Ste vedeli, da ima tudi Avstralija svoj Maribor?

Foto: Google maps

V avstralskem mestu Brisbane so Slovenci, ki so tja odšli s trebuhom za kruhom, ulico v mestu poimenovali kar Maribor. Mestni odbor je ulico potrdil in leta 1973 uvrstil na seznam mestnih ulic.

Slovenci, ki so se v preteklem stoletju naseljevali v Brisbaneu, glavnem mestu avstralske zvezne države Queensland, so si ustvarili svojo ulico po glavnem mestu štajerske prestolnice in s tem prinesli v daljno Avstralijo del svoje domovine. Portal Maribor24.si piše, da so prvi Slovenci stopili na avstralska tla že med leti 1855 in 1860 v službi avstrijske mornarice, vendar ta oddaljena celina ni bila dovolj zanimiva, zato so se bolj množično začeli preseljevati šele po prvi svetovni vojni. Po nekaterih predvidevanjih je leta 1931 v Avstraliji živelo že okoli 700 Slovencev.

Največ jih je prebežalo zaradi komunističnega režima
Večje število Slovencev je v Avstralijo prebežalo po drugi svetovni vojni, ko je v Jugoslaviji oblast prevzela komunistična hunta in se je začelo množično kršenje človekovih pravic. Po poročanju mariborskega portala je tja odšlo največ Primorcev in Prekmurcev, vrhunec izseljevanja pa je bil dosežen leta 1957, ko je Avstralija zabeležila največ sprejetih izseljencev v enem letu. Danes tam živi številčna slovenska skupnost, ki šteje 25 tisoč Slovencev.

Izseljenci niso pozabili na svojo kulturo
V Brisbanu pa deluje tudi slovensko društvo Planinka, ki je eno izmed mnogih slovenskih društev v Avstraliji. Planinka deluje že vse od leta 1955, imajo pa tudi svojo slovensko radijsko oddajo, ki je na sporedu dvakrat tedensko. V letu 2015 so v Brisbanu odprli šolo slovenskega jezika in kulture. Pouk izvaja skupina mladih učiteljic, ki so se v Avstralijo preselile pred kratkim.

C. Š.

 • Olga

  Ti ljudje so nam lahko v ponos!

  • FORT WORTH

   Pri njih je vrednota delavnost in ustvarjalnost ostala globoko zakoreninjena.
   Velika vecina Slovencev,ki zivi v tujini doseze v zivljenju nekaj krat vec,kot v domovini.
   Ko sem prvic bil cez luzo mi je postalo jasno,da sem rojen v napacni drzavi.
   Imamo sila ustvarjalne ljudi,da se niti ne zavedamo.
   Ce bi nam politiki nudili moznost in pogoje,kot jih imajo nasi v tujini bi nasa drzava zgledala popolnoma drugace…
   Tako pa nas revolucionarji neprestano delijo na nase in vase in s tem prekrivajo njihovo nesposobnost do vodenja drzave.
   Meseci in leta pa tecejo.
   Do zdaj smo zapravili ze 25-26 let…

 • Morala

  O, glej, glej…super…

 • Nata

  Lepo ! Bravo . Ponosni so, da so Slovenci in to zudi pokažejo !!!

 • MartinKrpan
 • toxico

  v lj naj dajo sirimbor

 • tarantela

  Veste kaj, tole, da je kriva komunistična hunta s svojimi kršenji človekovih pravic, je pa za lase privlečeno. Množične izselitve so se takrat dogajale zaradi ekonomskih razlogov. Mnogi, ki so odšli drugam, so se kesali, samo zaradi ponosa niso hoteli priznati, da so se zmotili in bi prišli radi nazaj, pa jih je bilo sram, saj v tujini niso živeli nič bolje. Razen redkih, ki so imeli primerno znanje jezika in izobrazbo.
  Pučnik in nekaj njemu podobnih so seveda izjema.

  • Stajerka

   in zakaj so bili prehodi ilegalni – celo življenjsko ogrožujoči……a ni to kršenje pravic??

   • tarantela

    S tem se pa strinjam!

 • Jaraš

  Ja ONI so ponos slovenstva… Mi se pa med sabo potapljamo v žlici vode zaradi Domobrancev, Partizanov, sticev iz ozadja, …. Ljudje imamo pokvarjen še tisti edini GEN, ki nas loči od šimpanza.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!