Iraški Kurdi na referendumu o neodvisnosti več kot 90- odstotno za lastno državo

Foto: iStock

Iraški Kurdi so se množično udeležili ponedeljkovega referenduma, na katerem so odločali o neodvisnosti iraškega Kurdistana. Več kot 90 odstotkov si jih želi svoje države, končni rezultati pa bodo znani v treh dneh. Oblasti v Bagdadu, sosednje države, ZDA in Združeni narodi glasovanju ostro nasprotujejo, vendar izid referenduma ne bo zavezujoč. Predvsem v Erbilu pa so se dolge vrste začele nabirati že kmalu po odprtju volišč.

Svoj glas je oddal tudi kurdski predsednik Masud Barzani, ki je volil v tradicionalni vojaški uniformi kurdskih pešmerg in ponosno pokazal počrnjen prst pred kamerami, kot dokaz, da je oddal svoj glas.

Bagdad referendumu močno nasprotuje
Referendum poteka tako v Kurdistanu kot tudi na območjih, ki so v središču spora med oblastmi v Bagdadu in Erbilu, med drugim v z nafto bogati pokrajini Kirkuk. Bagdad, glavno mesto Iraka in Bagdadskega guvernata, referendumu, ki sicer ni pravno zavezujoč, ostro nasprotuje. Iraški premier Haider al Abadi je v nedeljo ponovil, da referenduma ne bodo priznali in bodo sprejeli vse potrebne ukrepe, da zaščitijo ozemeljsko celovitost in enotnost Iraka. Masoud Barzani, kurdski politik, ob tem poudarja, da referendum ne bo vodil v takojšnjo razglasitev neodvisnosti, temveč v začetek resnih pogovorov z oblastmi v Bagdadu.

Proti referendumu se je izrekel tudi Varnostni svet ZN, predvsem pa mu ostro nasprotujeta Turčija in Iran, ki imata številčno kurdsko skupnost za svojih ozemljih. Po mnenju Ankare in Teherana bi referendum lahko okrepil separatistične težnje na njihovih domačih tleh.

Turčija bo zaprla svojo mejo z Irakom
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes sporočil, da bo Turčija zaprla svojo mejo z Irakom “Ta teden bodo ukrepi uveljavljeni. Vstop in izstop bosta zaprta,” je povedal v Istanbulu. Na meji so sicer že pred tem vzpostavili okrepljene varnostne ukrepe.

“Potem bomo videli, po katerih poteh bo (iraški Kurdistan) prodajal nafto. Ventili so pri nas, ko jih enkrat zapremo, bo konec,” je povedal turški predsednik. Tako je zagrozil z zaprtjem poti, po kateri Kurdi prek Turčije in njenega južnega pristanišča Ceyhan izvažajo nafto. Ta pot je tudi ena ključnih gospodarskih žil za regijo.

Medtem pa so turške oblasti že pozvale turške državljane, naj zapustijo mesta v iraškem Kurdistanu zaradi varnostnih razlogov, povezanih z referendumom.

D. Š., STA

 • Olga

  Iz vsega srca podpiram te pogumne ljudi, ki so se tako srčno borili proti Isisu in ob tem varovali še kristjane! Zaslužijo si svojo državo in mir, saj so ogromno trpeli!

  • janko

   Ja, res je tako! Zaslužili so si svojo državo!

 • xtc

  Realnost je ta,ozemlja podKurdi so najbolj stabilna,seveda pa je težava tule,če nastane kurdska država izgine del Iraka,Sirije in Turčije,nenazadnje,pa so Kurdi zelo nezaželjeni tudi v Iranu,dejansko bi Kurdska država res morda utegniti stabilizirati regijo,saj bi špilferderberjem utegnila vzeti moč.

  • Anonimni_Profesor

   Zaenkrat še ni tako daleč, da bi nastala kurdska država na vseh ozemljih, kjer živijo Kurdi. Zaenkrat je bil referendum samo v Iraku, kjer so Kurdi v veliki večini glasovali za samostojnost. Vendar jim iz Iraka, Turčije in Irana že grozijo z vojno. Američani ali pa Izraelci ali pa oboji jih bodo morali močno zaščititi, če naj bo kaj iz tega. Sicer jim ta islamska arabsko-turška banda nikoli ne bo priznala nič.

   • xtc

    Dejstvo je ,da Kurdi niso izrecno sovražni do ZDA.Kristjanov in Izraelcev,kar postaja očitno njihova dodatna težava in ob enem vzrok za njim pomoč z vsemi sredstvi.

 • cosmosjasnovidec

  Turški diktator Erdogan misli,da je prehod za prodajo nafte samo čez njegove meje.
  Bedak niti ne ve,da obstaja ogromno drugih poti kot so letalski transporti.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!