Študentska organizacija v boju za svoje privilegije že grozi s pritiski

Foto: Aleksander Mehić

Iz Študentske organizacije univerze v Ljubljani (ŠOU) so poslali protestno pismo proti predlogu SDS zaradi vložitve predloga sprememb zakona o uravnoteženju javnih financ, ki zadeva spremembe na področju porabe in razdelitve denarja iz sredstev, s katerim bi več denarja šlo študentom in manj v zasebne žepe predvsem levih študentskih funkcionarjev.

Največja opozicijska stranka želi na ta način ustaviti malverzacije študentskih funkcionarjev v Študentski organizaciji Slovenije, ki je doslej dobivala kar 23,7 odstotka obračunanih sredstev iz koncesijske dajatve, z novim zakonom bi se namreč denar pravičneje porazdelil med številnimi študentskimi organizacijami, več sredstev pa bi se tako namenilo predvsem za štipendije mladim.

To je povzročilo tudi paniko v ŠOU, saj ima predlog, ki ga je predstavil poslanec Žan Mahnič, podporo koalicije, zato so pričeli tudi z grožnjami z napadi na njihovo avtonomnost in neodvisnost, ki bi jo prinesla sprememba financiranja študentskih organizacij. V svojem pismu je šel predsednik ŠOU-a Klemen Peran tako daleč, da je predlog označil za neoliberalno revolucijo, ki uničuje vse, kar se upira potrebam kapitala. Znotraj njegove FDV kulturno-bojniške retorike pa ne pozabi omeniti, da njihove pravice pač zahtevajo veliko finančnih virov, ki jih bodo branili z vsemi sredstvi.

“Bodimo torej pripravljeni, da bomo v primeru neugodnega razvoja dogodkov primorani uporabiti vsa sredstva pritiska,” je zapisal Peran v svojem dopisu.

Dragi študenti, vse to se financira z vašim denarjem!
Znano je namreč, da aktualna delitev sredstev še najbolj ustreza levim študentskim političnim elitam iz ŠOS; trdo prigaran denar študentov, ki delajo na napotnice prek študentskih servisov, že vrsto let konča predvsem v zasebnih žepih levih študentskih političnih elit, s spremembo zakona pa bo ŠOS namesto dobrih 23 odstotkov dobil samo še 8 odstotkov teh sredstev. Denar, ki ga je prej v celoti dobil ŠOS, bo zdaj pravičneje prerazporejen tudi med druge organizacije, saj bodo del sredstev dobili mladi za štipendije, ki jim bodo v pomoč pri študiju, del denarja bodo dobile študentske organizacije, ki so organizirane v lokalnih skupnostih, del tega denarja pa bo šel Uradu RS za mladino.


Naj spomnimo, da so posamezni funkcionarji ŠOS v preteklosti kupovali jadrnice v višini prek 100 tisoč evrov, draga stanovanja in druge nepremičnine, sporni pa so tudi številni drugi posli. Med najbolj znanimi je investicija v študentski kampus, javnosti znanem tudi kot “študentski TEŠ6”. Študentska organizacija univerze (ŠOU) je za nakup zemljišča in dokončanje investicij namenila prek dva milijona evrov, od česar študenti, ki redno opravljajo svoje študentske obveznosti, niso imeli praktično ničesar.

Študentskim elitam iz ŠOS zaradi trenutne zakonske ureditve za goljufije ni treba odgovarjati
Funkcionarjem ŠOS, ki si prilastijo večino tega denarja, zaradi določil zakona o preprečevanju korupcije, ki veljajo samo za javne funkcionarje, za svoje goljufije ni treba odgovarjati. Slovenska javnost pa se je v preteklosti lahko spoznala samo z nekaterimi izmed številnih malverzacij, ki si jih zaradi trenutne zakonske ureditve lahko privoščijo študentski funkcionarji, zato so spremembe nujne, da bi ustavili korupcijo v študentskih vrstah.

ŠOS ima tako med slovenskimi študentskimi organizacijami določen monopol, saj razpolaga z večino sredstev v višini 10 milijonov evrov, medtem ko se mladinske organizacije borijo za svoje preživetje.

15540165_10210542718459760_1563152822_o

15555366_10210542718059750_173565553_o

15515545_10210542717099726_2099315974_o

M. P.

 • Franc Novak 1979

  PREPOVEDATI 8-urno študentsko delo v času, ko so predavanja to je med 1.10. in 23.12. in 7. 1. in 27.6. v tekočem študijskem obdobju. Dovoljeno pa naj bo od 06:00 do 07:30 in od 18:00 do 20:00. Seveda bo v JS takoj nastala panika, ker jim “študentje” po ministrstvih delajo, da lahko oni opravljajo svoj fuš med rednim delovnim časom, oziroma tisti, ki se mastijo z dodatkom za svojega otroka iz naslova “študentskega” dela. Poleg tega lahko študentsko delo BREZPLAČNO posreduje samo Zavod za zaposlovanje in ne razni Študentski servisi s provizijimi.

 • if

  Klemen Peran, ŠOU ne bo dobičkonosni vir, kot je bil doslej.
  Odslej služite iz avtorskih resničnostnih show-ov.

 • Olga

  So vnuki “naših” in so se z zgledi dobro zverzirali! Seveda ne bodo prostovoljno vrnili privilegijev, tako kot njihovi očetje in dedje ne! Treba jim je zadevo VZETI! Torej nam ostanejo le volitve, ker vlade, ki bi ukrepala, itak nimamo!

 • rrrrr

  Če se bodo naši študentje pridno, vestno in v roku upokojevali, jih na koncu čaka tudi zaslužena diploma.

 • totex39

  Ja normalno, to je bilo pričakovati, da bodo protestirali, kajti s tem bo ogroženo njihovo mafijsko, lopovsko sanjsko življenje.

 • janez.pokoncni

  ŠOU, valilnica mladih kaviar socialistov. Nekje se fantje in punce morajo naučiti barabij in pripraviti na življenje na tuj račun. ŠOU je idealen za to.

 • janez.pokoncni

  “To je povzročilo tudi paniko v ŠOU, saj ima predlog, ki ga je predstavil poslanec Žan Mahnič, podporo koalicije”

  Kaviar socialistična mafija želi Žana zbrcati iz parlamenta …
  http://siol.net/novice/slovenija/zan-mahnic-ce-bodo-odstopili-poslanci-smc-bom-tudi-sam-razmislil-o-tem-431770

 • domovina mili dom

  Vse iz proračuna zbrcat. Na ekonomski trg, v boj za pridobitev sredstev. Naj se mladina uči osnovnih zakonov ekonomije ponudbe povpraševanja. Brez muje se še čevelj ne obuje.
  Mater jim komunistično.

 • RATATA

  Borijo se za tradicionalne privilegije zsms/eLDeeS-ovske izrojene revolucionarnosti, ki jim omogočajo praktično vaditi nakupe stavb, firm, jadrnic…, se praktično udejstvovati v kvazi ekonomiji in investicijskih poslih tipa “zberi in vloži ter postani lastnik”, saj boš itak zrasel iz mladega v zrelega kaviar socialističnega mafijca, ki ti nihče ne bo nič mogel.

  Tele gnusne pankrte iz sluzaste mavričnobarvne K4 je nujno takoj trajno onesposobiti, saj bodo v nasprotnem postali stalni obrazi na ministrstvih, agencijah, inštitutih, državnih firmah in na vseh mestih odločanja in kraj.

 • dr Janez Sveti

  Že desetletja je ŠOU leglo kriminala in valilnica bodočih pokvarjenih politikov. Mahniča ne maram, ampak včasih ima tudi kakšno pametno. Včasih.Poredko.Zelo redko.
  DR Janez SVeti genij

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!