Statistike kažejo ekstremno pristranskost v korist nekaterih strank na RTV SLO in POP TV

Foto: STA

Glede na to, da sta cilj in poslanstvo RTVS, da mora zagotavljati verodostojne in nepristranske informativne oddaje, s katerimi obvešča o političnem dogajanju, in da posredovane vsebine omogočajo objektivno javno obveščenost, smo lahko vsak dan priča temu, da v realnosti deluje popolnoma drugače. Prejšnji teden so pri SDS merili, koliko časa so v oddajah namenili posameznim političnim strankam in kakšen je bil način poročanja. Pristranski ali nepristranski, in če je bil nepristranski, ali je bil ta negativen ali pozitiven. Statistika je pokazala, da lahko razlike vidimo ne le v skupnem času, namenjenemu strankam, ampak tudi v neverjetni pristranskosti. Največ negativno nastrojenosti lahko že drugič odkar merijo opazimo do SDS, saj niso niti ene sekunde posvetili pozitivnemu poročanju. Merjenje je potekalo med nedeljo, 1. aprila, in soboto, 7. aprila.

Iz spodnjega infografa je razvidno, da so v oddaji 24 ur prejšnji teden največ pozornosti namenili stranki Vilija Kovačiča Davkoplačevalci se ne damo, ki so znani po boju proti vladnemu zakonu o drugem tiru, in so bili začuda nepristranski. Na drugem mestu po dodeljenem času je bila sicer SDS, a je bila od skupno 4, 02 minute kar 3,21 minute deležna kritik in negativizma. Prav tako ni bilo zaslediti pozitivnih novic.

S strani POP TV je bila torej negativna pristranskost namenjena SDS in NSi, medtem ko je bila večina drugih strank deležna pohval in odobravanja, predvsem skrajno levičarski stranki Solidarnost – za pravično družbo in SD. Nekatere pa so bile deležne nevtralnega poročanja, to so SMC, DeSUS in Levica.

Informiranje ali ustvarjanje javnega mnenja

Podobno lahko razberemo iz poročanja na RTV SLO, ki ni bilo nič kaj boljše. SDS je bila zopet deležna le negativnega poročanja v Dnevniku – več kot polovico njenega časa. Medtem ko so peli hvalospeve stranki Dejana Židana, Janka Vebra in Karla Erjavca. V Odmevih so stranke SMC, SD in DeSUS imele izrazito več zagotovljenega časa, kar pomeni zanje tudi več pozitivnega poročanja (če izvzamemo SD).

Glede na to, da prispevek za nacionalno televizijo plačujemo vsi, pričakujemo, da delujejo v skladu z zakonom, torej da zagotavljajo verodostojne in nepristranske informativne oddaje, za objektivno javno obveščenost. Vsak teden pa smo lahko priča, da to ni tako, statistike kažejo velike razlike med favoriziranimi strankami in tistimi, ki jim ne posvečajo pozornosti. Zato se lahko vprašamo, ali RTVS informira državljane ali pa ustvarja javno mnenje.

A. G.

 • VERRZIFIKATOR

  Javna izpoved

  NEKATERE STRANKE SO MI LJUBŠE

  Nekatere so mi ljubše stranke,
  z njimi bolj pristranka sem, priznavam,
  z drugimi grdo se poigravam,
  z njimi ko zavračam pač sestanke.

  Ljubše stranke so mi nekatere,
  z njimi sem, priznavam dobre volje,
  saj plačujejo me znatno bolje,
  v hipu z njimi padejo ovire.

  Stranke nekatere vidim raje,
  tiste vračajo se k meni redno,
  plačajo za druge tudi vedno,
  stvar ponudbe vse je in prodaje.

  Hiša ta tako je narejena,
  stranke da za nas so večrazredne,
  ene vstopa niti niso vredne,
  je takoj selekcija storjena.

  Kaj me briga končno javno mnenje,
  tega s svojim delom pač ustvarjam,
  ko se strankam enim le podarjam,
  moje to poklicno je življenje.

 • lado

  Prihaja NJIHOV ČAS ,ko bojo čutili ka delajo ,golazen rdeča!Jih bomo ukinili I NA CESTO INZAPOR!!!!! ZDAJ JE ZADNJA ŠANSA DA JIM POKAŽEMO KAM SODIJO LAŽNIVSKI PLAČANCI PROTISLOVENSKI .MI SMI NPA RES VREDNI SVOJEGA V”DENARJA” BUTELNI

 • Antonius

  Skrajšajmo, da bo statistika bolj razumljiva!
  Po nalogu izvoljenega *komunističnega* parlamenta plačujemo lažnivce, da se nam občasno pijani, a odlično plačani, smejijo v obraz in nam s tv ekranov dopovedujejo, da smo ovce. Osli bi se že zdavnaj uprli, ker jih je v drugem poizkusu, nemogoče spraviti na led.
  Volil bom SDS, ker bo upokojencem ukinila obvezno plačevanje RTVS.

  • AlojzZ

   Jaz pa tisto stranko, ki bo ukinila državno lastnino imenovano RTV.

 • Grenze

  LE KDO ŠE GLEDA FUKE NJUS NA TEH PROGRAMIH ??? HUDIČ NAJ JIH VZAME BO IMEL DOVOLJ DELA ZA VEČ LET !

 • garfi

  ugrabili so rtv in plačujejo medije s tem namenom nepoštenih volitev
  potrebna je strategija za soočenja saj bodo ponovno manipulirali z vprašanji
  in vodili v prepir v studiu, ideološka vprašanja, trgovina z orožjem itd
  nujno merjenje časa, šarc bo priviligiran

 • Božobožo

  Kaj pa če bi ocenjevali še NoroTV. Takrat bi imeli kaj pisati. Glorificirate kriminalca Ivana in SDS sekto istočasno pa pljuvate po vseh ostalih.

 • freedomfighter

  Kaj pozitivnega o sds pa naj porocajo…mislim kdaj pa je bila stranka sds v tem casu vredna pozitivne omembe…kaj pozitivnega so naredili od 1.- 7. Da bi si zasluzili pozitivno omembo

 • Sredina

  Zakaj ne dodate še podatkov za Noro24TV, če ste tko uravnoteženi in prvi v službi resnice?

 • Kosobrin

  Te pristranskosti ljudje ne vidimo, samo na Novi je panika za nič!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!