste v marmeladi?

  • ferdo

   Kdaj pa ?

  • macon

   A ni imel nečesa drugega v prelestni Karin Ježoviti? Stanovanje pa to…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!